Fartygsdop i Antarktis

Hurtigrutens hybriddrivna kryssningsfartyg MS Roald Amundsen skrev i går historia som det första skeppet att döpas i Antarktis.

– Vi kunde inte tänka oss en bättre plats än Antarktis för att döpa ett så unikt fartyg som MS Roald Amundsen, säger Hurtigrutens vd, Daniel Skjeldam.

Besättning och gäster från fler än 20 länder var med ombord under fartygets jungfrufärd och deltog i dopet som ägde rum i den spektakulära omgivningen kring Chiriguano Bay – Brabant Island, Antarktis idag torsdag klockan 10.00 lokal tid (14.00 CET).

Den traditionella champagnen ersattes av en isklump då fartygets gudmor och polarpijonären Karin Strand återupplivade den dopritual som skapades av Roald Amundsen själv.

LÄS MER: Möt Karin Strand – polarpijonär och MS Roald Amundsens gudmor.

Då Karin Strand krossade isen mot hybridfartygets bog valde hon att använda Amundsens egna ord, som han först använde 1917 under dopet av polarskeppet Maud:

– Det är inte min avsikt att vanära den ädla druvan men redan nu bör du få smaka på ditt rätta element. För isen är du skapad, i isen ska du tillbringa din tid och lösa dina uppgifter.

Hurtigruten har specialbyggt MS Roald Amundsen för att utforska några av världens mest spektakulära vatten. Det hybriddrivna fartyget hedrar sin legendariska namngivare med att ta gäster till destinationer som Antarktis, Alaska och Nordvästpassagen. Nu är hon också det första fartyget i historien som döpts i Antarktis.
 
– Det här är en väldigt speciell dag, för ett väldigt speciellt fartyg, för alla oss ombord på MS Roald Amundsen. Hon är det mest innovativa fartyg som har blivit sjösatt på decennier, och vi hoppas att hon kommer vara en inspiration för andra, säger kapten Kai Albrigtsen.

LÄS MER: Möt Kai Albrigtsen - världens första kapten på ett hybriddrivet kryssningsfartyg.

MS Roald Amundsen har utrustats med en mängd banbrytande grön teknik. Fartyget använder stora batteripaket för att stötta sina lågutsläppsmotorer vilket reducerar CO2-utsläppen med 20 procent jämfört med andra kryssningsfartyg av samma storlek.

– Det är en stor ära att få dela detta historiska ögonblick med likasinnade äventyrare och kollegor som brinner för att utforska våra hav på ett mer hållbart sätt, säger skeppets gudmor Karin Strand.

Gästerna på MS Roald Amundsen följde dopet från mindre expeditionsbåtar. De fick också sällskap av gäster och besättning från Hurtigrutens MS Midnatsol, som för närvarande utforskar Antarktis vatten.

– Jag tror att Roald Amundsen skulle vara stolt över detta fartyg som både bär och hedrar hans namn och arv. Med fartygets hjälp tänjer Hurtigruten på dagens gränser och utmanar hela branchen till att bli grönare och mer hållbar. Roald Amundsen var symbolen för en ny era av upptäckter och MS Roald Amundsen är symbolen för en ny era i kryssningsbranschen, säger vd Daniel Skjeldam.

Under dopet avslöjade Skjeldam att skeppets gudmor Karin Strand hade bett att den traditionella gudmorsgåvan skulle vara en donation till Hurtigruten Foundation. En stiftelse som startats för att bidra till fortsatt positiv utveckling i de områden som Hurtigruten besöker.

Vi vill använda det här första dopet i Antarktis för att visa vår respekt för haven, miljön samt tidigare och nuvarande upptäcktsresanden», säger Skjeldam.

LÄSR MER: Hurtigruten Foundation.

Polarhjälten Roald Amundsen ledde den förste expeditionen som tog sig igenom Nordvästpassagen, den första expeditionen till Sydpolen och den första expeditionen som bevisat sig nå Nordpolen. Han har gjort sig känd som en av världshistoriens största upptäckare.

I sommar skapade MS Roald Amundsen historia, som det första kryssningsfartyg som drevs på batterikraft och som det första hybriddrivna fartyg att ta sig igenom Nordvästpassagen. Efter 2019/2020-säsongen i Antarktis, kommer MS Roald Amundsen tillbringa sommaren 2020 i Alaska.

Ett nytt hybridfartyg, MS Fridtjof Nansen, kommer att bli en del av Hurtigrutens växande flotta nästa vår. Hon byggs för ögonblicket på norska Kleven Verft i Ulstein, och förväntas levereras i god tid innan de första planerade seglingarna i april 2020.

MS Roald Amundsen

Världens första hybriddrivna kryssningsfartyg. Utrustad med stora batteripaket och banbrytande grön teknik.

 • Byggnadsår: 2019 i Kleven Verft i Norge
 • Döpt: 2019 i Antarktis
 • Bruttodräktighet: 20.889
 • Längd: 140 m
 • Bredd: 23,5 m
 • Djupgående: 5,5 m
 • Passagerarkapacitet: 530 (500 i Antarktis)
 • Hytter och rum: 265
 • Besättning: 151
 • Maxhastighet: 15 knop
 • Isklass: PC-6
 • Faciliteter ombord: ett fullt utrustat Science Center, observationsdäck, infinitypool, panoramabastu, hälsocenter, tre restauranger, barer, Explorer Lounge och över hälften av alla hytter har en egen balkong. 

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »

Tallink nära tio miljoner

Tallink Group närmar sig den magiska tiomiljonergränsen beträffande resenärer på ett kalenderår.
Läs mer »