25 år sedan Estonia sjönk

I dag har det gått tjugofem år sedan m/s Estonia sjönk i brinnande storm och tog 852 människor med sig i djupet, den 28 september 1994. Bara 137 kunde räddas. Här är en länk som väldigt väl beskriver det som hände. Katastrofen förändrade i ett slag hela den internationella sjöfarten, regler skrevs om och säkerhetskraven höjdes för att förhindra en ny olycka. Undertecknad jobbade på den tiden på Ålandstidningen och följde räddningsarbetet på nära håll. När det hade gått tjugo år efter katastrofen skrev jag den här texten.

Spåren efter den oerhörda olyckan finns fortfarande kvar. Så sent som i somras satte en fransk domstol tummen ner för skadeståndskrav från anhöriga som stämde varvet och klassificeringssällskapet. Under veckan som gick misstänktes ett tyskt fartyg ha brutit mot gravfriden som förklarats råda på platsen där vraket finns.

Discovery förklarar olyckan
Bilderna från www.faktaomfartyg.se.

Fartygslegend sänks – blir dykmål

En kollision i en kaj i Quebec gjorde att M/S Apollo (byggd 1970) inte längre får användas som passagerarfartyg i Kanada.
Läs mer »

Skarven på dock till 2 november

Trafiken mellan Degerby och Svinö haltar de tre sista veckorna av oktober, från fredag 11 oktober till den 2 november.
Läs mer »

Berglund boss för Europas redare

Grattis Claes Berglund, ny ordförande för den europeiska redarorganisationen ECSA!
Läs mer »
Annina Rosenqvist är projektledare. Foto: Jörgen Pettersson

Rekordintresse för Åbomässa

Åbo är platsen att vara på då oktober går över i november.
Läs mer »

Marina är ny på Alandia

Försäkringsbolaget Alandia har som uttalad ambition att växa i världen.
Läs mer »

Bra drag på Birka

Högre försäljning, fler passagerare och glödheta internetsidor gör att Birka Cruises kan blicka tillbaka på en bra sommar och se fram mot
Läs mer »