Virus tystar jättestäder

Jättelandet Kina är världens största nation och just nu i fokus på grund av ett elakt influensavirus kallat corona som även resten av världen och Världshälsoorganisationen WHO följer noga. Hittills har över 500 personer insjuknat och 26 dött. Corona har ännu inte konstaterats i Sverige eller Finland.

Här kan man läsa mer om viruset på SVT.

Bland de som på första parkett betraktar utvecklingen i Kina finns projektchefen Kari Granberg och hans kolleger i Xiamen där Viking Glory byggs. Inkommande helg skulle blivit en klang- och jubelfest med anledning av det kinesiska nyåret som infaller den 25 januari. Verkligheten är annorlunda. Till följd av coronaviruset är Xiamen och ett antal andra kinesiska jättestäder i dag helt stängda. I morse stod det klart att myndigheterna i Xiamen beordrar att biografer och andra etablissemang som samlar mycket folk stängs med omedelbar verkan.

Så här var det tänkt att Xiamen skulle fira nyår!

Utvecklingen kring coronaviruset följs med med stor noggrannhet från Kari Granberg & Co:

– Vi läser på WeChat, ser på TV och andra medier, det finns rätt mycket info på engelska. Folk på stan bär masker som har tagit slut så priserna far i höjden, säger Kari Granberg.

De annars myllrande gatorna i 3,5-miljonstaden Xiamen är också tomma just nu trots de planerade festligheterna. I teamet som bygger Viking Glory har alla hittills klarat sig. 

– Alla är friska, våra lokala inspektörer har farit hem och övriga team är utspridda i Thailand, Singapore och Finland. Jag och några till firar det kinesiska nyåret i Xiamen.

Foto: Oscar Farrera

Hurtigruten brast i rutiner

När Hurtigrutens fartyg M/S Roald Amundsen tvingades ställa in alla kryssningar till följd av covid-19 utbrott i juli tillsatte bolagets
Läs mer »

Jönköping valde Hogia

Att driva färjtrafik är ingen ensaksbransch.
Läs mer »

800 uppdrag för Sjöfartsverket

Sjöfartsverket genomförde över 800 sjöräddningsinsatser under årets sommarmånader mellan maj och augusti.
Läs mer »

I dag sjösätts Aurora Botnia

Aurora Botnia sjösätts i dag i Raumo och hela ceremonin kan följas i direktsändning med start klockan 15.00 finländsk tid.
Läs mer »

Lundqvist bygger tolfte tanker

Åländska Lundqvist Rederierna bygger ytterligare en aframax-tanker i Japan, vid Sumitomo Heavy Industries Marine and Engineering Co Ltd.
Läs mer »

Viking julkryssar till Mariehamn

En riktig jul inleds på Åland!
Läs mer »