• www.marine-marchande.net
    www.marine-marchande.net
  • Wikimedia Commons
    Wikimedia Commons
  • www.marine-marchande.net
  • Wikimedia Commons

Tankrar såldes och skrotades

Nu har även M/T Alfa Britannia (byggd 1998) nått vägs ände och ligger för ankar vid Alang i Indien där hon snart ska huggas upp i likhet med systerfartyget Alfa Germania (1998).

De tiderna är förbi när oljetankers kunde fortsätta segla upp till hög ålder. I dag är tjugoårsregeln väsentlig och för till exempel åländska Lundqvist Rederierna är det omöjligt att erbjuda tonnage som är äldre än så till sina kunder, några av världens största oljebolag. Skälet till försiktigheten är de konsekvenser som en olycka där olja är inblandat kan få. Ta till exempel den iranska tankern Sanchi som kolliderade nyligen i Östkinesiska havet.

Därför såldes Alfa Germania i oktober i fjol. Det slutliga priset är obekant men utgångsbudet var 12,5 miljoner dollar. Även systerfartyget Alfa Britannia såldes och bytte flagg till Palau (samma som Germania) den 27 november. Den gjorde en resa med olja från Khor Fakkan i Förenade Arabemiraten till Bhanvagar i Indien för att däefter gå till skrotningsstranden Alang. Där ligger hon nu för ankar i väntan på att köras upp på stranden med hjälp av tidvattnet.

Efter att Alfa Germania och Alfa Britannia lämnat Lundqvistflottan som sköts från huvudkontoret vid Norra Esplanadgatan i Mariehamn återstår nio fartyg innan det pågående nybyggnadsprogrammet i Japan fortsätter stärka flottan. Under år 2018 ska två systerfartyg levereras från Sumitomo Heavy Industries, båda köpta med eget kapital!

Germanias och Britannias sista resor gick alltså till stränderna i Alang i Indien. Platsen är känd för sin fartygsupphuggning och består av två samhällen; Alang med 8.000 invånare och Alang-Sosiya med 18.000 invånare.

Själva upphuggningen äger rum på stranden femtio kilometer sydöst om Bhavnagar. På dessa stränder tas cirka 1.500 fartyg om hand varje år av en personal som uppskattas till uppemot 40.000 personer, inget vet säkert.

Ett viktigt skäl till att just Alang passar för detta är tidvattnet som når riktigt högt bara två gånger per månad. När det är flod kör man därmed in fartygen så långt som någonsin möjligt för att sedan arbeta under ebb.

/Jörgen Pettersson

Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »