Viking Line stöder Pommern

Viking Line gör gemensam sak med den åländska sjöfartshistorien och går in som Platinum Partner av Pommerns nya besöksupplevelse. Som Ålands Sjöfart tidigare berättat är Pommern just nu ”ur trafik” för att renoveras och placeras i en torrdocka för att från och med säsongen 2018 bjuda på en helt ny upplevelse för sina besökare.

Den fyrmastade barken Pommern är en mäktig syn där hon ligger i Mariehamns Västerhamn. I september 2016 stängde fartyget för en större renovering och ett massivt renoverings-arbete inleddes. Arbete innefattar ett helt nytt däck, en docka runt fartyget samt helt nya dimensioner av upplevelser ombord för besökarna. Viking Line har valt att stöda projektet med 150.000 euro, vilket innebär att man blir projektets största sponsor eller Platinum Partner. Viking Lines vd Jan Hanses:

”När man frågar turister vad de vet om Åland, så nämnder de ofta Pommern. Vi ser restaureringen av fartyget som ett profilprojekt för hela Ålands turismnäring. Pommerns verksamhet ligger oss nära hjärtat och att hon dessutom ligger inne i samma hamn som vi trafikerar till ger ytterligare en positiv dimension. Hon är det första våra resenärer får se av Åland”.

Fyrmastbarken Pommern ligger intill Ålands Sjöfartsmuseum som återinvigdes i april 2012 efter att ha varit stängt för en stor om- och tillbyggnad. I maj 2016 utsågs Ålands sjöfartsmuseum till Årets Museum i Finland av Finlands Museiförbund. 

För allmänheten öppnar Pommern igen 2018 med konceptet Pommern – 100 dagar under segel. Utställningen ger liv åt fartyget och lyfter fram besättningens egna berättelser. Det blir en spännande upplevelse där besökarna får upptäcka och uppleva Pommerns historier med alla sinnen. Med revolutionerande ljus- och ljudteknik förstärks Pommerns autenticitet där besökarna kommer närmare historien än någonsin tidigare. Växlande väderscenarion kan iscensättas med avancerad teknik, från stiltje till styv bris till full storm. Med det nya konceptet placerar sig Pommern i framkant bland världens historiska fartyg.

”Att Viking Line väljer att bli vår Platinum Partner betyder oerhört mycket för oss. Det gör det möjligt för oss att leva upp till våra högt ställda ambitioner för den nya besöksupplevelsen på Pommern. Viking Line är en stor aktör inom både sjöfartsnäringen och turismen. Genom sitt åtagande visar Viking Line att de tror på oss och vårt projekt. Det ger råg i ryggen i det fortsatta arbetet, säger museichef Hanna Hagmark-Cooper, museichef.

Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum ansvarar för hela skötseln av Pommern. I sammanhanget är det också intressant att följa vad som händer i den övriga världen. Där har tyska Bundestag beslutat satsa 26 miljoner euro på att bogsera hem Pommerns systerfartyg Peking från New York till Hamburg där hon ska skötas av stadens sjöfartsmuseet. För det ändamålet har Bundestag budgeterat ytterlugare 94 miljoner euro.

 

Här kan man läsa mer om Pommern som för ögonblicket är tremastad! Och här är en text till hennes 111-årsdag.

Foto: Vilhelm Holmberg

Subsea växer med polisbåt

Rederiet Subsea Åland växer och frodas trots underliga tider och pandemin.
Läs mer »

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »