Tungviktare till Sjöfartens dag

Sjöfartens dag som nästa år infaller den 9 maj har gjort klart med redaren Emanuele Grimaldi som en av talarna vid det traditionella ropax-seminariet som samlar beslutsfattare från hela Europa. I Östersjön är Grimaldi mest känd som vd och ägare av Finnlines, ett expanderande och framgångsrikt rederi med tät trafik även på Åland. Han är också vd och redare i sjunde generationen (!) för Grimaldi Group som grundades 1947 och äger en av världens största roro-flottor och är djupt engagerade i Motorways of the Sea i Europa; för både passagerare och last. När Lloyd’s List utsåg världens 100 mäktigaste shippingaktörer kom familjen Grimaldi och Emanuele på plats nummer 52 på listan som toppas av Kina.

Grimaldi Groups trafikområden är Atlanten, Medelhavet och Östersjön och fartygstyperna inkluderar det mesta inom roro-segmentet. Varje vecka angör ett Grimaldifartyg 120 hamnar i norra Europa, västra Afrika samt Nord- och Sydamerika. Sammanlagt äger gruppen mer än 100 fartyg.

För ögonblicket är Grimaldi Group och dess dotterbolag med sammanlagt 15.500 anställda engagerade i ett ambitiöst investeringsprogram som bland annat inkluderar förlängning av sex fartyg samt nybyggnation till ett värde av 200 miljoner euro. Green Ro-Ro Newbuilding Programme omfattar just nu tre 238 meter långa fartyg med 5.800 meter godsfiler på vardera.

Emanuele Grimaldi, 62, har suttit i Finnlines styrelse sedan 2006 då Grimaldi Group gick in för att ta över det då industriägda rederiet som grundats 1947. År 2007 blev Grimaldi största ägare och 2016 plockades Finnlines bort från den finländska börsen. Denne färgstarke italienske redare är känd för att tala både medryckande och inspirerande varför det är skäl att vara ute i god tid till nästa års Sjöfartens dag. Man kan förvänta sig några ord om Finnlines, om Grimaldi, om världshandeln och dess strukturer och mycket mer.

På den här länken kan du anmäla dig redan nu – till specialpris!

En av Emanuele Grimaldis närmaste män inom Finnlines är Tapani Voionmaa som vi presenterat tidigare.

Grimaldi talade för The Economist

Satu var först i hela Sverige

Hon tvekade rätt länge kring att söka sin framtid inom sjöfarten.
Läs mer »

”Jag älskar skärgård och fartyg”

Östersjöns just nu mest omdiskuterade sjöfartsaktör heter Jakob Johansson och är 37 år gammal och född och uppvuxen i Stockholm.
Läs mer »

37-årig jurist ruskar om Viking

Frågan alla ställer sig i dag är: vem är Jakob Johansson och vilka är hans avsikter kring Viking Line?
Läs mer »

Rafael säljer Viking Line

Rikssvenska fastighetsentreprenören Jakob Johansson, 37, köper Rafael-familjens aktier i Viking Line för 33,3 miljoner euro.
Läs mer »

Nytt samarbete om sjöfart

Namnet är Fairway Forward.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Planering för Sjöfartens dag 2020

Succén är på nytt ett faktum.
Läs mer »