• Ville Haapasaari, Port of Helsinki.
  Ville Haapasaari, Port of Helsinki.
 • Eva Mikkola-Karlström, Ålands Sjöfart rf och Godby Shipping.
  Eva Mikkola-Karlström, Ålands Sjöfart rf och Godby Shipping.
 • Jörgen Strandberg, Wärtsilä.
  Jörgen Strandberg, Wärtsilä.
 • Magnus Ehrenberg, kommunikationsexpert.
  Magnus Ehrenberg, kommunikationsexpert.
 • Johanna Boijer-Svahnström, Viking Line.
  Johanna Boijer-Svahnström, Viking Line.
 • Mats Perämaa, finansminister.
  Mats Perämaa, finansminister.
 • Mats Rosin, Finferries.
  Mats Rosin, Finferries.
 • Patrick Rossi, certifierad hacker.
  Patrick Rossi, certifierad hacker.
 • Oskar Levander, Rolls Royce.
  Oskar Levander, Rolls Royce.
 • Ville Haapasaari, Port of Helsinki.
 • Eva Mikkola-Karlström, Ålands Sjöfart rf och Godby Shipping.
 • Jörgen Strandberg, Wärtsilä.
 • Magnus Ehrenberg, kommunikationsexpert.
 • Johanna Boijer-Svahnström, Viking Line.
 • Mats Perämaa, finansminister.
 • Mats Rosin, Finferries.
 • Patrick Rossi, certifierad hacker.
 • Oskar Levander, Rolls Royce.

Talare redo för Sjöfartens dag

Inkommande torsdag den 24 maj smäller det till i Mariehamn på Åland – det är dags för en ny upplaga av Sjöfartens dag. Då kommer över 600 delegater och 110 utställare till kultur- och kongresscentret Alandica för att under en intensiv dag diskutera gemensamma utmaningar och framtida möjligheter. Programmet som börjar klockan nio på morgonen framgår nertill liksom alla utställare och namn på delegater. Det är ett mycket imponerande och namnkunnigt startfält när det gäller talare vid de olika seminarier som pågår hela dagen.

– Jag hoppas att alla ålänningar tar tillfället i akt och själva kommer till Alandica för att ta del av seminarier, kolla in utställare eller bara i största allmänhet umgås. Det är gratis att komma in och lyssna till alla seminarier, understryker Eva Mikkola-Karlström som är ordförande för Ålands Sjöfart rf och initiativtagare till Sjöfartens dag som sedan år 2001 utvecklats till ”Finlands viktigaste sjöfartsdag” som många kallar dagen.

I stora salen håller Alandia Försäkring till tillsammans med klassningssällskapet DNV GL. Bland talarna har vi till exempel den certifierade hackern Patrick Rossi som ska dela med sig av erfarenheter av IT-säkerhet och cyberskurkar – se även Youtubeklipper nertill! Alandia Försäkring bjuder på en specialföreläsning av Oskar Levander, en av världens mest framstående experter på autonom sjöfart och mycket mer.

I auditoriet inleder Ålands landskapsregering med ett block som handlar om Sjöfarten i framkant. Efter finansministern Mats Perämaas hälsningsord möter vi bland andra Finferries vd Mats Rosin som berättar om sina erfarenheter av elektrifiering till sjöss och ECSA:s generalsekreterare Martin Dorsman som bjuder på det senaste ur den europeiska shippingvärlden. Därefter håller Ålands Sjöfart sitt årliga RoPax och färjeseminarium där Torbjörn Helmfrid och Viking Lines vd Jan Hanses berättar om sina erfarenheter av att bygga fartyg i Kina. Vi träffar också bränslespecialisten Martin C Petterssen från Skangas och Ville Haapasaari som sedan i våras är vd för Port of Helsinki – världens i dag mest frekventerade passagerarhamn. Till sist kommer Ålands Sjöfarts krönikör Magnus Ehrenberg och påminner om hur viktigt det är med genomtänkt kommunikation även inom sjöfarten.

– Vi tror och tycker att det finns något för alla att lyssna på, säger Eva Mikkola-Karlström.

Patrick Rossi, DNV GL, om cyberhot till sjöss.

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »