• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Voionmaa in i Bimco-styre

Finland är en liten aktör i den stora sjöfartsvärlden. Ändå lyckas det finländska sjöfartsklustret där Åland ingår som en viktig aktör ofta vara med och påverka skeenden i allmänhet och särskilt sjöfartens övergång till större hållbarhet.

Den senaste framgången handlar om Bimco, världens största sjöfartsorganisation med 1.900 medlemmar från mer än 120 länder och representerande 58 procent av hela världens fartyg. Finnlines chefsjurist Tapani Voionma som även är ordförande för Rederierna i Finland har under förra veckan utsetts till medlem av styrelsen för Bimco som möttes för årsmöte i Aten, Grekland.

Tapani Voionmaa hör till de sjöfartsarbetare som hellre ser ljuset än mörkret och tröttnar aldrig på att framföra sjöfartens betydelse för Finland och Åland:

– Sjöfartsklustret omsätter lika mycket som skogsindustrin, cirka tretton miljarder euro per år vilket säger väldigt mycket om storleken. Dessutom är Finland i de flesta avseenden att betrakta som en ö i Europa vilket ställer krav på eget tonnage och en fungerande infrastruktur, sade han i en intervju med Ålands Sjöfart vilken kan läsas på den här länken.

Vid samma möte som Tapani Voionmaa valdes till styrelsen blev det också byte på ordförandeposten då Sadan Kaptanoglu, en turskisk redare, tar över rodret tillsammans med vice ordförande och näste basen Sabrina Chao. En artukel om detta (på engelska) kan läsas på den här länken.

.
 

Matsvinn ner med 40 procent

På fyra månader har Viking Lines kryssningsfartyg Mariella minskat matsvinnet från ombordrestaurangerna med 40 procent.
Läs mer »
På Åland jobbar Erik Hemming, Josefin Nordberg och Tiina Mäkinen med att lära ut engelska för sjöfartsstuderande. Foto: Jörgen Pettersson.

Åland bjuder till lärarkonferens

Välkomna till Åland, alla engelsklärare i sjöfarten! När det gäller sjösäkerhet är kommunikation a och o.
Läs mer »
Foto: Wasaline.

Byggstart för Wasaline

Arbetet är i gång.
Läs mer »

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »