Wasaline valde ABB Azipod

Wasaline går samma väg som Viking Line och väljer ABB:s Azipod Propulsion-lösning för framdriften på sitt nya fartyg mellan Vasa och Umeå. Affären offentliggjordes i dag på Norshipping-mässan i Oslo av vd Peter Ståhlberg och ABB Marine & Ports försäljningsdirektör Marcus Högblom. Här kan man läsa mer om Viking Lines beslut. Azipod har med sin elektriska framdrivningslösning blivit något av en branschstandard sedan starten 1990. Från början anpassades systemet mest för mindre fartyg som isbrytare för att i dag användas av nästan alla större kryssningsfartyg. Nu börjar ABB i allt högre grad blicka mot det lite mindre segmentet ropax-fartyg med en ny serie tillgänglig i 7,5-14,5 MW. Azipoddarna täcker därmed en skala mellan 1 och 22 MW.

Det är där som Wasaline kommer in i bilden:

– Att bygga en framtidssäkrad och robust RoPax-färja kräver beprövad teknik som möjliggör energieffektiv framdrift, sparar värdefullt inombordsutrymme och ger ökad passagerarkomfort. Dessa funktioner kombinerade med överlägsen manövrerbarhet som gör det möjligt för färjan att klara en tajt tidtabell, gjorde att vi valde ABBs Azipod®-framdrivning för vårt nybyggprojekt, säger Peter Ståhlberg.

Kärnan i det nya mellankraftområdet är ABB:s senaste och fjärde generation fjärde generationens motorer som bygger på Azipod®-framdrivningsteknologi men har förfinats för att öka kraften och maximera effektiviteten. Dessutom har den senaste "M"-serien tekniska fördelar skräddarsydda för att ge driftsfördelar för färjor och RoPax-redare och operatörer. Kraftaggregatet har konstruerats lågt för att kunna placeras under bildäck vilket säkerställer en jämn lastning och lossning av fordon samt möjliggör maximals däcksutrymme.

En oberoende studie av Deltamarin där ett RoPax-fartyg utrustat med Azipod®-systemet jämfördes med ett konventionellt fartyg med axellinjedrift har visat en genomsnittlig besparing i bränsle- och energiförbrukning motsvarande 1,7 miljoner dollar årligen, se videon nertill. Lägre bränsleförbrukning innebär också att den Azipod®-drivna färjan minskar koldioxidutsläppen med cirka 10.000 ton per år. Detta motsvarar den mängd koldioxid som årligen släpps ut av cirka 2.200 personbilar. Studien innehåller avancerade simuleringar av en färja utrustad med dubbla 10 MW Azipod®-enheter. Förutom den oberoende studien har ABB också uppmätt hur Azipod® framdrivningssystemet ger bättre motståndskraft mot väder och möjliggör högre precision för att skapa förutsättningar för att hålla tidtabeller.

– I nära tre decennier har Azipod® varit drivkraften bakom säker, effektiv och hållbar drift för ett stort antal fartyg. Vi är glada att utvidga fördelarna med Azipod®-systemet till fartyg som kräver drivkraft på 7,5-14,5 MW , säger Antti Ruohonen, Senior Vice President hos ABB Marine & Ports.

”Azipod sparar 1,7 miljoner dollar per år”

Birka Cruises läggs ned

Rederi Ab Eckerös styrelse har till sist tvingats fatta det oundvikliga beslutet. Birka Cruises läggs ned.
Läs mer »

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »

Vinstregn över Lundqvists

Medan världen står inför en av sina värsta kriser någonsin och läget är spänt överallt fortsätter åländska Lundqvist Rederierna att tjäna
Läs mer »