• Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.
    Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.
  • Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.

Midas räddade tre seglare

Godby Shippings fartyg M/S Midas räddade i helgen tre skeppsbrutna seglare sedan deras katamaran vält ute på Atlanten, 150 sjömil från den portugisiska kusten, och en fjärde kamrat omkommit. Midas befann sig på väg mot Port Everglades i USA, där hon ska inleda trafik för Arcadia Shipping mellan huvudsakligen Florida och Haiti, när samtalet kom från räddningsmyndigheter i Lissabon.

– De konstaterade att de fått en nödsignal och att vi var närmaste fartyg och bad oss byta kurs vilket vi genast gjorde, säger befälhavaren Timo Väänänen till Ålands Sjöfart.

MIdas satte högsta fart österut mot den uppgivna platsen dit man anlände efter cirka fyra timmar; samtidigt som ett spaningsflyg från Portugal kom till platsen. Positionen var ute på Atlanten och sjögången svår.

– Vi såg den upp och nedvända katamaranen och en livflotte som flöt på havet, säger Väänänen.

PÅ grund av sjögången var det inte möjligt att sjösätta fartygets egen MOB-båt men istället lyckades besättningen på Midas skjuta en räddningslina till livflotten och sedan, under utmanande omständigheter, dra den längs med läsidan på fartyget och via landgången ta ombord de tre skeppsbrutna seglarna.

– De hade tillbringat åtta timmat i livflotten men var ändå rätt pigga, säger Timo Väänänen.

Deras katamaran hade kapsejsat och blivit liggande upp och ner. En fjärde seglare kastades till sjöss ochs hans kropp hittades första följande dag av portugisiska räddningsmyndigheter. Samtliga seglare är av europeisk härkomst men har tappat alla ID-handflingar och plånböcker och hade inte ens skor på fötterna när de kom ombord.

– Till att börja med var de rätt chockade men nu är de okej, säger Timo Väänänen på måndagsmorgonen till Ålands Sjöfart.

Väl ombord på Midas berättade de tre räddade seglarna att deras katamaran hade vält på fredagskvällen och att de tillbringat natten inne i den kapsejsade båten innan de på lördagsmorgonen hade hittat livflotten och gått över i den. De visste inte om någon hade hört deras nödsignaler och hade egentligen bara epirben på flotten att förlita sig till.

Midas gör nu en avstickare till Azorerna på vägen mot Florida för att lämna av de tre räddade seglarna.

– Vi är glada för att allt gick bra trots dramatiska omständigheter och vi är extremt stolta över det sjömanskap som hela besättningen demonstrerat, kommenterar vd Dan Mikkola vid Godby Shipping.

”Det hängde på minuter”

Till följd av ett extremt oväntat tekniskt fel i form av en ventil som fastnade gick styrbords propeller till fullt back i ett känsligt l
Läs mer »

Pandemin pressar hela sjöfarten

Den finländska sjöfarten lever just nu i den värsta krisen i modern tid, särskilt passagerarsidan är i stort sett borta i väntan på vacci
Läs mer »

Åbo hamn säljer kranar

Åbo Hamn Ab säljer sin lyftkransverksamhet till Turku Stevedoring Oy (TurkuSteve).
Läs mer »

Dubbla segel på norskt fartyg

Norska rederiet Sea-Cargo som nyligen hyrt Godby Shippings rorofartyg Misida, Misana och Baltica tar ett rejält kliv i hållbarhet genom a
Läs mer »

Framtidstro hos Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg är redo för framtiden och låter inte pandemin påverka humöret, mer än minimalt, och väljer att se positivt p
Läs mer »

Viking ser ljuset i tunneln

Till följd av pandemin och de restriktioner som infördes förlorade Viking Line i stort sett av all den trafik som bolaget lever av; 70 pr
Läs mer »