• Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Följebrevet
  Följebrevet
 • Omslaget
  Omslaget
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Följebrevet
 • Omslaget

Tall Ships’ Race-ansökan är färdig

I dag skickade Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen, med näringslivsutvecklaren Terese Flöjt vid sin sida, iväg ansökan där Mariehamn anhåller om att stå som värd för Tall Ships’ Race (TSR) 2021. Det är resultatet av flera års arbete i den projektgrupp som berett ansökan och nu är nöjda med resultatet. 

Arbetet med att ordna Tall Ships Race i Mariehamn år 2021 gick i dag in i en avgörande fas. Tillsammans med den formella anhållan har projektgruppen även tagit fram ett ”bid document” på 52 sidor där en mängd olika ålänningar visar sitt stöd för projektet; bland dem landshövding Peter Lindbäck, talman Gun-Mari Lindholm, sjöfartsmuséets chef Hanna Hagmark-Cooper, Janne Engblom och Björn Kalm från projektgruppen, Albanus verksamhetsledare Kristian Öhberg, segelkämparna Henrik Karlsson (sjökapten) och Harry Hartikainen (frivillig), hamnmästare Helena Jansson, sjöräddningens verksamhetsledare Dag Lindholm, turistchefen Lotta Berner-Sjölund och många fler.

Mariehamn är med sin historiska bakgrund en av Östersjöns allra tydligaste och mest kända sjöfartsstäder. Några av de fartyg som deltar i Tall Ships Race är de facto samtida med de fartyg som hela världens segelfartygskung Gustaf Erikson opererade från Esplanaden i Mariehamn. En annan tydlig fördel är de korta avstånden. I Mariehamn är det möjligt att promenera från fartyg till fartyg där man i andra städer måste åka buss.

Hur det sist och slutligen går vet ingen men oddsen är goda för att Åland ska få upprepa succén från 1988 då segelfartygen för första gången anlöpte Västerhamn. Själva beslutet fattas av Sail Training International i mars.

Projektgruppen för Tall Ships Race 2021 består av projektledare Mari Rosenqvist samt medlemmarna Björn Kalm, Janne Engblom, Emma Dahlén och Terese Flöjt. För att inte missa någon detalj har även hamnmästaren Helena Jansson anslutit till gruppen tillsammans med Allan Palmer, segelfartygsägare och skeppare på briggen Tre Kronor som alltid är med och tävlar i Tall Ships Race. Palmer är dessutom medlem i Tall Ships Races’ Race Committee.

Men det räcker inte bara med entusiaster när det gäller ett event som Tall Ships Race. Det krävs finansiering och partners och här står det åländska näringslivet redo.

– Så gott som alla är jättepositiva och visar stort intresse för att vara med, säger projektchefen Björn Kalm till Ålands Sjöfart.

/Jörgen Pettersson

Bildtexter:

Stadsdirektör Barbara Heinonen trycker här iväg ansökan om Tall Ships’ Race 2021 medan näringslivsutvecklaren Terese Flöjt ser på. Om ansökan går vägen står klart i mars. Foto: Jörgen Pettersson.

Inget får lämnas till slumpen när det gäller att hitta de rätta argumenten för att locka Tall Ships Race tillbaka till Åland. Därför behövs många tankar och idéer vilket det finns gott om hos projektgruppen och dess sakkunniga. Från vänster Terese Flöjt, Helena Jansson (Mariehamns Hamn Ab), Allan Palmer (skeppare på Tre Kronor), Emma Dahlén, Mari Rosenqvist, Janne Engblom och Björn Kalm. Foto: Jörgen Pettersson.

 

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »
Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.

Midas räddade tre seglare

Godby Shippings fartyg M/S Midas räddade i helgen tre skeppsbrutna seglare sedan deras katamaran vält ute på Atlanten, 150 sjömil från de
Läs mer »