Tack för allt, hela decenniet!

Det är dags att ta farväl av inte bara år 2019, utan hela 2010-talet. Vi tar sats mot 20-talet och alla de utmaningar och möjligheter som väntar. Inom sjöfarten är den överlägset största förändringen att hela världen måste gå över till lågsvavligt bränsle med allt vad detta kan betyda. Det är en fantastisk framgång för klimatet och reducerar svavelutsläppen rejält men inte tillräckligt. Branschen kan absolut inte slå sig till ro, den inslagna vägen mot minskade utsläpp måste fortsätta och det handlar om bränsleformer, autonoma fartyg, automatisering och digitalisering i en flodvåg av teknologi.

När det gäller sjöfarten är alternativen många och svaren få. I en världsekonomi sitter allt ihop och det man förlorar på ett ställe kommer tillbaka någon annanstans. Därför är shippingen fascinerande.

Året som vi snart tar farväl av har fört med sig nyheter av alla möjliga olika karaktärer, häng med på en snabbresa där branschen på olika sätt visat initiativförmåga och uppfinningsrikedom. Här är 2019 sett från Ålands Sjöfarts perspektiv:

Vid sidan av allt detta hände oerhört mycket mer som finns att läsa på Ålands Sjöfarts hemsida. Vi önskar alla våra läsare och kompisar ett rogivande slut på ett händelserikt år och ett utmanande decennium och samtidigt ett framgångsrikt nytt år och nio till! 

 

Foto: Vilhelm Holmberg

Subsea växer med polisbåt

Rederiet Subsea Åland växer och frodas trots underliga tider och pandemin.
Läs mer »

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »