Deras idé tar bryggan till soffan

Snart kan det bli möjligt för alla att i sin egen soffa eller favoritfåtölj följa sina fartyg via en autentisk conning display som använder Trafis trafikdata för att visa hur fartyget rör sig i realtid. Conning display är begreppet för den bild som alla fartyg har på bryggan och som visar hur fartygets för rör sig i förhållande aktern osv.

De som tar upplevelsen från till exempel marinetraffic.com till en ny nivå är ett nystartat IT/sjöfartsbolag med hemort i Åbo – Maristo. Bolaget ägs av sjökaptenerna Mathias Mattsson, Pargas, och Ted Sjöblom, Kimito samt IT-specialisterna Mats Granholm, Åbo, och Nathaniel Jhutti, Åbo.

– För att demonstrera vad vi kan göra har vi skapat en conning display som kan kopplas till ett integrerat bryggsystem. Vi har också kopplat det till offentliga AIS-data vilket gör det möjligt att följa fartyg som finns på finländsk vatten.

På den här länken kommer du direkt till conning displayen. Vill du läsa mer om det finns informationen här.

Inriktningen på bolaget Maristo handlar om huvudsakligen tre olika områden: mjukvara, virtuella turer och artificiell intelligens och så kallad machine learning.

För att presentera sina tankar för branschen finns Maristo och dess grundare på plats på torsdag när Aboa Mare bjuder in till Maritime Fair i Åbo. Maristo är att av startup-företagen som passar på att visa upp sig och sina produkter.

– Kom gärna förbi och säg hej och titta närmare på vad vi har att erbjuda, säger Mathias Mattsson.

Mattsson är till utbildningen sjökapten men studerar nu ekonomi vid Åbo Akademi med målet att vara med och digitalisera sjöfarten ”på riktigt”. Ted Sjöblom är också sjökapten och har specialiserat sig på datavetenskap. Han jobbade senast på RCCL som styrman på Liberty of the Seas.

Idén till conning displayen fick Mathias Mattsson i samband med arbete ombord på M/S Misida som trafikerar på Engelska kanalen för Godby Shipping och Stena.

– Det  är roligt att det fungerar. Även fast det inte går att använda som navigationshjälpmedel kan det vara trevligt för andra att ta del av hur det kan se ut på en fartygsbrygga.

Här finns ännu mer att läsa om Maritime Fair som inleds på torsdag.

 

 

 

 

Niklas väg mot världens största

Maskinmästaren Niklas Fabritius, 32, är välberest och lever ett hektiskt yrkesliv som sträcker sig över hela världen.
Läs mer »

Mergus nära krock med Finnswan

Finferries landsvägsfärja Mergus som trafikerar mellan Korpo och Houtskär var i dag onsdag nära att kollidera med Finnlines ropax-fartyg
Läs mer »

Shippingtoppar möts i Helsingfors

Det europeiska sjöklustrets toppar samlas till Breaking Waves-konferensen i Helsingfors den 21 november.
Läs mer »

Fler söker sig till sjöfarten

Sjöfartsverket och Transportföretagen ansvarade gemensamt under juli månad för Sjöfartskonvojen.
Läs mer »

Nytt lastcentrum för Viking Line

Stockholms Hamnar har tillsammans med Viking Line investerat i ny speditionsbyggnad för Viking Lines cargotrafik i Masthamnen.
Läs mer »

Läsarkryssning till Grekland

Det är när tiderna mörknar som det är viktigt att planera för framtiden och ljuset!
Läs mer »