Viking köper svenska ventiler

Viking Line och Xiamen Shipbuilding Industry Co Ltd har bestämt sig för att anlita LK Valves i Helsingborg som leverantör av samtliga manuella ventiler som ska monteras ombord på NB 488 som byggs i Kina just nu heter.

– Vi är väldigt stolta över att ha vunnit denna upphandling. Ett fartyg i den här storleksordningen består av många tusental ventiler utspridda på många ställen på fartyget. Vi har haft en väldigt kreativ dialog med Viking Line när det gäller att välja ut de rätta produkterna, materialet och lösningarna för varje tillämpning. Vårt team i Kina har stått i ständig kontakt med varvet för att säkerställa teknisk support och försäkra oss om att allt installeras till allas belåtelse, säger Johan Kindblom, försäljningsdirektör vid LK.

Projektledaren för nybygget, Kari Granberg, håller med:

– Vi har god dialog och bra samarbete med LK vilket betyder mycket. Det är viktigt att veta att support och reservdelar finns tillgängliga i vår närhet när trafiken börjar.

LK producerar högkvalitativa ventiler, silaroch mycket annat för den marina industrin. Trots att huvudkontoret finns i Helsingborg tillverkas största delen av produkterna i den helägda fabriken i Changzhou, Kina.

Viking Lines nya bil- pch passagerarfärja ska bli ett av världens mest klimatsmarta fartyg när den lanseras i början av år 2021 på Stockholm-Åland-Åbo. Trots att fartyget byggs i Kina kommer en övervägande del av knowhow och tekniska lösningar och produkter, till exempel maskinerna, från de nordiska länderna och Baltikum.

NB 488 i korthet

  • Levereras i slutet av 2020 för trafik Stockholm-Åland-Åbo i början av 2021.
  • Passagerare: 2.800 personer.
  • Antal hytter: 922.
  • Besättning: cirka 200 personer.
  • Längd: 218 meter.
  • BRT:  63.000 ton.
  • Lastkapacitet: 1.500 filmeter.
  • Isklass 1 A Super.
  • Bränsle: LNG (liquefied natural gas) och/eller diesel.
LK Valves nya fabrik i Kina

Matsvinn ner med 40 procent

På fyra månader har Viking Lines kryssningsfartyg Mariella minskat matsvinnet från ombordrestaurangerna med 40 procent.
Läs mer »
På Åland jobbar Erik Hemming, Josefin Nordberg och Tiina Mäkinen med att lära ut engelska för sjöfartsstuderande. Foto: Jörgen Pettersson.

Åland bjuder till lärarkonferens

Välkomna till Åland, alla engelsklärare i sjöfarten! När det gäller sjösäkerhet är kommunikation a och o.
Läs mer »
Foto: Wasaline.

Byggstart för Wasaline

Arbetet är i gång.
Läs mer »

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »