• Image: Seabourn
    Image: Seabourn
  • Image: Seabourn

ABB säljer kraft till Seabourn

Kryssningsmarknaden tycks omättlig och fartygen blir bara fler och lyxigare. Ett rederi som utmanar det mesta är Seabourn som gör en storsatsning på polarkryssningar.

ABB levererar både energi och framdrift till kryssningsrederiet Seabourns ultralyxiga fartyg som byggs i italienska varvet T. Mariotti för leverens i juni 2021 och maj 2022. Fartygen blir 170 meter långa och mäter 23.000 BRT och förses med ABB:s huvudgeneratorer, omkopplare, omformare, bogpropellermotorer och fjärrkontroller i ett enda paket samt dubbla 6 MW Azipod® propellerenheter vilka byggs i Helsingfors.

Seabourns specialfartyg liknar ingenting annat och har plats för endast 264 passagerare och är byggda i enlighet med Polar Code 6 för expeditioner dit inga andra fartyg når. Genom att använda Azipods frigörs dessutom utrymme ombord där det blir plats för andra flytetyg som kajaker, gummifarkoster och två u-båtar! Destinationerna blir både Arktis och Antarktis och olika platser däremellan. Se även videon nertill!

– Valet av ABBs Azipod-framdrivning var ett naturligt beslut för Seabourn, eftersom de tillsammans med vårt specialbyggda skrov ger utmärkt manöverförmåga och operativ kontroll. Azipods innebär också lägre vibrationer vilket är ett stort plus för gästkomfort. Som en UNESCO-världsarvskryssningspartner värderar Seabourn också det faktum att Azipod-enheter möjliggör hållbar verksamhet, säger Rick Meadows, VD för Seabourn.

Även varvet T. Mariottis vd Marco Ghiglione är nöjd med ABB:s insatser i projektet:

– Som alltid är ägaren nära involverad i alla aspekter; och som alltid har tekniska val varit drivna av behovet av säker, pålitlig och hållbar verksamhet för gästerna. Vi är glada över att arbeta med ABB i detta avancerade projekt eftersom deras kompetens inom kryssnings- och icegoing-segment samt lokal närvaro i Genua kompletterar våra skeppsbyggnadsmöjligheter på bästa möjliga sätt.

Azipod är den klart mest populära lösningen för expeditionsfartyg under utmanande förhållanden. Hittills har mer än 20 expeditionsfartyg utrustats med ABBs Azipod framdrivning. Fartygen som nu byggs ska vara kopplade till ABB Ability Collaborative Operations Center som övervakar ABB-tekniken ombord och fjärransluter operatörer med ABB-experter – något som är särskilt viktigt för fartyg som arbetar i avlägsna områden.

Marcus Högblom är chef för passagarerdivisionen vid ABB Marine & Ports och kommenterar:

– Med sina exklusiva, privata klubbatmosfär och en rad sofistikerade designfunktioner kommer dessa fartyg att vara några av de mest innovativa på på den marknad som erbjuder expeditionskryssningar. Det är glädjande att Seabourn, en avancerad kryssningsoperatör, har valt ett omfattande ABB-paket som dessutom ger fördelarna med våra integrerade elektriska, digitala och anslutna funktioner.

Marcus Högblom förklarar ABB:s framgångar.
Seabourn i Alaska.

Satu var först i hela Sverige

Hon tvekade rätt länge kring att söka sin framtid inom sjöfarten.
Läs mer »

”Jag älskar skärgård och fartyg”

Östersjöns just nu mest omdiskuterade sjöfartsaktör heter Jakob Johansson och är 37 år gammal och född och uppvuxen i Stockholm.
Läs mer »

37-årig jurist ruskar om Viking

Frågan alla ställer sig i dag är: vem är Jakob Johansson och vilka är hans avsikter kring Viking Line?
Läs mer »

Rafael säljer Viking Line

Rikssvenska fastighetsentreprenören Jakob Johansson, 37, köper Rafael-familjens aktier i Viking Line för 33,3 miljoner euro.
Läs mer »

Nytt samarbete om sjöfart

Namnet är Fairway Forward.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Planering för Sjöfartens dag 2020

Succén är på nytt ett faktum.
Läs mer »