Upplev Ålands vinterskärgård

En vanlig missuppfattning är att det inte går att åka båt på vintern. Folk förknippar främst skärgården med sommar, jordgubbar och sol, men faktum är att det kan vara helt fantastiskt på vintern också. Ålands vinterskärgård är underbart vacker, speciellt när det ligger lite snö som gnistrar som ädelstenar. Vad tror du, kanske är det dags för dig att uppleva skärgården på vintern? Byt ut badkläderna mot en mysig dunjacka och jordgubbarna mot en varm kopp kaffe, så sätter vi igång!

Det allra lättaste sättet att sätta igång, som även icke-båtmänniskor kan njuta av, är att åka på kryssning. Det är en härlig känsla att ha något att se fram emot när det blir mörkare och kallare och att sedan åka iväg på lite vardagslyx, långt borta från alla krav och måsten. Att kryssa med Viking Line till Åland och sedan unna sig lite spabehandlingar eller bara njuta av naturen är en höjdpunkt för hela familjen att minnas.

Ett alternativ för dig som har egen båt är så klart att åka ut på egen hand. Detta förutsätter naturligtvis att du inte har tagit upp båten för säsongen utan vinterförvarar den i sjön. 
Många tror att det inte ens går att åka båt när det ligger is på sjön, men det stämmer inte. Men man måste vara försiktig och låta det ta den tid det tar. Tricket är att hålla låg hastighet och försöka att hålla kursen om möjligt. Ligger det is i vägen så funkar det oftast att låta båten bryta igenom den själv men känner man sig osäker kan man lägga en tyngd i fören så att den blir tyngre och på så sätt bryter igenom isen.

Om det satt sig is runt motorn så måste den så klart försiktigt tas bort. Använd inte något vasst som kan skada motorn.

Det smidigaste att använda på vintern är en underhållsfri aluminiumbåt som funkar i de flesta väder och är väldigt tålig. Du kan till exempel köpa en sådan båt hos Kampetorp Marin eller Alukin, om du inte redan har en.

Det är inga problem att hitta bra gästhamnar med basservice på Åland och dessutom finns det gott om naturhamnar, även om det särskilt på vintern är smidigare och säkrare med en gästhamn. Du hittar tillgängliga gästhamnar på visitaland.com. Där kan du även lära dig mer om en hel uppsjö (ursäkta den dåliga ordvitsen) av olika gästhamnar och planera din rutt.

Att paddla kajak mitt i vintern är inget för nybörjare, för hamnar man i plurret så kan det bli rätt så kallt, om man säger så. Men om du är en erfaren paddlare så är detta absolut en möjlighet och sannolikt det absolut bästa sättet att uppleva naturen i Ålands skärgård på vintern. Det är något visst med att glida fram över vatten och bara höra ljudet av vatten och fåglar och bara ha tid att reflektera över livet. 
 

Julkryssa med Cinderella

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »

Tallink nära tio miljoner

Tallink Group närmar sig den magiska tiomiljonergränsen beträffande resenärer på ett kalenderår.
Läs mer »