Virus tystar jättestäder

Jättelandet Kina är världens största nation och just nu i fokus på grund av ett elakt influensavirus kallat corona som även resten av världen och Världshälsoorganisationen WHO följer noga. Hittills har över 500 personer insjuknat och 26 dött. Corona har ännu inte konstaterats i Sverige eller Finland.

Här kan man läsa mer om viruset på SVT.

Bland de som på första parkett betraktar utvecklingen i Kina finns projektchefen Kari Granberg och hans kolleger i Xiamen där Viking Glory byggs. Inkommande helg skulle blivit en klang- och jubelfest med anledning av det kinesiska nyåret som infaller den 25 januari. Verkligheten är annorlunda. Till följd av coronaviruset är Xiamen och ett antal andra kinesiska jättestäder i dag helt stängda. I morse stod det klart att myndigheterna i Xiamen beordrar att biografer och andra etablissemang som samlar mycket folk stängs med omedelbar verkan.

Så här var det tänkt att Xiamen skulle fira nyår!

Utvecklingen kring coronaviruset följs med med stor noggrannhet från Kari Granberg & Co:

– Vi läser på WeChat, ser på TV och andra medier, det finns rätt mycket info på engelska. Folk på stan bär masker som har tagit slut så priserna far i höjden, säger Kari Granberg.

De annars myllrande gatorna i 3,5-miljonstaden Xiamen är också tomma just nu trots de planerade festligheterna. I teamet som bygger Viking Glory har alla hittills klarat sig. 

– Alla är friska, våra lokala inspektörer har farit hem och övriga team är utspridda i Thailand, Singapore och Finland. Jag och några till firar det kinesiska nyåret i Xiamen.

Jan Hanses, vd Viking Line.

Dubblad vinst för Viking Line

Viking Line redovisar i dag resultatet för år 2019 och gör det med stärkt självförtroende.
Läs mer »

Alla överens i sjöfarten

Det råder fred och samförstånd bland parterna inom den finländska sjöfarten som förenar sig i konkurrensen mot omvärlden.
Läs mer »

Langhs scrubbers till Danmark

Den finländska scrubbertillverkaren Langh Tech har levererat sina system till fyra gastankers som ägs av Ultragas ApS.
Läs mer »

Almaco växer till Tyskland

Almaco Group som leds av ordförande Vilhelm ”Ville” Roberts och bland annat levererar pentrys och hytter till Viking Glory i Xiamen tar n
Läs mer »

Irish Ferries väljer Hogia

När det gäller sjöfart är det aldrig tillräckligt att ha gott manskap och bra båtar.
Läs mer »

Kom till Åland och bli sjöman

Vill du också ha en karriär inom sjöfart? Är du nyfiken på hur studier i anrika sjöfartsidyllen Åland skulle vara för dig?
Läs mer »