Träffad av blixt, måste återvända

Jomalabon Timo Nikko satt i den CHC-helikopter som på onsdagen träffades av ett blixtnedslag på väg från Flesland till bostadsplattformen Floatel Endurance som ligger i Martin Linge-oljefältet i Nordsjön. Helikoptern skakade till och tvingades återvända till basen i Bergen. Några felmeddelanden uppstod aldrig men nära-ögat-upplevelser är inget som man skojar bort; i enlighet med reglementet avbröt helikoptern färden.

Efter landningen undersöktes maskinen och man konstaterade att blixten träffat helikopterkroppen och att vidare utredningar vidtar.

– Det är oklart hur lång tid detta tar men helikoptern är tagen ur trafik vilket kan medföra förseningar för andra flygningar, säger informationschefen Morten Eek vid Equinor till nyhetssajten petro.no.

Blixtnedslag i helikoptrar hör till ovanligheterna i vardagen på oljefälten. Under de tre senaste åren har det skett två gånger, den 17 januari 2018 träffades en helikopter på väg till West Phoenix och den 10 april 2018 råkade en helikopter på väg till Goliat ut för samma sak.

Timo Nikko har jobbat som chefselektriker ombord på Floatel Endurance i tio år och har inte råkat ut för blixtnedslag tidigare.

– Man märkte inte så mycket, det hördes en hög smäll och vi såg en ljusblixt, sedan vände vi om och flög tillbaka till Flesland.

Ombord på helikoptern fanns 19 passagerare.

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »

Tallink nära tio miljoner

Tallink Group närmar sig den magiska tiomiljonergränsen beträffande resenärer på ett kalenderår.
Läs mer »