Birka Princess ska bärgas

Grekland har bestämt sig för att bärga vraket efter M/S Sea Diamond som sjönk på 125-140 meter djup i Santorini den 5 april år 2007. Fartyget byggdes i Finland som M/S Birka Princess år 1986 och kryssade under tjugo års tid åländsk flagg mellan Stockholm och Mariehamn för dåvarande Birka Line Abp. Hon såldes till cypriotiska rederiet Louis Cruise Line år 2006. Birka Princess var under tiden i åländsk ägo även basen för den svenska TV-serien ”Rederiet”, under namnet M/S Freja.

Under det nya namnet M/S Sea Diamond grundstötte fartyget vid ön Thira i Santorini på eftermiddagen den 5 april år 2007, hon sjönk följande morgon. Kaptenen hävdade att revet var fel utmärkt och att fartyget fångats av starka strömmar men fick aldrig något gehör för den åsikten. Två personer dog och 1.167 passagerare och 391 besättningsmän klarade sig. Fartyget ligger sedan dess på botten och protesterna från ortsbefolkningen har varit starka. Framför pekar man på miljöfarliga ämnen i vraket och att hon ligger och väger på en klipphylla med stor rasrisk. Den grekiska regeringen har fram tills nu varit kallsinniga och menat i maj år 2011 att en bärgning som kan gå lös på mer än 150 miljoner euro borde vara rederiets eller försäkringsbolagens ansvar.

Nu har alltså detta vänt och Greklands regering aviserar att vraket ska bärgas för att undanröja miljöhotet. När det ska ske är ännu inte kommunicerat.

Här kan man se en Youtube-film på det sjunkande fartyget.

/Jörgen Pettersson

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »