• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Åländska Linden till Danmark

Tjugofemåriga och tremastade skonaren Linden som byggdes i Sjökvarteret i Mariehamn åren 1990-1992 har i höst sålts till Danmark. Där har tre investerare gått samman för att arrangera charterseglatser på Svalbard med omnejd. Grundtanken bakom satsningen är miljö, hållbarhet och ekologi.

– Andra rederier som erbjuder seglatser där uppe använder sig av förbränningsmotorer som släpper ut koldioxid. Vi ska använda alla segel vi överhuvudtaget kan, säger Rasmus Jacobsen till Maritime Danmark. Jacobsen ska segla befälhavare och är en av de som satsat pengar i projektet.

Linden byggdes som en replika av ett tidigare fartyg Linden, även det byggt intill Slemmern år 1920 av redaren Verner Pettersson i Ytternäs. Ursprungliga Linden var ett motorfritt fartyg och seglade huvudsakligen med virkeslaster från finländska och norrländska hamnar ner till Danmark, Tyskland och England.

Dagens Linden sköts av en besättning på 6-8 personer och kan ta 65 passagerare och har 35 kojplatser. Linden som är 49 meter lång drogs med ständiga lönsamhetsproblem och rederiaktiebolaget Linden söktes i frivillig likvidation i början av år 2006. Hon köptes sedan av redarna Bror Husell och Kaj Engblom för 620.000 euro och stannade några år kvar på Åland under management av Kasnäs Sailing Oy, vilket Ålands Sjöfart berättat om tidigare.

År 2011 chartrades hon ut till Fregatti Oy som började köra charterkryssningar utgående från Helsingfors med fartyget. I augusti år 2014 såldes Linden till Fregatti Oy som även bytte hemmahamn på skonaren, från Mariehamn till Helsingfors.

– Det kändes tomt. Jag har nästan ångrat mig efteråt, sade den tidigare delägaren Bror Husell efteråt till Åbo Underrättelser.

Planerna för den nya Lindensatsningen inkluderar förutom nordliga kryssningar med expeditionskänsla på sommarhalvåret även resor till öarna väster om Afrika under vinterhalvåret. Då är fokus avslappning och välbefinnande, enligt de nya ägarna.

Här kan man se en intervju på Youtube med kapten Rasmus Jacobsen som berättar om de nya planerna för Linden.

/Jörgen Pettersson

Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »