25 år sedan Estonia sjönk

I dag har det gått tjugofem år sedan m/s Estonia sjönk i brinnande storm och tog 852 människor med sig i djupet, den 28 september 1994. Bara 137 kunde räddas. Här är en länk som väldigt väl beskriver det som hände. Katastrofen förändrade i ett slag hela den internationella sjöfarten, regler skrevs om och säkerhetskraven höjdes för att förhindra en ny olycka. Undertecknad jobbade på den tiden på Ålandstidningen och följde räddningsarbetet på nära håll. När det hade gått tjugo år efter katastrofen skrev jag den här texten.

Spåren efter den oerhörda olyckan finns fortfarande kvar. Så sent som i somras satte en fransk domstol tummen ner för skadeståndskrav från anhöriga som stämde varvet och klassificeringssällskapet. Under veckan som gick misstänktes ett tyskt fartyg ha brutit mot gravfriden som förklarats råda på platsen där vraket finns.

Discovery förklarar olyckan

Niklas väg mot världens största

Maskinmästaren Niklas Fabritius, 32, är välberest och lever ett hektiskt yrkesliv som sträcker sig över hela världen.
Läs mer »

Mergus nära krock med Finnswan

Finferries landsvägsfärja Mergus som trafikerar mellan Korpo och Houtskär var i dag onsdag nära att kollidera med Finnlines ropax-fartyg
Läs mer »

Shippingtoppar möts i Helsingfors

Det europeiska sjöklustrets toppar samlas till Breaking Waves-konferensen i Helsingfors den 21 november.
Läs mer »

Fler söker sig till sjöfarten

Sjöfartsverket och Transportföretagen ansvarade gemensamt under juli månad för Sjöfartskonvojen.
Läs mer »

Nytt lastcentrum för Viking Line

Stockholms Hamnar har tillsammans med Viking Line investerat i ny speditionsbyggnad för Viking Lines cargotrafik i Masthamnen.
Läs mer »

Läsarkryssning till Grekland

Det är när tiderna mörknar som det är viktigt att planera för framtiden och ljuset!
Läs mer »