Aurora Botnia blir namnet

I maj år 2021 ska hon levereras från Rauma Marine Construction och som ett av världens mest utvecklade och miljövänliga fartyg inleda trafik mellan Vasa och Umeå. I dag står det klart att det nya fartygets namn blir M/S Aurora Botnia, inspirerat av det väderfenomen som vi har mer av än någon annanstans i världen.

– Norrsken eller polarsken på latin är Aurora borealis och det är ju ett fenomen vi kan beundra på våra breddgrader. Därav namnet Aurora. Botnia berättar var vi befinner oss, förklarar Bertil Hammarstedt, vd för Kvarken Link.

Kvarken Link ordnade en namntävling där det kom in nästan 2.500 namnförslag.

– Namnet måste hålla i tiden, och vad passar bättre än Aurora Botnia för vårt nya fartyg som blir världens miljövänligaste passagerarfärja och namnet ska vara lätt att uttala på svenska, finska och engelska, säger Peter Ståhlberg, vd för Wasaline.

Kvarken Links nya färja som byggs vid skeppsvarvet Rauma Marine Constructions och ersätter Wasa Express kommer i trafik våren 2021. Den kommer att trafikeras av Wasaline och köra rutten Vasa – Umeå.

– Vi är mycket glada att namntävlingen engagerat så mycket människor. Vi har gått igenom alla fina namnförslag. Det fanns 52 förslag som innehöll ordet Aurora, tillägger Catarina Fant, marknadschef för Kvarken Link.
 

Foto: Oscar Farrera

Hurtigruten brast i rutiner

När Hurtigrutens fartyg M/S Roald Amundsen tvingades ställa in alla kryssningar till följd av covid-19 utbrott i juli tillsatte bolagets
Läs mer »

Jönköping valde Hogia

Att driva färjtrafik är ingen ensaksbransch.
Läs mer »

800 uppdrag för Sjöfartsverket

Sjöfartsverket genomförde över 800 sjöräddningsinsatser under årets sommarmånader mellan maj och augusti.
Läs mer »

I dag sjösätts Aurora Botnia

Aurora Botnia sjösätts i dag i Raumo och hela ceremonin kan följas i direktsändning med start klockan 15.00 finländsk tid.
Läs mer »

Lundqvist bygger tolfte tanker

Åländska Lundqvist Rederierna bygger ytterligare en aframax-tanker i Japan, vid Sumitomo Heavy Industries Marine and Engineering Co Ltd.
Läs mer »

Viking julkryssar till Mariehamn

En riktig jul inleds på Åland!
Läs mer »