Mirakelräddning från Prima Donna

Finländska lastfartyget Prima Donna som ägs av Borgårederiet Prima Shipping var i går kväll inblandat i en högdramatisk sjöräddningsoperation norr om Bornholm i Hanöbukten. Av oklara skäl ramlade en rysk besättningsman överbord från fartyget som var på väg från Kiel till Nystad. En finländsk kollega såg fallet och fartyget vände så fort som möjligt, vilket framgår av AIS-bilden. Man lyckades inte vinscha upp mannen från havet varför en kollega (fartygets överstyrman) iförd överlevnadsutrustning hoppade i för att hjälpa till.

– Det är ju inte så lätt att hissa upp personen så högt ovanför vattenytan, säger rederiets säkerhetschef Ulf Skog till Yle Nyheter.

När ytterligare ett försök gjordes med vinschen skadades mannen i överlevnadsdräkten.

– Skadorna uppstod då han blev upphissad samtidigt som han höll i den man som han räddade ur vattnet som var rätt nedkyld vid det laget. I samband med vinschandet blev han på något sätt i kläm, säger Skog till Yle.

Alla detaljer är ännu inte helt utredda men det handlar om mirakelräddning under extremt svåra förhållanden. Enligt uppgift var särskilt den man som föll först svårt nedkyld när en dansk räddningshelikopter kom till platsen och plockade upp honom med hjälp av ytbärgare. Den andre mannen var också nedkyld och hade revbensskador. Enligt säkerhetschefen är ingen längre kritiskt skadad 

Här berättar Aftonbladet om den dramatiska räddningsoperationen där även frivilliga sjöräddare från RS Skillinge deltog med Rescue Gad samt Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 003 från Ronneby. Om bland annat detta berättar Expressen.

På den här länken kan man läsa hur räddningen gick till från Sjöfartsverket.

Populärt med sommarkryss

Det är under sommarens semestrar som den största delen av rederiernas intänkter ska in.
Läs mer »

Rekordstart för Wasaline

Sommaren är inte vbara varm, solig och skön. För Wasaline är den rentav glödhet!
Läs mer »
Foto: Yvonne Lindeman

Shantyhyllning i Mariehamn

Historien får aldrig glömmas bort. Att vi i dag kan dra nytta av sjöfarten är ett resultat av uppoffringar bortom det begripliga.
Läs mer »
M/S Hamburg anländer onsdag.

M/S Hamburg först under tät vecka

I dag är M/S Hamburg på besök i Mariehamn.
Läs mer »
Elektra som går mellan Pargas och Nagu.

Nytt prestigepris för Elektra

Finferries hybridfärja Elektra har för andra gången i år vunnit ett internationellt pris.
Läs mer »

Nytt lyft för svensk sjöfart

Regeringen i Sverige har
Läs mer »