• Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.
    Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.
  • Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.

Åländskt bränsle i gotländsk färja

Bil- och passagerarfartyget Thjelvar levererades till Rederi AB Gotland den 30 december 2019 från GSI-varvet i Kina. Fartyget är systerfartyg till m/s Visborg som blev klar i december 2018. Hemfärden från Guangzhou, Kina, pågår som bäst, i dag står fartyget i beråd att gå in i Suez-kanalen på väg mot Medelhavet och sedan vidare. När fartyget kommer till Sverige kommer hon att gå till varv för kompletterande utrustning. Thjelvar har kapacitet för 1.650 passagerare och ca 500 personbilar.

– Med m/s Thjelvar har vi ytterligare ett fartyg som drivs med LNG och tar därmed ytterligare ett steg mot vår vision om en klimatneutral färjetrafik, säger vd Håkan Johansson.

För att klara av hemfärden krävs bränsle och här kommer åländska bunkerleverantören Baltic Bunkering in i bilden. Dess chef och ägare Dick Ekström har sett till att hålla goda kontakter med suppliers i Kina vilket är strategiskt klokt. Till följd av den kinesiska offensiven inom varvssektorn hör Kina i dag till världens allra tyngsta shippingnationer.

Baltic Bunkering levererade 1.400 ton lågsvavligt (0,1 svavelhalt) marindiesel till Thjelvar i Hongkong den 11 januari. Efter att fartyget passerat Suez-kanalen och Medelhavet blir det ny bunkring i Ceuta innan man sätter kurs mot den svenska sydkusten.

Vid sidan av bunkringen av Thjelvar har Baltic Bunkering också fått i uppdrag att förse konventionella lastfartyget M/S Essayra (39.32020 DWT) med bunker i Hongkong den 26 januari.

När systerfartyget Visborg kom till Sverige var det också då Baltic Bunkering som försåg fartyget med bränsle.

 

M/S Africa Mercy. Foto: Mercy Ships.

Africa Mercy lämnar Senegal

Mercy Ships tvingas avsluta insatsen i Senegal på grund av coronavirusets framfart.
Läs mer »

Nödrop för att rädda sjöfarten

Coronakrisen som lamslagit stora delar av världen, i går hade hälften av hela världens befolkning rekommenderats hålla sig inomhus, har l
Läs mer »

Sea Lines växer i Svarta havet

Åländska rederiet Sea Lines som sedan år 2011 bedriver trafik mellan Turkiet och Ukraina planerar för tillväxt. Denna vecka utvidgar rede
Läs mer »
Foto: Niclas Nordlund.

Förlängt uppehåll även för Viking

Liksom Birka Cruises och Eckerö Linjen tvingas även Viking Line förlänga trafikuppehållet till följd av kampen mot covid-19 pandemin.
Läs mer »

Så blir du sjöman på Åland

Att utbilda sig inom sjöfarten är att vara beredd på att jobba över hela världen.
Läs mer »

Stigande vinst i Trelleborg

Hela vår nordiska välfärd bygger på en infrastruktur som fungerar och transporter som levererar.
Läs mer »