Viking får låna 43 miljoner

Coronakrisen och de myndighetsbeslut som omöjliggjort ”normalt” resande har rammat passagerarindustrin ofattbart hårt. Tusentals människor har permitterats och går arbetslösa men trots det blöder rederierna i finansiell mening. Därför är det en lättnad för Viking Line Abp att man i dag nått en överenskommelse med både privata finansiärer och den finländska staten om likviditetslån för att överbrygga tiden av overksamhet. Vd Jan Hanses skriver i dag så här i ett pressmeddelande:

Överenskommelse med finansiärer och staten om likviditetslån på 43 miljoner euro

Statsrådet har i dag godkänt statsgarantier för Viking Line’s likviditetslån till ett maximalt belopp om 38,7 miljoner euro. Med likviditetslånen planerar Viking Line att säkerställa bolagets likviditetsposition och därmed en fortsatt finansiellt stabil verksamhet i det läge som uppstått till följd av coronakrisen. Utöver statsgarantierna, garanterar kommersiella banker 4,3 miljoner euro. Statsgarantin är i enlighet med EU:s statsstödsregler och EU-kommissionen har den 28 maj 2020 accepterat rederigarantiernas allmänna villkor.

I gengäld förbinder sig Viking Line att inte dela ut dividend eller vidta annan utdelning av medel till dess att förpliktelserna i anslutning till garantierna och lånen har upphört helt och hållet.

– Viking Line planerar att lyfta en del av lånen under sista kvartalet 2020 och en del av lånen under 2021, avslutar Jan Hanses.

Viking klara med förhandlingar

Viking Line meddelar i dag att man avslutat de finländska och åländska samarbetsförhandlingar som inleddes den 1 september med anledninge
Läs mer »

Tallink Silja varslar 500 anställda

Verkligheten i pandemin kräver åtgärder långt utöver det vanliga.
Läs mer »

BLRT bygger unik foderpråm

Numera är det mesta möjligt, i teknisk mening, och därför har en unik fiskodlingspråm för matning av fisk i stora kassar konstruerats.
Läs mer »

Klart för landström för Viking XPRS

Allt fler hamnar erbjuder landström till gästande fartyg.
Läs mer »

Grattis Alfågeln, 30 år i dag

Samma höst som Östtyskland och Västtyskland blev ett Tyskland levererades M/S Alfågeln från varvet Sigbjørn Iversen M/V Skips i Flekkefjo
Läs mer »

Wasaline väljer hissar från Kone

Finländska KONE, världsledande inom hiss- och rulltrappindustrin, förser Wasalines nya färja Aurora Botnia med hissar.
Läs mer »