logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
logo2x_0
mobilemenu2
oct_ahtela.jpg

Taru jobbar med framtidens färja

Publicerad: 08:05 - 09 maj 2011

|

Jörgen Pettersson

Viking Line bygger som bäst framtidens färja för Åbo-Mariehamn-Stockholm, produktchefen Taru Kauppinen avslöjar lite, men inte allt.

Det är månader kvar till den högtidliga tillställning som kallas för "cutting of steel", när första plåten till Viking Lines nybygge ska skäras vid STX i Åbo. Men i produktchef Taru Kauppinens huvud tar fartyget tydligare och tydligare form för varje dag som går. Även om det i stort sett är luft hon jobbar med.

– Eller ja, jag jobbar med luft. Taru jobbar med tygbitar, säger kollegan och informationschefen Johanna Boijer-Svahnström.

Tygbitarna är prover till inredningen och om vi ska tro på Viking Lines löften så kommer det inte att röra sig om klassiskt spräckliga kryssningstextilier utan om betydligt mer stilren design.

– Vi har medvetet valt en inredningsarkitektbyrå som inte har gjort fartyg tidigare. Byrån dSign Vertti Kivis specialkunnande har med ambience och atmosfär att göra. Det kommer att se väldigt annorlunda ut mot det traditionella kryssningsfartyget, säger Taru Kauppinen.

Byrån dSign Vertti Kivis hemsida visar toppmoderna restauranger, kontor och hotellmiljöer. Vita, svarta och grå fonder med trä och starka färger som accenter. Avskalat och i princip på kollisionskurs med traditionell kryssningsbåtsinredning. Men kanske inte så lättstädat?

– Med de korta hamntiderna är det förstås viktigt att utrymmena går snabbt att städa. Så det blir kanske inte vita restauranger men däremot stilrena.

Heltäckningsmattan, försvinner den?
– Inte helt, det blir mindre än vad man kanske är van vid. Men fördelarna med heltäckande mattor är för många. Våningsplanen är relativt låga med hög ljudnivå och mattorna dämpar ljud. I hytterna känns heltäckningsmattan mjuk och varm och faktum är att det är bättre att damm binds i mattan tills det dammsugs bort.

En utmaning

Nysatsningarna sägs delvis stamma ur de hundratals kundundersökningar som Viking Line gör varje år. Folk vill ha det snyggare ombord och efterlyser god utsikt över skärgården.
– I synnerhet våra internationella gäster. De vill verkligen se miljön runtomkring och därför har fartyget väldigt mycket fönster, säger Taru.

Är ni inte rädda för motstånd från folk som gillar det traditionella?
– Ja, det är klart. Så pass annorlunda blir det och vi har verkligen funderat på våra stamkunder. Utmaningen ligger i att skapa något som gör att man känner igen att man kommer ombord på Viking Line men som ändå känns nytt. Men i det här läget vill vi inte avslöja så mycket mer.

Varför så hemligt?
– Allt är inte klart. Vi vill få ihop hela konceptet till en färdig helhet innan vi berättar så att vi inte skapar fel förväntningar. Strävan är att bjuda på allt det som våra kunder uppskattar i dag plus något nytt som de kanske inte tänkte att var möjligt.

 

Det finns förstås ett hav av begränsningar då ett fartyg ska formges. Det handlar om brandsäkerhet, utrymningsvägar och samlingspunkter. Om varje vånings vikt och balans mellan styrbord och babord. Alla material ska vara brandklassade och slitstarka.

– Säkerheten är det viktigaste vi har. Vi tar inga omvägar där. Men vi försöker samtidigt förverkliga våra häftiga drömmar.

Miljövänligare

I branschen surras det om att fartyget ska drivas av naturgas – LNG (liquid natural gas).
– Vår tekniska grupp ligger i framkant och vi kommer att bli miljövänligare på alla sätt som är möjliga. Det pratas mycket om koldioxidutsläpp i resebranschen i dag. Om man delar upp utsläppen från en kryssningsfärja på 3.000 passagerare så blir det ändå ett väldigt skonsamt sätt att semestra på.

En stor utmaning i dagens blixtsnabba informationstekniskt föränderliga klimat är att försöka lista ut vilka lösningar som fortfarande kommer att fungera 2013 när fartyget går i trafik.
– Det kan gälla en så enkel sak som tv-apparaten i en hytt. Inte vet vi i dag vad som kommer vara den bästa lösningen för tv om två år. Så det finns med i planeringen att vi måste uppdatera oss under arbetets gång. Därför krävs det flexibla lösningar på allt.

