Populärt med sommarkryss

Det är under sommarens semestrar som den största delen av rederiernas intänkter ska in. För Viking Lines del betyder det bland annat fler kortkryssningar än vanligt och fler passagerare i rörelse.

På basis av Viking Lines förhandsbokningar för innevarande sommar bokas kryssningsresor livligare än i fjol. De extra avgångarna till Tallinn ökar kapaciteten under sommarmånaderna på den populära rutten. Också mängden förhandsbokningar för juli på t.ex. rutten Helsingfors–Stockholm är klart större än i fjol. Å andra sidan bokas sommarkryssningar ofta på stundens ingivelse och tillgången på bl.a. Picknick-dagskryssningar från Åbo är fortfarande god.

Enligt Viking Lines senaste kundundersökning åker folk på kryssning framför allt för att komma bort från vardagen. De näst viktigaste orsakerna för en kryssning var längtan till havet och trevliga upplevelser. Under sommaren satsas det också extra mycket på program för barnfamiljer samt avslappnande tidsfördriv ombord på båtarna, också på korta resor. Detta syns i den ökade efterfrågan på familjehytter och t.ex. sex timmars sommarkryssningar från Helsingfors.  

Efterfrågan på resor från Helsingfors till Stockholm i juli är betydligt livligare än i fjol.  

– Familjehytterna är ofta bland de första som blir fullbokade, men i månadsskiftet juli-augusti finns ännu lediga fyrapersonershytter, som rymmer en familj utmärkt. Då det finländska sommarvädret överraskar är t.ex. en Picknick-dagskryssning från Åbo ett bra alternativ, då där finns program för hela familjen, rekommenderar Viking Lines regionchef Mette Lindroth.

Kort om Viking Line
Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »