• www.marine-marchande.net
    www.marine-marchande.net
  • Wikimedia Commons
    Wikimedia Commons
  • www.marine-marchande.net
  • Wikimedia Commons

Tankrar såldes och skrotades

Nu har även M/T Alfa Britannia (byggd 1998) nått vägs ände och ligger för ankar vid Alang i Indien där hon snart ska huggas upp i likhet med systerfartyget Alfa Germania (1998).

De tiderna är förbi när oljetankers kunde fortsätta segla upp till hög ålder. I dag är tjugoårsregeln väsentlig och för till exempel åländska Lundqvist Rederierna är det omöjligt att erbjuda tonnage som är äldre än så till sina kunder, några av världens största oljebolag. Skälet till försiktigheten är de konsekvenser som en olycka där olja är inblandat kan få. Ta till exempel den iranska tankern Sanchi som kolliderade nyligen i Östkinesiska havet.

Därför såldes Alfa Germania i oktober i fjol. Det slutliga priset är obekant men utgångsbudet var 12,5 miljoner dollar. Även systerfartyget Alfa Britannia såldes och bytte flagg till Palau (samma som Germania) den 27 november. Den gjorde en resa med olja från Khor Fakkan i Förenade Arabemiraten till Bhanvagar i Indien för att däefter gå till skrotningsstranden Alang. Där ligger hon nu för ankar i väntan på att köras upp på stranden med hjälp av tidvattnet.

Efter att Alfa Germania och Alfa Britannia lämnat Lundqvistflottan som sköts från huvudkontoret vid Norra Esplanadgatan i Mariehamn återstår nio fartyg innan det pågående nybyggnadsprogrammet i Japan fortsätter stärka flottan. Under år 2018 ska två systerfartyg levereras från Sumitomo Heavy Industries, båda köpta med eget kapital!

Germanias och Britannias sista resor gick alltså till stränderna i Alang i Indien. Platsen är känd för sin fartygsupphuggning och består av två samhällen; Alang med 8.000 invånare och Alang-Sosiya med 18.000 invånare.

Själva upphuggningen äger rum på stranden femtio kilometer sydöst om Bhavnagar. På dessa stränder tas cirka 1.500 fartyg om hand varje år av en personal som uppskattas till uppemot 40.000 personer, inget vet säkert.

Ett viktigt skäl till att just Alang passar för detta är tidvattnet som når riktigt högt bara två gånger per månad. När det är flod kör man därmed in fartygen så långt som någonsin möjligt för att sedan arbeta under ebb.

/Jörgen Pettersson

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »
Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.

Midas räddade tre seglare

Godby Shippings fartyg M/S Midas räddade i helgen tre skeppsbrutna seglare sedan deras katamaran vält ute på Atlanten, 150 sjömil från de
Läs mer »