• Bilderna från www.faktaomfartyg.se.
    Bilderna från www.faktaomfartyg.se.
  • Bilderna från www.faktaomfartyg.se.

Fartygslegend sänks – blir dykmål

En kollision i en kaj i Quebec gjorde att M/S Apollo (byggd 1970) inte längre får användas som passagerarfartyg i Kanada. Nu ska fartyget placeras på havsbotten intill Quebec i St Lawrence River och förvandlas till utflyktsmål för sportdykare och ett fiskhabitat. Enligt planerna ska fartyget sänkas nästa sommar, efter man fått tillstånd från de kanadensiska transport- och miljöministerierna. Apollo ska alltså sänks men alla minnen finnsn kvar från ett fartyg som varit med om det mesta under sin tid på haven. På förträffliga hemsidan www.faktaomfartyg.se kan man läsa mer om fartyget. Detta är blott ett axplock:

Apollo byggdes 1970 av Jos L Meyer Werft för Rederi Ab Slite. Måtten: 108 meter lång, 17 meter bred. 1.200 passagerare. 18,5 knop. Pris: 25 miljoner SEK.

Trafikerade för Viking Line 1970-1976 på olika rutter. 1972 agerade fartyget livräddare sedan trålaren Gaia sjönk i packis på Ålans hav. Besättningen på Apollo räddade tre män från en gummiflotta.

1976 såldes hon till Danmark för 32 miljoner SEK. Efter det gick Apollo under namnet Olau Kent i olika former av trafik, bland annat på Dunkerque, Flushing och Vlissingen.

1980 blev det nya namnet Gelting Nord och rustades då upp av Nordisk Færgefart som köpte fartyget för trafik Fåborg-Gelting.

1985 chartrades fartyget till Channel Island Ferries som döpte henne till M/S Corbiére och satte in henne i trafik Portsmouth-Guernsey-Jersy-St Malo.

1990 såldes Corbiere till Rederi Ab Eckerö och sattes 1991 in på den nya linjen Helsingfors-Tallinn under artuistnamnet Linda 1. Första dagen grep tullen in i Helsingfors och hittade 225.000 cigaretter i en hästskjuts! Detta skulle bli början till framgångssagan Eckerö Line!

1992 avsåg Rederi Ab Eckerö sätta in fartyget på Eckerö-Grisslehamn men av det blev inget.

1997 låg Apollo som hon då döpts till upplagd i Mariehamn, året efter gästspelade hon som hotellfartyg i ryska Viborg för att hösten 1998 lägga upp i Mariehamn på nytt.

1998 chartrades hon ut till Tallink som lastfärja mellan Kapellskär och Paldiski.

2000 såldes fartyget till Labrador Marine och lämnade Åland den 2 februari. Sedan dss har Apollo funnits i Kanada. M/S Apollo har sedan hon anlände till Kanada dragits med många klagomål och anmärkningar från myndigheter. Källa: CTV News Montreal.

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »

Tallink nära tio miljoner

Tallink Group närmar sig den magiska tiomiljonergränsen beträffande resenärer på ett kalenderår.
Läs mer »