Träffad av blixt, måste återvända

Jomalabon Timo Nikko satt i den CHC-helikopter som på onsdagen träffades av ett blixtnedslag på väg från Flesland till bostadsplattformen Floatel Endurance som ligger i Martin Linge-oljefältet i Nordsjön. Helikoptern skakade till och tvingades återvända till basen i Bergen. Några felmeddelanden uppstod aldrig men nära-ögat-upplevelser är inget som man skojar bort; i enlighet med reglementet avbröt helikoptern färden.

Efter landningen undersöktes maskinen och man konstaterade att blixten träffat helikopterkroppen och att vidare utredningar vidtar.

– Det är oklart hur lång tid detta tar men helikoptern är tagen ur trafik vilket kan medföra förseningar för andra flygningar, säger informationschefen Morten Eek vid Equinor till nyhetssajten petro.no.

Blixtnedslag i helikoptrar hör till ovanligheterna i vardagen på oljefälten. Under de tre senaste åren har det skett två gånger, den 17 januari 2018 träffades en helikopter på väg till West Phoenix och den 10 april 2018 råkade en helikopter på väg till Goliat ut för samma sak.

Timo Nikko har jobbat som chefselektriker ombord på Floatel Endurance i tio år och har inte råkat ut för blixtnedslag tidigare.

– Man märkte inte så mycket, det hördes en hög smäll och vi såg en ljusblixt, sedan vände vi om och flög tillbaka till Flesland.

Ombord på helikoptern fanns 19 passagerare.

Foto: Vilhelm Holmberg

Subsea växer med polisbåt

Rederiet Subsea Åland växer och frodas trots underliga tider och pandemin.
Läs mer »

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »