logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
logo2x_0
mobilemenu2
fullsizeoutput_59a.jpg

På sjöpraktik med Albanus

Publicerad: 10:11 - 05 nov 2017

|

Jörgen Pettersson

Varje år åker elever från Ålands sjöfartsgymnasium och Högskolan på Åland/ Sjöfartsakademin ut på praktikseglingar med galeasen Albanus. Genom att segla runt i den åländska skärgården uppstår insikter inte bara i hur seglandet går till. Själva livet lever granne längs med färden. Färjor, älgar, roddbåtar, vindkraftverk, kycklingsoppa och någon enstaka snarkning skapar en helhet som bär hur långt som helst. Nertill finns hela berättelsen om årets seglingar.

Praktikseglingarna sponsoreras av Ålands Sjöfart rf och på den här länken kan man se ännu fler bilder från äventyret!

Måndag 11/9 – tisdag 12/9, Mariehamn – Sottunga – Mariehamn

Alla 13 elever från SJ17b var på plats och efter att ha samlats kl. 08 delades de upp i tre vakter: byssvakt, däcksvakt och navigationsvakt. Byssvakten lastade på maten, medan navigationsvakten fyllde på vatten och däcksvakten tömde septiktanken och singlade upp förtöjningarna och såg till att kojerna bäddades.

Vi var iväg innan kl.10, alla fick introduktion på sin vaktstation och byssvakten serverade morgonkaffe. Navigationsvakten satte kursen mot Sottunga via Föglö och däcksvakten kunde tack vare den stadiga vinden snabbt hissa segel och motorn stängdes av.

Vid tolv var det vaktskifte och vi åt fisksoppa till lunch. Fler segel hissades och vi styrde vidare. Runt 14.30 åkte vi förbi Degerby för att sedan kryssa stora delar av resten av vägen och var framme i Sottunga ca 16.30.

Efter att vi hade förtöjt och efter att däcksvakten tog emot Mikael Sars trossar var det fritt för alla utom byssan fram tills lasagnen kl.18. Efter disken var det åter fritt tills kl. 22 och kl. 23 skullle det vara tyst och förutom att gänget var fnissigt under första halvtimmen gick det bra.

Morgonmål kl. 08, eleverna var uppe i tid för att diska och förbereda avfärd. Strax efter nio hade däcksgänget hjälpt Mikael Sars kasta loss och vi var på väg tillbaka mot Mariehamn via Lemströms kanal. Byssan städade under däck efter morgonmålet och på däck sattes seglen upp och det övades på knopar och klättrades i riggen. Navigationsvakten fortsatte lära sig om sjömärken och styrde vidare. Kl. 12 var det vaktskifte och 12.30 åt vi kycklingsoppa.

Ungefär kvart över två togs seglen ner av däcksvakten och 14.30 var det dags för fika. Sedan bars packningen upp och vi kontrollerade att alla kojer var ordentligt bäddade. Ca kl. 15 hade vi nått Lemströms kanal och det dammsögs och torkades i salongen. Strax innan kl. 16 var vi tillbaka i östra hamnen.

Onsdag 13/9 – torsdag 14/9, Mariehamn – Lappo – Mariehamn

När  Sj17a var ombord på Albanus resan gick till Lappo genom Lemströms kanal via Lumparn. På Lappo blev det ett besök på det fina museet och sedan bastu för den som ville på kvällen. Ombord på Albanus var gruppen indelad i tre vakter och alla fick pröva på navigation, segling, knopar, byssasysslor och genomgång av säkerhetsplanen. Här kan tilläggas att vädrets makter stod på vår sida denna dag.

Fredag  15/9 – lördag 16/9, Mariehamn – Sottunga – Mariehamn

Efter att deltagit i vaktarbetet hela dagen, med navigation, segling och byssatjänst så mötte vi upp Michael Sars i Sottunga på kvällen. Där hade vi sedan dragkamp mot klassen som var ombord på Michael Sars. Lite oklart vem som vann.

