Deras idé tar bryggan till soffan

Snart kan det bli möjligt för alla att i sin egen soffa eller favoritfåtölj följa sina fartyg via en autentisk conning display som använder Trafis trafikdata för att visa hur fartyget rör sig i realtid. Conning display är begreppet för den bild som alla fartyg har på bryggan och som visar hur fartygets för rör sig i förhållande aktern osv.

De som tar upplevelsen från till exempel marinetraffic.com till en ny nivå är ett nystartat IT/sjöfartsbolag med hemort i Åbo – Maristo. Bolaget ägs av sjökaptenerna Mathias Mattsson, Pargas, och Ted Sjöblom, Kimito samt IT-specialisterna Mats Granholm, Åbo, och Nathaniel Jhutti, Åbo.

– För att demonstrera vad vi kan göra har vi skapat en conning display som kan kopplas till ett integrerat bryggsystem. Vi har också kopplat det till offentliga AIS-data vilket gör det möjligt att följa fartyg som finns på finländsk vatten.

På den här länken kommer du direkt till conning displayen. Vill du läsa mer om det finns informationen här.

Inriktningen på bolaget Maristo handlar om huvudsakligen tre olika områden: mjukvara, virtuella turer och artificiell intelligens och så kallad machine learning.

För att presentera sina tankar för branschen finns Maristo och dess grundare på plats på torsdag när Aboa Mare bjuder in till Maritime Fair i Åbo. Maristo är att av startup-företagen som passar på att visa upp sig och sina produkter.

– Kom gärna förbi och säg hej och titta närmare på vad vi har att erbjuda, säger Mathias Mattsson.

Mattsson är till utbildningen sjökapten men studerar nu ekonomi vid Åbo Akademi med målet att vara med och digitalisera sjöfarten ”på riktigt”. Ted Sjöblom är också sjökapten och har specialiserat sig på datavetenskap. Han jobbade senast på RCCL som styrman på Liberty of the Seas.

Idén till conning displayen fick Mathias Mattsson i samband med arbete ombord på M/S Misida som trafikerar på Engelska kanalen för Godby Shipping och Stena.

– Det  är roligt att det fungerar. Även fast det inte går att använda som navigationshjälpmedel kan det vara trevligt för andra att ta del av hur det kan se ut på en fartygsbrygga.

Här finns ännu mer att läsa om Maritime Fair som inleds på torsdag.

 

 

 

 

Viking Glory stärker Östersjön

När coronakrisen så småningom är över gäller det att stå redo på nytt.
Läs mer »

Baltic Queen till Mariehamn

Till följd av att reserestriktionerna mellan Estland och Finbland upphör att gälla i juni aviserar Tallink Grupp helt ny veckotrafik mell
Läs mer »

Skriv ditt namn, rädda sjöfarten!

Till följd av covid-19-pandemin håller sjöfarten i Sverige på att gå under.
Läs mer »

Isabelle till Kapellskär

Tallink Grupp sätter in sitt fartyg M/S Isabelle (tidigare Isabella, Viking Line) på rutten Paldiski-Kapellskär över sommaren. För närvar
Läs mer »

Farväl Alpo, tack för allt

Sjökaptenen och redaren Alpo Mikkola var på många sätt mannen som begrep såväl sjöfartens inre väsen, livet ombord på fartygen, som de st
Läs mer »

Åland är navet i IT-nätverk

Ålänningen Sune Häggblom är vd för FerryGateway Association som bildades 2014 med avsikten att forma en ny IT-standard för kommunikation
Läs mer »