Eckerö öppnar för arbetsresor

Eckerö Line som bedriver last- och passagerartrafik över Finska viken mellan Helsingfors och Tallinn har öppnat biljettförsäljningen till fartygen M/S Finlandia och M/S Finbo Cargo. Samtidigt vidtar rederiet omfattande åtgärder för att stoppa eventuell smittspridning i coronakrisens spår. Bland annat upphör kontanthandeln ombord.

På den här länken kan man läsa den aktuella tidtabellen.

Arbetsresor och annan nödvändig trafik mellan Finland och Estland är tillåten från och med 14 maj, enligt den finländska regeringens senaste uppdatering. Passagerartrafiken avbröts den 11 april för att förhindra spridning av coronaviruset.

På den här länken kan man läsa allt om den så kallade hybridstrategi som Finland och Åland gått in för.

– Att öppna den nödvändiga arbetsresetrafiken är ett steg i rätt riktning för en säker återgång till normal trafik med våra grannländer. Vi har öppnat vår biljettförsäljning den 5 maj för både Finlandia och Finbo Cargo. För tillfället trafikerar våra fartyg enligt en undantagstidtabell till och med den 18:e juni , säger Taru Keronen, vd för Eckerö Line.

Fritidsresor rekommenderas inte för tillfället och utrikesministeriets reseinstruktioner kommer fortsättningsvis att följas. Dessa kan man läsa mer om på den här länken.

Upplevelseindustrin såsom färjsjöfarten och därmed hela turismen har drabbats hårt av restriktionerna i spåen av coronaviruset. Men när samhället öppnas igen ser resebranschen i våra närregioner en ljusning på fler sätt.

– Vi tror att lokalturismens popularitet kommer att öka denna sommar. Vi förväntar oss att vi då tryggt kan transportera även våra fritidskunder, säger Keronen.

Trots att folk har varit förbjudna att resa har fartygen som trafikerar på Finland varit direkt avgörande för att vardagen ändå kunnat upprätthållas.

– Under avbrott i passagerartrafiken har vi betjänat den finländska dagligvaruhandeln, läkemedelsindustrin och produktionsindustrin med regelbunden godstrafik på våra två fartyg, säger Taru Keronen.

Det tar lång tid innan allt återgår till ”det vanliga”, om någonsin. När trafiken nu startar på nytt är det inkluderande en rad nya säkerhetsåtgärder ombord på fartygen och i terminalerna. Så här ska Eckerö Line arbeta:

  • Effektiverade rengöringsrutiner och desinficering av ytor.
  • Fartygens digitala skärmar påminner om vikten av handtvätt. Dessutom påminner infografer på samma skärmar om att hålla avstånd och om det rätta sättet att hosta i ärmen.
  • Serviceställen och kassor har tejp på golvet som påminner om att hålla ett tillräckligt avstånd till medpassagerare.
  • Det finns pappershanddukar för att torka händerna på toaletterna.
  • Handsprit finns på serviceställen.
  • Fartygen har ansiktsmasker för försäljning till kunder.
  • Kundserviceställen och utcheckningar har droppskydd.
  • Säkerhetsvarningar påminner kunderna om vikten av att hålla ett tillräckligt avstånd till medpassagerare under resan och när fartyget anländer i hamn.
  • Ombord kan man bara betala med kort, kontanter kan inte användas.

Eckerö Line i korthet

Eckerö Line Ab Oy hör till Rederi Ab Eckerö-koncernen och är ett inhemskt fartygsbolag, som erbjuder rese- och frakttjänster genom regelbunden rutt-, kryssnings- och frakttrafik mellan Tallinn och Helsingfors. Eckerö Lines fartyg m/s Finlandia och Finbo Cargo är de enda finskflaggade fartygen på rutten Helsingfors-Tallinn. Eckerö Lines fartyg är de enda som har rätt att använda Nyckelflaggan-märkningen för finländska tjänster. Företaget erbjuder tio avgångar per dag och ansvarar också för dagens första förbindelse mellan Tallinn och Helsingfors. Eckerö Line har sammanlagt över 40 hotellpartners i Estland och Finland och hanterar en betydelsefull del av fraktförbindelsen mellan Helsingfors och Tallinn. År 2019 var Eckerö Lines passagerarmängd ca 1.890.000.

Viking Glory stärker Östersjön

När coronakrisen så småningom är över gäller det att stå redo på nytt.
Läs mer »

Baltic Queen till Mariehamn

Till följd av att reserestriktionerna mellan Estland och Finbland upphör att gälla i juni aviserar Tallink Grupp helt ny veckotrafik mell
Läs mer »

Skriv ditt namn, rädda sjöfarten!

Till följd av covid-19-pandemin håller sjöfarten i Sverige på att gå under.
Läs mer »

Isabelle till Kapellskär

Tallink Grupp sätter in sitt fartyg M/S Isabelle (tidigare Isabella, Viking Line) på rutten Paldiski-Kapellskär över sommaren. För närvar
Läs mer »

Farväl Alpo, tack för allt

Sjökaptenen och redaren Alpo Mikkola var på många sätt mannen som begrep såväl sjöfartens inre väsen, livet ombord på fartygen, som de st
Läs mer »

Åland är navet i IT-nätverk

Ålänningen Sune Häggblom är vd för FerryGateway Association som bildades 2014 med avsikten att forma en ny IT-standard för kommunikation
Läs mer »