• Foto: Gibraltar Chronicle
    Foto: Gibraltar Chronicle
  • Foto: Gibraltar Chronicle

USA försökte stoppa tanker

Dramatiken kring den stoppade supertankern Grace 1 (300.579 DWT) fortsatte in i det sista. I torsdags beslöt Gibraltar att släppa fartyget som stoppades den 4 juli eftersom det visar sig att lasten på 2,1 miljoner fat olja värd 140 miljoner dollar inte längre är på väg till Syrien, ett land på EU:s sanktionslista. Fartyget hade då också bytt namn till Adrian Darya-1.

Tankern avgick dock aldrig från Gibraltar eftersom amerikanska justitiedepartementet protesterade och menar att det fortfarande finns bevis på att oljetankern kan kopplas till brott som rör penningtvätt ioch terrorism. I går söndag sammanträdde Gibraltars regering och gav tummen ner till USA. Adrian Darya-1 avgick i går kväll västerut i Medelhavet.

Eftersom det verkat klart från första stund att beslaget av Stena tankern Stena Impero var ett svar på beslaget av Grace 1 finns nu hopp att de 23 sjömännen och deras fartyg ska släppas från Iran. Allt hänger ihop på ett ganska komplicerat sätt vilket Ålands Sjöfart förklarar här. Det senaste i utvecklingen var att Stena Bulk vädjade till bland andra Indiens premiärminister om hjälp med att få loss fartyget.

Här kan man läsa Gibraltare Chronicle som punktmarkerat allt som hänt kring det arresterade fartyget.

Gibraltars chefsminister Fabian Picardo förklarar varför tankern Grace 1 ska släppas.

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »

Bra affär ta emot kryssare

Årets sommar börjar nalkas slutet.
Läs mer »
Foto: Karsten Bidstrup.

Hurtigruten tog Nordvästpassagen

Om det är något som definierar människan är det drivet att söka andra vägar och hitta nya platser.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

RABN sålde första fartyget

Det är en både glad och vemodig vd Antti Partanen som i dag på eftermiddagen bekräftar att Rederi Ab Nathalie i Åbo för första gången sål
Läs mer »