Wasaline kryssar igen

Sedan kampen mot coronapandemin utbröt i Finland har Wasaline liksom alla andra rederier upphört med sin passagerartrafik. M/S Wasa Express som sköter trafiken över Kvarken har ändå utfört nödvändiga transporter på uppdrag av Försörjningsberedskapscentralen. Finland är i allt väsentligt att betrakta som en ö i Europa varför fungerande fartygstrafik är nödvändigt. Men nu börjar ljuset i tunneln skönjas, från och med den 1 juli återupptar Wasaline kryssningstrafiken från Vasa vilket gör att bokningssystemet startar på nytt och gör det möjligt att köpa både kryssningar och paketresor. Dagskryssare kan stanna ombord på färjan under hamntid i Umeå ifall man inte vill gå i land. Man kan välja mellan att boka en kryssning som bara vänder i Umeå på onsdagar och söndagar. Torsdag-lördag stannar fartyget i Umeå på eftermiddagarna.

– Under våren har vi främst kört frakt, och nu känns det fint att vi kan återta kryssningstrafiken, åtminstone från Finland. Nytt är att man kan stanna ombord i Umeå, om man vill, eller som förr, gå iland. Svenska turister måste tyvärr ännu vänta med att komma över till Finland tills restriktionerna lättar säger Peter Ståhlberg, vd för Wasaline.

Liksom andra rederier har även Wasaline ägnat stor kraft åt att förbereda för comebacken och göra resandet så säkert som någonsin möjligt.

– Vi har kontinuerligt uppdaterat våra rutiner och upprätthåller den högsta standard på hygien som krävs. Vi har även tagit i bruk samtliga rekommendationer, som bland annat EU Healthy Gateways rekommenderar och rederiet har kontinuerligt arbetat med förebyggande åtgärder med en mycket engagerad personal. Vid vår senaste fartygsinspektion som gjordes den 2 juni enligt hälsoskyddslagen och utfördes av Vasa Stads miljöavdelning konstaterades att Wasa Express uppfyller samtliga nationella och internationella krav till fullo. Våra resenärers och medarbetares säkerhet är alltid rederiets högsta prioritet, säger Peter Ståhlberg.

Även om passagerartrafiken i viss mån börjar på nytt kommer det att ta lite tid innan livet kan betraktas som förut. Detta märks också ombord.

– Passagerarmängden är begränsad till halva kapaciteten. Nu är det dags att försiktigt gå vidare. Välkomna ombord!, fortsätter Peter Ståhlberg.

Foto: Vilhelm Holmberg

Subsea växer med polisbåt

Rederiet Subsea Åland växer och frodas trots underliga tider och pandemin.
Läs mer »

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »