• Foto: Rauma Marine Constructions
  Foto: Rauma Marine Constructions
 • Foto: Rauma Marine Constructions
  Foto: Rauma Marine Constructions
 • Foto: Rauma Marine Constructions
  Foto: Rauma Marine Constructions
 • Foto: Rauma Marine Constructions
 • Foto: Rauma Marine Constructions
 • Foto: Rauma Marine Constructions

Varvsboom lyfter hela Finland

Antalet arbetsplatser inom den finländska varvsindustrin har vuxit mycket kraftigt sedan 2000-talets början då det mesta såg rätt dystert ut. Ett av de varv som expanderat är Rauma Marine Constructions som just nu har tre stora projekt i sina planer: Försvarsmaktens stora 2020-satsning, Kvarken Links nya fartyg för Wasaline och ett Letter of Understanding med Tallink om en ny passagerarfärja.

 Enligt statssekreterare Petri Peltonen vid arbets- och näringsministeriet har varvsindustrin spelat en viktig roll i arbetet med att lyfta Finland ur en decennier lång recession.

– Sjöfartsindustrin är viktig för vårt land, särskilt som arbetsgivare. Rauma Marine Constructions är ett bra exempel på detta, säger Peltonen.

Förutom rena arbetsplatser är varven också viktiga när det gäller att utveckla sjöfarten, inte minst inom nya energilösningar och arbetet med att minska utsläppen från sjöfarten som hanterar nittio procent av jordens all handel.

Resultatet av det som händer på skeppsvarven och inom den marina industrin är tydliga och synliga över hela landet. Tapio Karvonen, seniorforskare vid Åbo universitet, berättade nyligen om de senaste finansiella indikatorerna för 2017 gällande det marina klustret vid diskussionskonferensen RMC i Helsingfors. Bland annat framkom att sysselsättningen inom varvsindustrin ökat med 6,5 procent i Finland från 2016 och omsättningen med 5,2 procent. Detta är bara början. När även 2018 års siffror är klara väntas siffrorna stiga ytterligare.

Omsättningen för hela Finlands marina industri är 13,6 miljarder euro och är i stigande, försäljningen ökade med 3,6 procent under fjolåret. Sektorn sysselsätter 50.000 personer i 3.000 företag i Finland.

– Sjöfartens ringeffekter sträcker sig över hela landet tack vare alla underleverantörer. Det är absolut inte bara rederiernas hemorter som drar nytta av framgångarna, betonade Karvonen.

Timo Kalli, ordförande i riksdagens finansutskott, är såklart glad över framgångarna både inom ekonomin och tekniken.

– Därför är det viktigt att säkerställa att konkurrenskraften upprätthålls. Regionerna måste vara attraktiva arbetsgivare.

Rauma Marine Constructions

Åländsk duo söker mervärde

Novamare Partners Ab grundades i februari 2019 av entreprenörerna Anders Nordlund och Kent Nyström tillsammans med Ålands Utvecklings
Läs mer »

Birka Cruises läggs ned

Rederi Ab Eckerös styrelse har till sist tvingats fatta det oundvikliga beslutet. Birka Cruises läggs ned.
Läs mer »

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »