• Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson

Byggare klar för Pommern

Arbetet med att skapa världens coolaste fartygsupplevelse går vidare. I maj är det tänkt att Pommern ska stå färdig för besökare i den nya dockan!

I går tecknades kontrakt mellan Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum och F:ma Hans Mattsson för byggnadsentreprenaden ombord på Pommern. Det gäller de arbeten som ska utföras ombord för att anpassa fartyget till den nya besöksupplevelsen ”Pommern – 100 dagar under segel”. I arbete ingår bland annat nya trappor och ett nytt besöksdäck i lastrummet.

Hanna Hagmark-Cooper, chef för Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum, känner sig nöjd, både med undertecknandet och med entreprenören:

– Vi har hållit på med planeringen en lång tid nu, och med den här kontraktsteckningen känns det som vi tar ett stort steg framåt i förverkligandet av vår vision för Pommern. Jag känner också stort förtroende för Firma Hans Mattsson. Det är inget standardbygge det handlar om så vi behöver en erfaren entreprenör som är pålitlig, flexibel och lyhörd, och det har vi nu.

För Kjell Mattsson, VD för Firma Hans Mattsson, är projektet både prestigefullt och spännande, något utöver det vanliga:

– Vi ser verkligen framemot att göra detta speciella jobb. Det är ett jobb som kräver god yrkeskunskap av de hantverkare/arbetsledare som skall göra jobbet på plats.

Besöksupplevelsen är helt privatfinansierad, i huvudsak genom samarbete med det privata näringslivet men också genom bidrag från fonder, föreningar och enskilda individer. Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseums egen investering i projektet motsvarar en tredjedel av den totala kostnaden och är möjlig tack vare donationer och bidrag som genom åren förlänats Stiftelsen. Hagmark-Cooper passar på att påpeka att det ännu finns möjlighet att gå med som företagssponsor eller att som privatperson ’mönstra på’ den crowdfunding-kampanj Stiftelsen driver för Pommern-projektet.

SPONSORER

Platinum Partner:
 Viking Line.

Gold Partners:
 Alandia Försäkring, 
Anders Wiklöf
, Eriksson Capital
, LundqvistRederierna
, Rederi Ab Eckerö, 
Ömsen försäkringar, Ålandsbanken.

Silver Partners: 
Advokatbyrå DKCO
, ABB Marine, 
Andelsbanken, 
Bore
, Bygg AB, 
Crosskey
, Ecomar
, Finnlines
, Godby Shipping, 
Miller Insurance, 
Orkla
, Sea Lines Shipping, Ålandhotels.

Fonder och föreningar:
 Föreningen Sveriges sjöfartsmuseum i Stockhom, 
Svenska kulturfonden
, Svenska folkskolans vänner, 
Ålands Nautical Club, 
Ålands sjöfart rf.

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »