• Ralph Axelson och nyförvärvet Adriatic Express.
    Ralph Axelson och nyförvärvet Adriatic Express.
  • Ralph Axelson och nyförvärvet Adriatic Express.

Uppsala-Ralph satsar i Kroatien

Serieentreprenören Ralph Axelson i Uppsala är tillbaka i sjöfarten med en ny passagerarlinje mellan flygplatsen i Split och stadskärnan. Axelsons bakgrund är spännande med inhopp på Viking Line (i ungdomen) och som IT-stjärna inom resebyråbranschen. Han är dessutom en sann båtolog med koll på det mesta inom sjöfarten och en klockarkärlek för färjor. Detta resulterade i ett inhopp som redare för HSC Express som han efter tre år sålde i höstas till den grekiska redarklanen Panagiotakis/ Stefanou och som nu ska trafikera mellan Rafina och Kykladerna i Egeiska havet. Under Axelsons ägo gick fartyget i trafik för utmanaren i Gotlandstrafiken, Gotlandsbåten sommaren 2016 och sedan för Viking Line mellan Tallinn och Helsingfors 2017 – en trafik som visade sig kostsam för Viking Line.

I fjol somras gick fartyget HSC Express linjetrafik mellan La Gomera och Teneriffa i Spanien innan fartyget såldes på hösten. Här kan man läsa en intervju med Axelson om lärdomarna från dessa linjer i tidningen Sjömannen.

Fast ränderna lämnar inte zebran och nu har Ralph Axelson satsat igen och går tillsammans med Alan Klanac, tidigare vd för Jadrolinja i Kroatien, in som ägare för Splitexpress med fartyget Adriatic Express som är en Red Jet 3-katamaran byggd 1998 på Isle of Wight av FBM Marine.

– Egentligen hade jag tänkt sluta helt med sjöfart men för några år sedan mötte jag Alan Klanac för att utbyta idéer. Då hade jag fullt upp med HSC Express och hade inte tid med andra projekt. Sedan möttes vi senaste jul igen, i Uppsala, och det slutade med att vi lämnade bud på två fartyg och har nu, hittills, köpt ett, säger Ralp Axelson till Ålands Sjöfart.

Den nya linjen ska starta den 1 juni och drivs med en liten besättning med stora ambitioner.

– Vi tror såklart mycket på denna nya linje som på ett nytt sätt knyter samman Split Airport med Split, Brac och Hvar. Fartyget får kroatisk flagga och kroatisk personal, tillägger Ralph Axelson.

 

Adriatic Express.
Tiden på Africa Mercy och i Guinea gick snabbt för Lillwi Lyreö.

Lillwi om livet på Africa Mercy

I dag firar Mercy Ships att man genomfört 100.000 operationer och hyllar alla som gjort det möjligt.
Läs mer »
M/S Africa Mercy.

100.000 operationer för Mercy Ships

Välgörenhetsorganisationen Mercy Ships firar 40 år och det är skäl att skicka tankarna till M/S Africa Mercy, världens största civila sju
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Voionmaa in i Bimco-styre

Finland är en liten aktör i den stora sjöfartsvärlden.
Läs mer »
Näör vinden ger upp ordnar besättningen turer runt fartyget med zodiacs.

På kryss bland spanska städer

Att resa med segelfartyget Sea Cloud II är en upplevelse på olika plan.
Läs mer »
Olof Widén avtackades med guldmedalj på Sjöfartens Dag. Foto: Therese Andersson.

Widén säger adjö med renare sjöfart

Läs mer »

Limnell leder nordiska försäkrare

Alandiadirektören Jan Limnell (Commercial Marine Insurance Director) från Mariehamn har 
Läs mer »