logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
logo2x_0
mobilemenu2
img_9482.jpg

Unik teknik i Vikings nybygge

Publicerad: 10:08 - 10 aug 2017

|

Jörgen Pettersson

När Viking Line sätter i gång ett fartygsbygge är många med och delar på kakan. Tidigare har vi berättat om Åboföretaget Deltamarin som tjänar rejält med pengar på Kinaäventyret. Nu ansluter sig också svenska miljöbolaget Climeon till skaran. Climeon blir en nära samarbetspartner till Viking Line i Kinabygget och lovar leverera nio gånger mer ren kraft jämfört med den första installationen ombord på Viking Grace. (Se texten nertill för att lära mer om Climeon.)

Thomas Öström, vd på Climeon, kommenterar:

”Vi är glada över att en av våra allra första kunder nu väljer att använda oss igen för en storskalig installation på deras nya fartyg. Detta är ett stort steg för oss och bekräftar vår teknik samt bevisar den kommersiella livskraften i vår produkt. Vi ser fram mot ett fortsatt partnerskap med Viking Line då de förnyar sin flotta.”

Även Kari Granberg som var den som drev på den första installationen på Viking Grace är nöjd med Climeon:

”Vi har letat efter olika ’Organic Rankine Cycles’ vars effektivitet varit alltför låg. Men när vi upptäckte Climeons Heat Power System hittade vi också den bästa lösningen för oss. Vi kan spara pengar och samtidigt tydligt minska vårt utsläpp av koldioxid. Vi har nu beslutat inkludera Climeon Heat Power System när vi utvecklar nya fartyg och ser som bäst på möjligheterna att bygga om våra nuvarande fartyg så tekniken kan användas även av dem.”

Kari Granberg är också projektledare för hela Kinabygget.

Johan Larsson som jobbar som försäljningschef på Climeons marina sida ser ljust framåt:

”På sådana här fartyg kan Climeon producera så mycket som 1 megawatt vilket betyder bränsleinbesparingar på uppemot fem procent!”

Detta är också goda nyheter för hela Viking Lines miljöprofil vilket informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström såklart ser värdet i:

”Viking Line har storslagna ambitioner när det gäller vår miljö. Med Climeon accelerar vi utvecklingen.”

Ålands Sjöfart presenterade ålänningen Daniel Eriksson som jobbar för Climeon i juninumret:

När Daniel Eriksson som ung insåg att svetsning inte var hans framtid utbildade han sig till maskiningenjör i Mariehamn och gav sig ut i världen för att jobba. I dag är han tillbaka på Åland och har specialiserat sig på att göra elektricitet av spillvärme.

Daniel Eriksson, 30, är född i Jomala men har nyligen byggt hus i Lemland. Från början hade han tänkt sig bli svetsare men efter två år bestämde han sig för att gå vidare. År 2014 var han färdig maskiningenjör från Högskolan på Åland och drog till offshoreindustrin där han jobbade på supplybåt och körde till oljefälten i Nordsjön efter att under studietiden ha extraknäckt hos bland andra Viking Line, Bore och ASP.

Bortsett från en inledande men svår sjösjuka trivdes han på jobbet trots att det ofta var långtråkigt. I oljeindustrin är en händelselös dag en bra dag. Därför läste han mycket på sin plats i kontrollrummet och snubblade en dag över en artikel om Climeon i tidningen Ny Teknik.

– Jag förstod till att börja med ingenting av vad de sysslade med men det gjorde mig bara mer nyfiken, säger Eriksson.

Artikeln i Ny Teknik ledde till en site där Eriksson läste hur en bloggare spekulerade kring tekniken och fick inte riktigt ihop vederbörandes funderingar,

Resultatet av den artikeln och vikande konjunktur i oljebranschen blev att Daniel Eriksson skickade in en intresseanmälan till Climeon och resten är historia. Sedan januari i fjol jobbar Daniel Eriksson för det stockholmsbaserade företaget. De första två månaderna på plats i huvudkontoret men numera mest från rummet på Servicegatan 12 där en mängd andra underleverantörer till sjöfarten är verksamma.

– Jag är enda ”utbölingen”, resten bor i Sverige, ler Eriksson.

Först på Viking Grace

Climeon är som namnet antyder ett resultat av allt starkare krav på hållbarhet och miljövänliga lösningar. Företagets idé är att skapa elektricitet av spillvärme och på landsidan är man hyggligt stora. Inom sjöfarten har företaget varit med sedan starten, fast lite försiktigare. Av de fyrtio anställda är det bara två som jobbar mot shippingen. Den första installationen med en så kallad modul gjordes ombord på Viking Grace och effekterna har varit mycket positiva.

– Det var lyckat på många sätt. Viking Line ville verkligen visa framfötterna när det gäller detta och var otroligt tillmötesgående i samband med installationen, säger Daniel Eriksson.

Värmen som nu förvandlas till elektricitet kommer från fartygets huvudmaskiner och minskar därmed bränsleförbrukningen ombord. Modulen som kommer som ”plug and play” mäter ungefär två meter på alla håll. Från en sådan går det att utvinna 150 kW nettoeffekt.

– Man kan räkna hem investeringen på tre till fem år, beroende på oljepriset, lovar Daniel Eriksson.

Mindre koldioxid

Men det är inte bara finansiellt smart att ta vara på spillvärmen. Genom att göra det reducerar man också koldioxidutsläppen vilket är viktigt på många sätt.

– Kunderna är ju i dag väldigt medvetna om vad de köper och då måste även passagerarfartygen visa miljöhänsyn, konstaterar Eriksson.

Även om man bearbetat rederierna en ganska kort tid börjar orderboken växa rejält. Förutom Viking Line jobbar Daniel Eriksson och hans kolleger mot jättar som Virgin som bygger tre nya kryssningsfartyg, Fincantieri, Meyer Werft i Åbo, Eckerö Line och så vidare

– Vi jobbar med de flesta rederier inom kryssningsbranschen på ett eller annat vis och samarbetar även med stora aktörer inom containershippingen, säger Eriksson.

/Jörgen Pettersson

Bildtexter:

1. Ålänningen Daniel Eriksson, till vänster, och försäljnings- och marknadschefen Christopher Engman, Stockholm, jobbar för företaget Climeon som specialiserat sig på bland annat hur man tar vara på spillvärme. Bilden är från Sicilien där Eriksson och Engman var för att delta i den årliga Shippax-mässan.

2. Den här burken som finns ombord på Viking Grace är ett resultat av Climeons arbete. Med hjälp av detta utvinner fartyget elektricitet ur spillvärme och förbrukar därmed mindre bunker.

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
BeFunky-collage (6)

Viking satsar på segel och rock

Sommaren rycker närmare och det börjar bli dags att göra sig redo för allt sådant som vi tvingades avstå från i fjol. Viking Line lanserar i dag unika kryssningar där Tall Ships Race och Rockoff gör skillnad och sprider glädje!

BeFunky-collage (5)

Högre tryck på sjöräddare

År 2020 blev ett intensivt år för både svenska Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket. Många ville ut på sjön vilket resulterade i fler hjälpinsatser än någonsin förut.

BeFunky-collage (3)

ZF lockar med ny propeller

Tyska jättekoncernen ZF är en av de som erbjuder högteknologiska lösningar till sjöfarten. Det senaste är en nyutvecklad ”thruster”, AT 80 som presenteras som ett billigare och driftssäkrare alternativ.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 13.700 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net