Wasaline valde ABB Azipod

Wasaline går samma väg som Viking Line och väljer ABB:s Azipod Propulsion-lösning för framdriften på sitt nya fartyg mellan Vasa och Umeå. Affären offentliggjordes i dag på Norshipping-mässan i Oslo av vd Peter Ståhlberg och ABB Marine & Ports försäljningsdirektör Marcus Högblom. Här kan man läsa mer om Viking Lines beslut. Azipod har med sin elektriska framdrivningslösning blivit något av en branschstandard sedan starten 1990. Från början anpassades systemet mest för mindre fartyg som isbrytare för att i dag användas av nästan alla större kryssningsfartyg. Nu börjar ABB i allt högre grad blicka mot det lite mindre segmentet ropax-fartyg med en ny serie tillgänglig i 7,5-14,5 MW. Azipoddarna täcker därmed en skala mellan 1 och 22 MW.

Det är där som Wasaline kommer in i bilden:

– Att bygga en framtidssäkrad och robust RoPax-färja kräver beprövad teknik som möjliggör energieffektiv framdrift, sparar värdefullt inombordsutrymme och ger ökad passagerarkomfort. Dessa funktioner kombinerade med överlägsen manövrerbarhet som gör det möjligt för färjan att klara en tajt tidtabell, gjorde att vi valde ABBs Azipod®-framdrivning för vårt nybyggprojekt, säger Peter Ståhlberg.

Kärnan i det nya mellankraftområdet är ABB:s senaste och fjärde generation fjärde generationens motorer som bygger på Azipod®-framdrivningsteknologi men har förfinats för att öka kraften och maximera effektiviteten. Dessutom har den senaste "M"-serien tekniska fördelar skräddarsydda för att ge driftsfördelar för färjor och RoPax-redare och operatörer. Kraftaggregatet har konstruerats lågt för att kunna placeras under bildäck vilket säkerställer en jämn lastning och lossning av fordon samt möjliggör maximals däcksutrymme.

En oberoende studie av Deltamarin där ett RoPax-fartyg utrustat med Azipod®-systemet jämfördes med ett konventionellt fartyg med axellinjedrift har visat en genomsnittlig besparing i bränsle- och energiförbrukning motsvarande 1,7 miljoner dollar årligen, se videon nertill. Lägre bränsleförbrukning innebär också att den Azipod®-drivna färjan minskar koldioxidutsläppen med cirka 10.000 ton per år. Detta motsvarar den mängd koldioxid som årligen släpps ut av cirka 2.200 personbilar. Studien innehåller avancerade simuleringar av en färja utrustad med dubbla 10 MW Azipod®-enheter. Förutom den oberoende studien har ABB också uppmätt hur Azipod® framdrivningssystemet ger bättre motståndskraft mot väder och möjliggör högre precision för att skapa förutsättningar för att hålla tidtabeller.

– I nära tre decennier har Azipod® varit drivkraften bakom säker, effektiv och hållbar drift för ett stort antal fartyg. Vi är glada att utvidga fördelarna med Azipod®-systemet till fartyg som kräver drivkraft på 7,5-14,5 MW , säger Antti Ruohonen, Senior Vice President hos ABB Marine & Ports.

”Azipod sparar 1,7 miljoner dollar per år”

Satu var först i hela Sverige

Hon tvekade rätt länge kring att söka sin framtid inom sjöfarten.
Läs mer »

”Jag älskar skärgård och fartyg”

Östersjöns just nu mest omdiskuterade sjöfartsaktör heter Jakob Johansson och är 37 år gammal och född och uppvuxen i Stockholm.
Läs mer »

37-årig jurist ruskar om Viking

Frågan alla ställer sig i dag är: vem är Jakob Johansson och vilka är hans avsikter kring Viking Line?
Läs mer »

Rafael säljer Viking Line

Rikssvenska fastighetsentreprenören Jakob Johansson, 37, köper Rafael-familjens aktier i Viking Line för 33,3 miljoner euro.
Läs mer »

Nytt samarbete om sjöfart

Namnet är Fairway Forward.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Planering för Sjöfartens dag 2020

Succén är på nytt ett faktum.
Läs mer »