Viking får låna 43 miljoner

Coronakrisen och de myndighetsbeslut som omöjliggjort ”normalt” resande har rammat passagerarindustrin ofattbart hårt. Tusentals människor har permitterats och går arbetslösa men trots det blöder rederierna i finansiell mening. Därför är det en lättnad för Viking Line Abp att man i dag nått en överenskommelse med både privata finansiärer och den finländska staten om likviditetslån för att överbrygga tiden av overksamhet. Vd Jan Hanses skriver i dag så här i ett pressmeddelande:

Överenskommelse med finansiärer och staten om likviditetslån på 43 miljoner euro

Statsrådet har i dag godkänt statsgarantier för Viking Line’s likviditetslån till ett maximalt belopp om 38,7 miljoner euro. Med likviditetslånen planerar Viking Line att säkerställa bolagets likviditetsposition och därmed en fortsatt finansiellt stabil verksamhet i det läge som uppstått till följd av coronakrisen. Utöver statsgarantierna, garanterar kommersiella banker 4,3 miljoner euro. Statsgarantin är i enlighet med EU:s statsstödsregler och EU-kommissionen har den 28 maj 2020 accepterat rederigarantiernas allmänna villkor.

I gengäld förbinder sig Viking Line att inte dela ut dividend eller vidta annan utdelning av medel till dess att förpliktelserna i anslutning till garantierna och lånen har upphört helt och hållet.

– Viking Line planerar att lyfta en del av lånen under sista kvartalet 2020 och en del av lånen under 2021, avslutar Jan Hanses.

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »
Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.

Midas räddade tre seglare

Godby Shippings fartyg M/S Midas räddade i helgen tre skeppsbrutna seglare sedan deras katamaran vält ute på Atlanten, 150 sjömil från de
Läs mer »