Två nybyggen för Alfons Håkans

Alfons Håkans med hemort i Åbo har tecknat avtal om två nybyggda ASD-bogserbåtar som ska byggas vid varvet Sanmar i Turkiet. Fartygen som ritats av Robert Allan Ltd i Kanada ska levereras sommaren 2020 för trafik i norra Östersjön.

De nybyggda bogserarna hör till Alfons Håkans allra största investering och blir de första isbrytande assistensfartygen som levererats till ett privatägt rederi i Finland. Projektet beskrivs som ett samarbete mellan Alfons Håkans och Robert Allan Ltd:s gemensamma erfarenheter av isbrytning, assistans- och eskortoperationer.

– Det är en utmanande beställning eftersom det inte är tillräckligt att bara uppfylla isklassens krav när det gäller styrka och prestanda. Det gäller också att kombinera förmågan till isbrytning med assistensegensskaper vilket är ungefär som att blanda is och eld. Tack vare utmärkt samarbete mellan designern och oss har vi lyckats, säger Alfons Håkans’ vd Joakim Håkans.

Robert Allan har även varit delaktiga i Luleå Hamn ABs beställning av en ”världsunik bogserbåt” med 100 ton Bollar Pull-kapacitet. Enligt planerna ska den levereras i vår och gå lös på cirka 150 miljoner kronor, varav hybriddrift står för 15 miljoner kronor extra.

Alfons Håkans befinner sig i stark utveckling och expansion. Under fjolåret uppdaterades flottan med två ASD-bogserare, Pallas och Poseidon samt en konventionell isbrytare Hurtig vilket Ålands Sjöfart tidigare berättat om. Ett av flera skäl till utvecklingen är trenden att lastfartygen som trafikerar i Östersjön blir större och därmed ställer andra krav på bogserfartyggen.

– Vi har förberett denna investering under lång tid. Internt började vi planera under 2017 och vi skrev kontrakt med Robert Allan Ltd våren 2018, säger Joakim Håkans.

Tekniska fakta

  • Längd, överallt: 31,50 m
  • Bredd: 12 m
  • Djupgående: 5,6 m
  • Maskineri: 2 x 2.000 kW
  • Bollard pull: 67 ton
  • Fart: 13 knop
Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.

Åländskt bränsle i gotländsk färja

Bil- och passagerarfartyget Thjelvar levererades till Rederi AB Gotland den 30 december 2019 från GSI-varvet i Kina.
Läs mer »
Per-Olof Karlsson på Sjöfartens Dag, Mariehamn, 2019. Foto: Therese Andersson.

Karlsson lämnar Aboa Mare

Efter att i trettiotvå år ha ägnat sitt arbetsliv åt att undervisa elever i hur det går till på sjön går Per-Olof Karlsson i sommar i pen
Läs mer »
Foto: Alfons Håkans.

Strandad pråm drogs loss

Finländska bärgningsbolaget Alfons Håkans med säte i Åbo har genomfört en framgångsrik operation för att dra loss strandade kolpråmen Tri
Läs mer »

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »