• Ralph Axelson och nyförvärvet Adriatic Express.
    Ralph Axelson och nyförvärvet Adriatic Express.
  • Ralph Axelson och nyförvärvet Adriatic Express.

Uppsala-Ralph satsar i Kroatien

Serieentreprenören Ralph Axelson i Uppsala är tillbaka i sjöfarten med en ny passagerarlinje mellan flygplatsen i Split och stadskärnan. Axelsons bakgrund är spännande med inhopp på Viking Line (i ungdomen) och som IT-stjärna inom resebyråbranschen. Han är dessutom en sann båtolog med koll på det mesta inom sjöfarten och en klockarkärlek för färjor. Detta resulterade i ett inhopp som redare för HSC Express som han efter tre år sålde i höstas till den grekiska redarklanen Panagiotakis/ Stefanou och som nu ska trafikera mellan Rafina och Kykladerna i Egeiska havet. Under Axelsons ägo gick fartyget i trafik för utmanaren i Gotlandstrafiken, Gotlandsbåten sommaren 2016 och sedan för Viking Line mellan Tallinn och Helsingfors 2017 – en trafik som visade sig kostsam för Viking Line.

I fjol somras gick fartyget HSC Express linjetrafik mellan La Gomera och Teneriffa i Spanien innan fartyget såldes på hösten. Här kan man läsa en intervju med Axelson om lärdomarna från dessa linjer i tidningen Sjömannen.

Fast ränderna lämnar inte zebran och nu har Ralph Axelson satsat igen och går tillsammans med Alan Klanac, tidigare vd för Jadrolinja i Kroatien, in som ägare för Splitexpress med fartyget Adriatic Express som är en Red Jet 3-katamaran byggd 1998 på Isle of Wight av FBM Marine.

– Egentligen hade jag tänkt sluta helt med sjöfart men för några år sedan mötte jag Alan Klanac för att utbyta idéer. Då hade jag fullt upp med HSC Express och hade inte tid med andra projekt. Sedan möttes vi senaste jul igen, i Uppsala, och det slutade med att vi lämnade bud på två fartyg och har nu, hittills, köpt ett, säger Ralp Axelson till Ålands Sjöfart.

Den nya linjen ska starta den 1 juni och drivs med en liten besättning med stora ambitioner.

– Vi tror såklart mycket på denna nya linje som på ett nytt sätt knyter samman Split Airport med Split, Brac och Hvar. Fartyget får kroatisk flagga och kroatisk personal, tillägger Ralph Axelson.

 

Adriatic Express.

Tallink lånar till nybygge

Tallink Grupp lånar 197,6 miljoner euro för att bygga den nya LNG-färjan vid Rauma Marine Construction som
Läs mer »

Lundqvist visar ny miljonvinst

Åländska Lundqvist Rederierna tjänar pengar igen efter fjolårets tillfälliga dykning.
Läs mer »

Iransk ilska mot Gibraltar

Gibraltar som på lördag drar igång NatWest International Island Games är centrum för världen
Läs mer »

Carnivals flotta väljer STM

Tack vare EU-projektet STM som drivs av bland andra svenska Sjöfartsverket blir världssjöfart
Läs mer »

Här är världens hetaste tanker

Världens antagligen mest omskrivna oljetanker heter M/T Grace 1 och ligger just nu utanför Gibraltar, övervakade av brittiska marinen och
Läs mer »

All time high på Rosella

Åland lockar allt fler besökare vilket är härligt så här mitt i sommaren med starkaste månaden framför oss.
Läs mer »