Tre arbetsgrupper

Hela projektet leds av en styrgrupp där Taru är en av medlemmarna och tekniska direktören Tony Öhman är gruppledare. Arbetet under styrgruppen är indelat i tre grupper – den tekniska med Kari Granberg som chef, arkitektgruppen under ledning av Johan Nordberg och gruppen konceptdesign Taru just nu arbetar tillsammans med nyligen anställda intendenten Esa Terho.

I mitten av maj ska konceptdesigngruppen ha fått tillskott i form av alla funktionschefer ombord – hotell-, köks- och restaurangchef, kryssningsvärd och purser. Den här arbetsgruppen kommer in lite senare men ändå i ett tidigare skede än vid andra nybyggen.
– I och med den nya ledningen i företaget har vi en lite ny vinkel på arbetet. Fokus ligger på att verkligen ta reda på vad det är våra kunder efterfrågar. Därför är konceptdesigngruppen viktigare än den tidigare har varit, säger Taru.

Ny ledning och ny generation fartyg, det är nya tider nu?
– Ja, och det är väldigt inspirerande och roligt. All förändring kan förstås vara smärtsam i början men det är hälsosamt att ruskas om lite. Nya ögon ger nya idéer och när vi får ihop erfarenheten i företaget med de här nya ögonen finns där en enorm styrka.

Är ni ute efter nya kundgrupper också?
– Vi vill förstås bredda kundkretsen. Barnfamiljerna är ingen direkt ny grupp men de vill vi satsa mer på. Det är en grupp som uppskattar lätta korta semestrar. Och så siktar vi på den internationella marknaden.

Hur hanterar ni det faktum att fraktresenärer ska samsas med kryssningspassagerare ombord?
– Fartyget är stort och det ska finnas olika områden beroende på vad man är ute efter. Inte för att vi vill segregera grupperna men man ska kunna välja. Så ser det generellt ut i samhället i dag, vi delar inte upp oss enligt ålder utan enligt intressen.

Känner till riskerna

Taru själv har arbetat på Viking Line i 22 år – i kafé och konferens, som kryssningsvärdinna och intendent, i taxfreen och med underhållningen.

Senare har hon fått mer administrativa uppgifter och ägnat sig åt kvalitetssäkring och utbildningar och när jobbet som produktchef dök upp kunde hon inte motstå att skicka in sin ansökan.
– Det är en enorm utmaning som jag verkligen ville vara med om, säger hon.

I dag tillbringar hon minst två dagar i veckan i Åbo med uppgiften att först fylla fartyget med innehåll och sedan med passagerare.
– Eftersom jag har arbetat på så många avdelningar så vet jag lite om var farorna finns. Vad man ska akta sig för.

Och vad är det?
– Att gå för långt bort från sitt arv. Viking Line är ett åländskt bolag med en gedigen historia och vi får inte hoppa helt ut i mörkret. Vi måste våga hoppa men med fallskärmen på så att vi landar säkert.

Vad finns det mer att akta sig för?
– Rent privat att bli uppäten av projektet. Man är så inspirerad att det privata lätt glöms bort.

Vad är aktuellt just precis nu?
– Jag arbetar intensivt ihop med arkitekterna och springer runt med mina tygbitar. Och varvet måste förstås få ritningar från arkitektsidan. Inom kort kommer vi att börja anställa och arbetet med media och marknadsföringsstrategier pågår. Det här fartyget ska även lanseras på ett annat sätt. Det blir förstås mer web och vi kommer använda oss av sociala medier på ett helt annat sätt än tidigare.

Vet ni redan vad fartyget ska heta?
– Nej inte ännu. Kanske kommer vi att fråga folk utifrån om det.

Blir det en -ella? Eller har ni lämnat de tiderna bakom er?
– Troligen är de tiderna förbi, ja. Efter XPRS vore det nästan konstigt att gå tillbaks.

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
BeFunky-collage (3)

ZF lockar med ny propeller

Tyska jättekoncernen ZF är en av de som erbjuder högteknologiska lösningar till sjöfarten. Det senaste är en nyutvecklad ”thruster”, AT 80 som presenteras som ett billigare och driftssäkrare alternativ.

Helena VG ex Rochefort_photo by Marcel Coster

Nytt fartyg till VG/Meriaura

VG-Shipping som ingår i Meriaura Group har köpt 3.000 DWT-fartyget M/S Rochefort och döper om henne till Helena VG.

Fennica

Fennica redo hjälpa till i isen

Isbrytaren Fennica lade i torsdags ut från Kotka som nummer sju av de finländska isbrytarna. Målet är Finska viken där kollegerna Voima och Urho redan är på plats.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 13.700 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net