Xiamen laddar för nyåret

På det stora varvet på den lilla ön Xiamen i Kina framskrider bygget av M/S Viking Glory. Samtidigt pågår livet och just nu är siktet inställt på det kinesiska nyåret som detta Råttans år infaller den 25 januari. Xiamen är en ö som till sin storlek är till exakthet lika stor som Åland – knappt 1.600 kvadratkilometer. Men medan det på Åland bor 30.000 personer ryms fler än 3,5 miljoner på Xiamen!

Xiamen har kallats för Kinas coolaste resmål av bland annat CNN. Skälen är många men bland annat sticker en 7,6 kilometer lång cykelbana ut i mängden. Den är upphöjd och löper fem meter ovanför marknivån. Här finns också massor av sevärdheter och shopping och till och med strandliv för den som föredrar sådant.

Inför det kinesiska nyåret är Xiamen laddat till tänderna och det behövs. Kari Granberg som är projektchef för Viking Glory noterar att staden förväntar sig att miljontals besökare ska stå för 11,7 miljoner (!) olika resor under tiden före och efter nyåret, den så kjallade Spring Festival. Detta inkluderar 7,2 miljoner tågresenärer, 276.000 bussresor och 900.000 färjturer. Stadens flygplats är redo för 3,3 miljoner passagerare.

– Rätt intressanta siffror att sätta i relation till Åland med tanke på att Åland och Xiamen är ungefär lika stora geografiskt sett, säger Granberg.

This is Xiamen!

Oxelösund redo för metan

Jobbet med att göra sjöfarten mer och gärna helt fri från koldioxidutsläpp pågår varje dag över hela världen.
Läs mer »
Peter Ståhlberg i Raumo förra veckan när Aurora Botnia kölsträcktes. Foto: Jörgen Pettersson.

Mer stålar för Ståhlberg

Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå med M/S Wasa Express fortsätter tuffa på och tjäna pengar.
Läs mer »

Öppna hytten med mobilen

Viking Line tar första steget mot en helt pappersfri värld genom att lansera digitala hyttnycklar ombord på M/S Viking XPRS som går mella
Läs mer »

Nionde titeln för Birka

Det är full fart på Birka Cruises. Fartyget Birka Stockholm avgår i eftermiddag mot Sundsvall och årets skidweekend.
Läs mer »
Jan Hanses, vd Viking Line.

Dubblad vinst för Viking Line

Viking Line redovisar i dag resultatet för år 2019 och gör det med stärkt självförtroende.
Läs mer »

Alla överens i sjöfarten

Det råder fred och samförstånd bland parterna inom den finländska sjöfarten som förenar sig i konkurrensen mot omvärlden.
Läs mer »