• Foto: Wasaline.
    Foto: Wasaline.
  • Foto: Wasaline.
    Foto: Wasaline.
  • Foto: Wasaline.
  • Foto: Wasaline.

Byggstart för Wasaline

Arbetet är i gång. I dag inleddes bygget av Kvarken Links nya färja vid skeppsvarvet Rauma Marine Constructions med en traditionell ceremoni – steelcuttingen. Fartyget ska trafikera mellan Vasa i Finland och Umeå i Sverige och vara en föregångare inom hållbarhet. Beställarna kallar den redan ”den mest miljövänliga RoPax-färjan i världen”.

Det nya fartyget utrustas med ett elektriskt hybridsystem med batterier och fyra högeffektiva Wärtsilä 31DF-motorer som drivs med flytande naturgas (LNG) eller biogas.

Byggstarten firades i dag med en traditionell stålskärningsceremoni. Kvarken Link, som ägs av Vasa stad och Umeå kommun, äger det nya fartyget som har en kapacitet om 800 passagerare och fraktkapacitet om 1.500 meter för last- och personbilar. Färjan kommer att trafikera mellan Vasa och Umeå dagligen. Färjan är den första i världen av RoPax-typ som erhållit klassmärkningen Clean Design.

– Jag har den stora glädjen att ta del av denna historiska milstolpe som färjebygget innebär. Det ligger hårt arbete bakom och jag vill tacka alla som gjort en insats för projektet så här långt, säger Tomas Häyry, styrelseordförande för Kvarken Link.

– Vår färja kommer att vara exceptionell och utrustad med den senaste, mest pålitliga teknologin. Den kommer att vara den mest miljövänliga RoPax-färjan hittills”, säger Peter Ståhlberg, VD för Wasaline.

Den nya färjan ersätter Wasa Express våren 2021 med Wasaline som operatör.

Oxelösund redo för metan

Jobbet med att göra sjöfarten mer och gärna helt fri från koldioxidutsläpp pågår varje dag över hela världen.
Läs mer »
Peter Ståhlberg i Raumo förra veckan när Aurora Botnia kölsträcktes. Foto: Jörgen Pettersson.

Mer stålar för Ståhlberg

Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå med M/S Wasa Express fortsätter tuffa på och tjäna pengar.
Läs mer »

Öppna hytten med mobilen

Viking Line tar första steget mot en helt pappersfri värld genom att lansera digitala hyttnycklar ombord på M/S Viking XPRS som går mella
Läs mer »

Nionde titeln för Birka

Det är full fart på Birka Cruises. Fartyget Birka Stockholm avgår i eftermiddag mot Sundsvall och årets skidweekend.
Läs mer »
Jan Hanses, vd Viking Line.

Dubblad vinst för Viking Line

Viking Line redovisar i dag resultatet för år 2019 och gör det med stärkt självförtroende.
Läs mer »

Alla överens i sjöfarten

Det råder fred och samförstånd bland parterna inom den finländska sjöfarten som förenar sig i konkurrensen mot omvärlden.
Läs mer »