• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Åländska Linden till Danmark

Tjugofemåriga och tremastade skonaren Linden som byggdes i Sjökvarteret i Mariehamn åren 1990-1992 har i höst sålts till Danmark. Där har tre investerare gått samman för att arrangera charterseglatser på Svalbard med omnejd. Grundtanken bakom satsningen är miljö, hållbarhet och ekologi.

– Andra rederier som erbjuder seglatser där uppe använder sig av förbränningsmotorer som släpper ut koldioxid. Vi ska använda alla segel vi överhuvudtaget kan, säger Rasmus Jacobsen till Maritime Danmark. Jacobsen ska segla befälhavare och är en av de som satsat pengar i projektet.

Linden byggdes som en replika av ett tidigare fartyg Linden, även det byggt intill Slemmern år 1920 av redaren Verner Pettersson i Ytternäs. Ursprungliga Linden var ett motorfritt fartyg och seglade huvudsakligen med virkeslaster från finländska och norrländska hamnar ner till Danmark, Tyskland och England.

Dagens Linden sköts av en besättning på 6-8 personer och kan ta 65 passagerare och har 35 kojplatser. Linden som är 49 meter lång drogs med ständiga lönsamhetsproblem och rederiaktiebolaget Linden söktes i frivillig likvidation i början av år 2006. Hon köptes sedan av redarna Bror Husell och Kaj Engblom för 620.000 euro och stannade några år kvar på Åland under management av Kasnäs Sailing Oy, vilket Ålands Sjöfart berättat om tidigare.

År 2011 chartrades hon ut till Fregatti Oy som började köra charterkryssningar utgående från Helsingfors med fartyget. I augusti år 2014 såldes Linden till Fregatti Oy som även bytte hemmahamn på skonaren, från Mariehamn till Helsingfors.

– Det kändes tomt. Jag har nästan ångrat mig efteråt, sade den tidigare delägaren Bror Husell efteråt till Åbo Underrättelser.

Planerna för den nya Lindensatsningen inkluderar förutom nordliga kryssningar med expeditionskänsla på sommarhalvåret även resor till öarna väster om Afrika under vinterhalvåret. Då är fokus avslappning och välbefinnande, enligt de nya ägarna.

Här kan man se en intervju på Youtube med kapten Rasmus Jacobsen som berättar om de nya planerna för Linden.

/Jörgen Pettersson

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »