• Foto: Wasaline.
    Foto: Wasaline.
  • Foto: Wasaline.
    Foto: Wasaline.
  • Foto: Wasaline.
  • Foto: Wasaline.

Byggstart för Wasaline

Arbetet är i gång. I dag inleddes bygget av Kvarken Links nya färja vid skeppsvarvet Rauma Marine Constructions med en traditionell ceremoni – steelcuttingen. Fartyget ska trafikera mellan Vasa i Finland och Umeå i Sverige och vara en föregångare inom hållbarhet. Beställarna kallar den redan ”den mest miljövänliga RoPax-färjan i världen”.

Det nya fartyget utrustas med ett elektriskt hybridsystem med batterier och fyra högeffektiva Wärtsilä 31DF-motorer som drivs med flytande naturgas (LNG) eller biogas.

Byggstarten firades i dag med en traditionell stålskärningsceremoni. Kvarken Link, som ägs av Vasa stad och Umeå kommun, äger det nya fartyget som har en kapacitet om 800 passagerare och fraktkapacitet om 1.500 meter för last- och personbilar. Färjan kommer att trafikera mellan Vasa och Umeå dagligen. Färjan är den första i världen av RoPax-typ som erhållit klassmärkningen Clean Design.

– Jag har den stora glädjen att ta del av denna historiska milstolpe som färjebygget innebär. Det ligger hårt arbete bakom och jag vill tacka alla som gjort en insats för projektet så här långt, säger Tomas Häyry, styrelseordförande för Kvarken Link.

– Vår färja kommer att vara exceptionell och utrustad med den senaste, mest pålitliga teknologin. Den kommer att vara den mest miljövänliga RoPax-färjan hittills”, säger Peter Ståhlberg, VD för Wasaline.

Den nya färjan ersätter Wasa Express våren 2021 med Wasaline som operatör.

Bilderna från www.faktaomfartyg.se.

Fartygslegend sänks – blir dykmål

En kollision i en kaj i Quebec gjorde att M/S Apollo (byggd 1970) inte längre får användas som passagerarfartyg i Kanada.
Läs mer »

Skarven på dock till 2 november

Trafiken mellan Degerby och Svinö haltar de tre sista veckorna av oktober, från fredag 11 oktober till den 2 november.
Läs mer »

Berglund boss för Europas redare

Grattis Claes Berglund, ny ordförande för den europeiska redarorganisationen ECSA!
Läs mer »
Annina Rosenqvist är projektledare. Foto: Jörgen Pettersson

Rekordintresse för Åbomässa

Åbo är platsen att vara på då oktober går över i november.
Läs mer »

Marina är ny på Alandia

Försäkringsbolaget Alandia har som uttalad ambition att växa i världen.
Läs mer »

Bra drag på Birka

Högre försäljning, fler passagerare och glödheta internetsidor gör att Birka Cruises kan blicka tillbaka på en bra sommar och se fram mot
Läs mer »