• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Voionmaa in i Bimco-styre

Finland är en liten aktör i den stora sjöfartsvärlden. Ändå lyckas det finländska sjöfartsklustret där Åland ingår som en viktig aktör ofta vara med och påverka skeenden i allmänhet och särskilt sjöfartens övergång till större hållbarhet.

Den senaste framgången handlar om Bimco, världens största sjöfartsorganisation med 1.900 medlemmar från mer än 120 länder och representerande 58 procent av hela världens fartyg. Finnlines chefsjurist Tapani Voionma som även är ordförande för Rederierna i Finland har under förra veckan utsetts till medlem av styrelsen för Bimco som möttes för årsmöte i Aten, Grekland.

Tapani Voionmaa hör till de sjöfartsarbetare som hellre ser ljuset än mörkret och tröttnar aldrig på att framföra sjöfartens betydelse för Finland och Åland:

– Sjöfartsklustret omsätter lika mycket som skogsindustrin, cirka tretton miljarder euro per år vilket säger väldigt mycket om storleken. Dessutom är Finland i de flesta avseenden att betrakta som en ö i Europa vilket ställer krav på eget tonnage och en fungerande infrastruktur, sade han i en intervju med Ålands Sjöfart vilken kan läsas på den här länken.

Vid samma möte som Tapani Voionmaa valdes till styrelsen blev det också byte på ordförandeposten då Sadan Kaptanoglu, en turskisk redare, tar över rodret tillsammans med vice ordförande och näste basen Sabrina Chao. En artukel om detta (på engelska) kan läsas på den här länken.

.
 

Satu var först i hela Sverige

Hon tvekade rätt länge kring att söka sin framtid inom sjöfarten.
Läs mer »

”Jag älskar skärgård och fartyg”

Östersjöns just nu mest omdiskuterade sjöfartsaktör heter Jakob Johansson och är 37 år gammal och född och uppvuxen i Stockholm.
Läs mer »

37-årig jurist ruskar om Viking

Frågan alla ställer sig i dag är: vem är Jakob Johansson och vilka är hans avsikter kring Viking Line?
Läs mer »

Rafael säljer Viking Line

Rikssvenska fastighetsentreprenören Jakob Johansson, 37, köper Rafael-familjens aktier i Viking Line för 33,3 miljoner euro.
Läs mer »

Nytt samarbete om sjöfart

Namnet är Fairway Forward.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Planering för Sjöfartens dag 2020

Succén är på nytt ett faktum.
Läs mer »