logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
logo2x_0
mobilemenu2
befunky-collage_7_11.jpg

Så blir du sjöman på Åland

Publicerad: 12:04 - 02 apr 2020

|

Jörgen Pettersson

Att utbilda sig inom sjöfarten är att vara beredd på att jobba över hela världen. Shippingen är internationell och erbjuder tusentals möjligheter, om du själv vill. Ett första steg kan vara Alandica Shipping Academy och Sjöfartsgymnasiet som erbjuder en grundutbildning inom sjömanskap. En av dem som garanterar dig en gedigen utbildning är sjökapten Andreas Rosenqvist som håller den åländska flaggan högt när det gäller att locka studerande till sjöfartsutbildningen. ”Det är ett otroligt mångsidigt yrke och du får lära dig massor av saker som du har nytta av i resten av livet”, säger han.

På den här länken kan du anmäla dig till höstens utbildning, OBS, senast den 6 april!

En sjöman måste kunna lite av allt. Ute till sjöss finns ingen att fråga och då gäller det att ha koll på det mesta. Sjökaptenen och läraren Andreas Rosenkvist vet vad han pratar om. Han gick den långa vägen och ser nu till att den åländska sjöfartsutbildningen är bäst i klassen.

Att Andreas Rosenkvist blev sjöman var inte väldigt otippat. Hans far var sjökapten och lots och själv hade den yngre Andreas alltid sneglat mot sjöfarten som en framtida arbetsplats. Efter grundskolan valde han därför bort den teoretiska utbildningen som till exempel Ålands lyceum erbjuder och gick direkt till sjömansskolan. Där utbildade han sig till båtsman och reparatör, sedan väntade några år till sjöss och därefter vidareutbildning till sjökapten vid Ålands sjöfartsläroverk (som Högskolan på Åland hette förr). 2005 stod han klar med sin examen och efter ytterligare en handfull år fick han sitt sjökaptensbrev. Mest har Rosenkvist jobbat för Viking Line och Rosella där han bland annat varit överstyrman och skött lastning och lossning av fartyget.

För något år sedan valde Andreas Rosenkvist att gå i land och började jobba vid Sjöfartsgymnasiet.

– Jag ville ha ombyte och med två små barn hemma kändes det extra viktigt att tillbringa mer tid hemma.

Det är en del av charmen med sjömanslivet, det finns gott om alternativ. Det är möjligt att leva som Karna Elamzon Viberg som skriver krönika på sidan XX om livet som globetrotter och man kan också göra som Andreas som bor kvar där han växte upp i Hindersböle.

– Som sjökapten, maskinchef och elektriker finns faktiskt väldigt många olika möjligheter till arbete, säger Andreas Rosenkvist.

Vid Sjöfartsgymnasiet finns i dag fyra olika linjer som alla är ungefär tre år vardera, de går att klara av på kortare tid om du har annan yrkeserfarenhet och bestämmer dig för omskolning:

  • Vaktmaskinmästare. För dig som gillar att skruva och vill veta hur motorer fungerar på riktigt.
  • Fartygselektriker. Allt går med elektricitet, även till sjöss. Den som begriper sig på el behöver aldrig gå utan jobb.
  • Däcks- och maskinreparatör. För den mångsidige sjömannen som klarar utmaningar i maskin likväl som på däck. Detta är drömmen för varje praktiker.
  • Vaktstyrman. Alla som jobbar till sjöss är såklart viktiga men alla kan inte stå på bryggan. Det får du göra som går den här utbildningen.

– Och när de klarat av det och vi gjort arbetsfolk av dem ser vi såklart gärna att de fortsätter i Högskolan, säger Andreas Rosenkvist.

I dag finns tre fullsatta klasser i årskurs 1 och det är hög aktivitet i skolans alla utrymmen. Ansökningstiden till i höst löper från 19 mars till 6 april.

– Det var väldigt positivt med sökande i fjol och vi hoppas såklart det blir ännu fler i år!

Vad erbjuds då i utbildningsväg vid Sjöfartsgymnasiet? Svaret är det mesta och med betoning på praktiska ämnen. Vid sidan av de ”vanliga” matematik, svenska osv handlar undervisningen i mycket hög grad om praktiska övningar; knyta knopar, svetsa, lägga ut lejdare, skruva på riktiga maskiner, lära sig rädda liv och köra livbåtar och mycket mer.

– Detta är i första hand en praktisk utbildning och man får lära sig massor som är till nytta för resten av livet. Vi har gott om utrustning till vårt förfogande för att detta blir riktigt bra, understryker Andreas Rosenkvist.

Det är inte så konstigt. Att vara sjöman är ett mångsidigt yrke. Det är inte alltid möjligt att fråga ”någon annan” om råd. Än så länge är det mest killar som väljer sjömansbanan men det håller på sker förändringar.

– Vi har sex tjejer i skolan just nu men tycker det vore fantastiskt om fler skulle söka sig till sjöfarten. Det vinner alla på.

Bland de allra första uppgifterna som en ny sjömanselev får göra är utfärder med skolfartyget Michael Sars, unikt bland nordiska sjöskolor. Till en början handlar det om dagskörningar men efterhand erbjuds också längre praktikperioder ute på riktiga fartyg.

– Det är viktigt att alla får känna på sjömanslivet på riktigt och inte bara i skolan, säger Andreas Rosenkvist.

Utbildningen garanteras av ett tjugotal lärare, Michael Sars, Ålands sjösäkerhetscentrum samt Högskolan på Åland där man går olika simulatorkurser. Alla åländska sjöskolor och utbildningsenheter samarbetar från och med i år under det övergripande Alandica Shipping Academy med målet att locka ännu fler att arbeta inom sjöfarten.

Med sin egen bakgrund inom sjöfarten har Andreas Rosenkvist som lärare identifierat olika saker som kan förbättras och har lyckats få Almaco i USA att i samarbete med Viking Line skänka en hel hyttmodul till Sjöfartsgymnasiet. I den kan studerande på riktigt se hur arbetet på färjorna och kryssningsfartygen fungerar.

– De får lära sig tapetsera, lägga in olika sorters golv, koppla vatten och ventilation, sköta toasystem, brandlarm, elektricitet och till och med lära sig bädda kojerna!

En som valt sjömansbanan möter vi i verkstaden, Viktor Eriksson, 16, från Kökar. Han stortrivs över att äntligen få specialisera sig på sådant han drömt om sedan barnsben. Viktor går första året och dröjer inte med svaret på frågan vad som är bäst?

– Praktiken! Jag har varit på fartygen Containerships VII, Gabriella och Jennifer och tycker det varit otroligt intressant och givande.

 

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
BeFunky-collage (3)

ZF lockar med ny propeller

Tyska jättekoncernen ZF är en av de som erbjuder högteknologiska lösningar till sjöfarten. Det senaste är en nyutvecklad ”thruster”, AT 80 som presenteras som ett billigare och driftssäkrare alternativ.

Helena VG ex Rochefort_photo by Marcel Coster

Nytt fartyg till VG/Meriaura

VG-Shipping som ingår i Meriaura Group har köpt 3.000 DWT-fartyget M/S Rochefort och döper om henne till Helena VG.

Fennica

Fennica redo hjälpa till i isen

Isbrytaren Fennica lade i torsdags ut från Kotka som nummer sju av de finländska isbrytarna. Målet är Finska viken där kollegerna Voima och Urho redan är på plats.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 13.700 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net