• Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.
  Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.
 • Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.
  Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.
 • Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.
  Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.
 • Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.
 • Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.
 • Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors. Han har angjort sina fartyg i Mariehamn cirka 2.000 gånger, de senaste tolv åren ombord på M/S Silja Symphony, men först i torsdags satte han för första gången sin fot på åländsk mark vilket kommunikationsdirektören och Ålandsvännen Janis Pavlus förevigade.

– Varför det inte blivit av förrän nu? Vet inte riktigt men mest på grund av ankomsttiderna som midnatt eller 04.15 på morgnarna. Det har helt enkelt inte blivit av, säger Ola Bengtsson till Ålands radio i en intervju som man kan lyssna till på den här länken.

Att Bengtsson nu tog tig tid att besöka landskapet Åland har sin förklaring i den åländske TallinkSilja-direktören Marcus Risberg som inte kunde tro sina öron:

– Jag råkade säga det på en personalfest och då tog min vd Marcus Risberg lite illa vid sig. Jag fick lova honom att ta mig hit så fort som möjligt och nu är jag här och kan hälsa till Marcus!, säger Bengtsson.

Besöket sammanföll den här gången dessutom med Sjöfartens dag som fyllde hela Mariehamn senaste torsdag. Bengtsson var inbjuden av klassningssällskapet DNV GL och gillade det han såg:

– Jag ångrar verkligen att jag inte gjort det förut. Jag kommer tillbaka redan i sommar för att se Kobba klintar och ta en Kobba Libre!

Sjöfartens dag hyllar han storligen:

– Många seminarier har varit utomordentligt intressanta, särksilt cybersäkerhet som är högintressant för till exempel vår bransch. Och utvecklingen mot autonoma fartyg som går med stormsteg.

Vi som jobbar med Sjöfartens dag vill därmed passa på att tipsa om nästa års arrangemang! På den här länken är det enkelt att anmäla sig redan i dag – till specialpris!

På den här länken kan man också se bilder från torsdagens arrangemang.

Fritt fall för Lundqvists

Vinstmaskinen Lundqvist Rederierna hackar rejält.
Läs mer »
Foto: Sumitomo Heavy Industries (2014)

Dubbla tankers döpta i Japan

M/T Sword och M/T Lancing är namnen på de två tankers som förra veckan döptes i Japan av beställarna Lu
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson.

Fullsatt Silver Spirit i Mariehamn

Nio år gamla kryssningsfartyget M/S Silver Spirit förtöjde i morse vid Birkaterminalen i Västerhamn med hjälp av assistans från
Läs mer »
M/S Finlandia. Foto: Jörgen Pettersson

Kraftig ökning för Eckerö Line

Tack vare fler turer mellan Helsingfors och Tallinn samt ökad efterfrågan bland särskilt utländska resanden har antalet passagerare för E
Läs mer »

IT-miljonär på Ålandsbesök

Sent på måndagskvällen anlände lyxjakten Africa I till Mariehamn och förtöjde söder om Pommern, vid ÅSS-marinan.
Läs mer »

Solen bra för rederierna

Viking Lines passagerarvolym för samtliga rutter uppgick i juli till siffran 951.010 passagerare.
Läs mer »