• Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson

Byggare klar för Pommern

Arbetet med att skapa världens coolaste fartygsupplevelse går vidare. I maj är det tänkt att Pommern ska stå färdig för besökare i den nya dockan!

I går tecknades kontrakt mellan Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum och F:ma Hans Mattsson för byggnadsentreprenaden ombord på Pommern. Det gäller de arbeten som ska utföras ombord för att anpassa fartyget till den nya besöksupplevelsen ”Pommern – 100 dagar under segel”. I arbete ingår bland annat nya trappor och ett nytt besöksdäck i lastrummet.

Hanna Hagmark-Cooper, chef för Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum, känner sig nöjd, både med undertecknandet och med entreprenören:

– Vi har hållit på med planeringen en lång tid nu, och med den här kontraktsteckningen känns det som vi tar ett stort steg framåt i förverkligandet av vår vision för Pommern. Jag känner också stort förtroende för Firma Hans Mattsson. Det är inget standardbygge det handlar om så vi behöver en erfaren entreprenör som är pålitlig, flexibel och lyhörd, och det har vi nu.

För Kjell Mattsson, VD för Firma Hans Mattsson, är projektet både prestigefullt och spännande, något utöver det vanliga:

– Vi ser verkligen framemot att göra detta speciella jobb. Det är ett jobb som kräver god yrkeskunskap av de hantverkare/arbetsledare som skall göra jobbet på plats.

Besöksupplevelsen är helt privatfinansierad, i huvudsak genom samarbete med det privata näringslivet men också genom bidrag från fonder, föreningar och enskilda individer. Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseums egen investering i projektet motsvarar en tredjedel av den totala kostnaden och är möjlig tack vare donationer och bidrag som genom åren förlänats Stiftelsen. Hagmark-Cooper passar på att påpeka att det ännu finns möjlighet att gå med som företagssponsor eller att som privatperson ’mönstra på’ den crowdfunding-kampanj Stiftelsen driver för Pommern-projektet.

SPONSORER

Platinum Partner:
 Viking Line.

Gold Partners:
 Alandia Försäkring, 
Anders Wiklöf
, Eriksson Capital
, LundqvistRederierna
, Rederi Ab Eckerö, 
Ömsen försäkringar, Ålandsbanken.

Silver Partners: 
Advokatbyrå DKCO
, ABB Marine, 
Andelsbanken, 
Bore
, Bygg AB, 
Crosskey
, Ecomar
, Finnlines
, Godby Shipping, 
Miller Insurance, 
Orkla
, Sea Lines Shipping, Ålandhotels.

Fonder och föreningar:
 Föreningen Sveriges sjöfartsmuseum i Stockhom, 
Svenska kulturfonden
, Svenska folkskolans vänner, 
Ålands Nautical Club, 
Ålands sjöfart rf.

Foto: Emil Nylander

Klaipeda nytt för Birka

Långkryssningar blir allt viktigare för Birka Cruises och dess fartyg M/S Birka.
Läs mer »

Viking banar väg för ABB

Internationella jättekoncernen ABB har vunnit sitt första kontrakt på ett marint automationssystem i Kina.
Läs mer »
Foto: Wista Sweden

Walleniuschef till Sjöfartens dag

Wallenius Wilhelmsen hör till världens allra största rederier med sammanlagt över 130 fartyg som trafikerar 32 rutter på sex olika kontin
Läs mer »
Foto: Kystverket

Mystik över norsk fregattkrasch

En av norska marinens fem högteknologiska fregatter, KNM Helge Ingstad, kolliderade våldsamt med en fullastad civil oljetanker, M/T Sola
Läs mer »
Barnens julbord, Tuukka Ervasti/Viking Line.

Julsatsning på barn och vegan

Det mörka november är snart över och julen på kommande.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

”Högre avgifter hinder för miljömål”

I Sverige har många beslut de senaste åren gynnat den egna flottan och förutsättningarna för att bedriva sjöfart under svensk flagg vilke
Läs mer »