På lördag när vi satt segel och var på väg hemåt mot Marieham igen fick utkiken plötsligt syn på något konstigt i vattnet. En ståtlig älg! Utkiken informerade hastigt skepparen som fick slå back i maskinen för att älgen inte skulle simma in i sidan på fartyget. Lärare Allan Johansson fångade älgen på film, när den stiger upp ur vattnet och vänder sig om och ser ut att undra vad tusan vi håller på med. Naturligt uppstod en diskussion om dagersignaler och väjningsregler ombord. Albanus skeppare var osäker på vem som har förkörsrätt, då vi kom seglande men älgen kom simmande från styrbord. Dagsignalerna (hornen) var mest att likna vid en minsvepares och beslutet togs att det nog var klokt att väja.

Lördag 16/9 – Söndag 17/9, Mariehamn – Storklubb – Nyhamn – Mariehamn

Vi mönstrade på kl.16 efter att klassen från Sjöfartsgymnasiet städat efter sig och tömt och fyllt tankar. Vi satte segel och satte kursen mot Storklubb och bastu. Lite mörkernavigering hann vi med då vi kom iväg lite senare. Lite innan Ledsund mojnade vinden och vred så vi tog ner och beslog seglen. Väldigt vacker kväll.

Väl framme på Storklubb så förtöjde vi och strax blev det bastu och ett dopp i havet för de som vågade. Alle man var till kojs innan kl. 23 och snart hördes bara fendrar som knarrade och en och annan snarkning.

På söndag morgon vaknade vi upp till ett fantastiskt och vindstilla väder. Alla studerande fick pröva på att ro skeppsbåten, vilket inte alltid är så lätt, framförallt inte när man ska ro i takt. Under tiden fick också alla som ville pröva på att klättra i Albanus rigg. Vi avbeslog alla segel och avgick. Lite lite vind fanns det, så skepparen beordrade alla segel upp. Det gick framåt men inte så snabbt, de som klev i ökan för att ta bilder av Albanus, rodde ikapp och förbi oss. Samtidigt fick vi ombord pröva på att dreja bi och att lyfta ombord någon från en mindre båt.

Vi passerade Ledsund mellan alla fartygen som angör Mariehamn på eftermiddagen och fick samtidigt förståelse både för storlek, fart och olika stil på bogvåg. Så passade vi på att angöra Lilla Båtskär för att titta på den gamla gruvan och vindkraftverken och så den fantastiska vyn över Ålands hav förstås. Vi satte segel igen och seglade och motorseglade tillbaka till Sjökvarteret och Mariehamn. Under tiden vi var ombord så fick alla tre vakter gå igenom sjökort, styra skutan, navigera, lära sig knopar och hjälpa Juha laga kulirnariska läckerheter i byssan. En perfekt start för att lära känna varndra inför de kommande 4 års studierna, och för att få en första inblick i sjömanslivet.

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
b_56I1888

Eckerö säljer Alandia till Wiklöf

I dag meddelar Rederi Ab Eckerös koncernchef Björn Blomqvist att man ”tecknat ett avtal med Wiklöf Holding” om rederiets återstående aktieinnehav i sjöförsäkringsbolaget Alandia.

Sea Link

Tullstrul hejdar Sea Lines nya linje

Åländska rederiet Sea Lines lanserade den 2 februari en ny roro-linje mellan Karasu i Turkiet och Constanta i Rumänien. Efter bara två veckor tvingas man tänka om och har nu tillfälligt lagt ner den nya linjen.

BeFunky-collage (6)

Viking satsar på segel och rock

Sommaren rycker närmare och det börjar bli dags att göra sig redo för allt sådant som vi tvingades avstå från i fjol. Viking Line lanserar i dag unika kryssningar där Tall Ships Race och Rockoff gör skillnad och sprider glädje!

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 13.700 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net