Två nybyggen för Alfons Håkans

Alfons Håkans med hemort i Åbo har tecknat avtal om två nybyggda ASD-bogserbåtar som ska byggas vid varvet Sanmar i Turkiet. Fartygen som ritats av Robert Allan Ltd i Kanada ska levereras sommaren 2020 för trafik i norra Östersjön.

De nybyggda bogserarna hör till Alfons Håkans allra största investering och blir de första isbrytande assistensfartygen som levererats till ett privatägt rederi i Finland. Projektet beskrivs som ett samarbete mellan Alfons Håkans och Robert Allan Ltd:s gemensamma erfarenheter av isbrytning, assistans- och eskortoperationer.

– Det är en utmanande beställning eftersom det inte är tillräckligt att bara uppfylla isklassens krav när det gäller styrka och prestanda. Det gäller också att kombinera förmågan till isbrytning med assistensegensskaper vilket är ungefär som att blanda is och eld. Tack vare utmärkt samarbete mellan designern och oss har vi lyckats, säger Alfons Håkans’ vd Joakim Håkans.

Robert Allan har även varit delaktiga i Luleå Hamn ABs beställning av en ”världsunik bogserbåt” med 100 ton Bollar Pull-kapacitet. Enligt planerna ska den levereras i vår och gå lös på cirka 150 miljoner kronor, varav hybriddrift står för 15 miljoner kronor extra.

Alfons Håkans befinner sig i stark utveckling och expansion. Under fjolåret uppdaterades flottan med två ASD-bogserare, Pallas och Poseidon samt en konventionell isbrytare Hurtig vilket Ålands Sjöfart tidigare berättat om. Ett av flera skäl till utvecklingen är trenden att lastfartygen som trafikerar i Östersjön blir större och därmed ställer andra krav på bogserfartyggen.

– Vi har förberett denna investering under lång tid. Internt började vi planera under 2017 och vi skrev kontrakt med Robert Allan Ltd våren 2018, säger Joakim Håkans.

Tekniska fakta

  • Längd, överallt: 31,50 m
  • Bredd: 12 m
  • Djupgående: 5,6 m
  • Maskineri: 2 x 2.000 kW
  • Bollard pull: 67 ton
  • Fart: 13 knop

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »