• Foto: Owe Ehlén
    Foto: Owe Ehlén
  • Foto: Owe Ehlén
    Foto: Owe Ehlén
  • Foto: Owe Ehlén
  • Foto: Owe Ehlén

Forte och Largo bort från Lillgaard

Rederi Ab Lillgaards två sista ”fria” roro-fartyg, systrarna M/S Forte och M/S Largo, är nu borta från det åländska rederiet som därmed endast hanterar M/S Fjärdvägen och dess linjetrafik mellan Långnäs och Nådendal. Forte och Largo har ägts av Lillgaard sedan 2005.

Historien om Rederi Ab Lillgaard går tillbaka till 1966 då rederiet bildades för att med M/S Lillgaard frakta flis från Åland till Sverige. Den verksamheten pågår alltjämt men sköts i dag av Navalis fartyg som för något år sedan tog över transporterna.

För tolv år sedan var Rederi Ab Lillgaard ett expanderande rederi vars huvudägare Eriksson Capital och Trygve Eriksson tillsammans med Sven-Erik Holmberg hade stora planer för verksamheten. När lågkonjunkturen slog till mot hela sjöfartsbranschen omkring 2008-2009 drabbades Lillgaard hårt och tvingades lägga upp i stort sett samtliga fartyg. Ett av dem var Hoburgen som under många år låg förtöjd i Mariehamn.

En verksamhet som alltid löpt på bra inom ramen för Rederi Ab Lillgaard-koncernen är trafiken som Fjärdvägen bedriver sedan 1995. För några år sedan flyttades fartyget över till Rederi Ab Fjärdvägen (ett helägt dotterbolag i Lillgaard-koncernen) som i dag transporterar merparten av allt som konsumeras på Åland. De övriga fartygen i flottan har efterhand sålts först i mer interna affärer och nu till utomstående.

I maj 2016 överläts systerfartygen Forte och Largo till åländska Oy Maniola Ab Ltd med adress till Eriksson Capital. Fartygens kommersiella management har dock fortsatt att finnas hos Rederi Ab Lillgaard fram till februari i år då fartygen såldes vidare till helt nya ägare. Largo som nu ligger på varv i Sevilla i Spanien köptes av Varista Holdings på Cypern och sköts av danska Norient Product Pool APS. Forte har sålts till andra intressenter, än så länge oklart vilka.

/Jörgen Pettersson

 

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »