Tack för allt, hela decenniet!

Det är dags att ta farväl av inte bara år 2019, utan hela 2010-talet. Vi tar sats mot 20-talet och alla de utmaningar och möjligheter som väntar. Inom sjöfarten är den överlägset största förändringen att hela världen måste gå över till lågsvavligt bränsle med allt vad detta kan betyda. Det är en fantastisk framgång för klimatet och reducerar svavelutsläppen rejält men inte tillräckligt. Branschen kan absolut inte slå sig till ro, den inslagna vägen mot minskade utsläpp måste fortsätta och det handlar om bränsleformer, autonoma fartyg, automatisering och digitalisering i en flodvåg av teknologi.

När det gäller sjöfarten är alternativen många och svaren få. I en världsekonomi sitter allt ihop och det man förlorar på ett ställe kommer tillbaka någon annanstans. Därför är shippingen fascinerande.

Året som vi snart tar farväl av har fört med sig nyheter av alla möjliga olika karaktärer, häng med på en snabbresa där branschen på olika sätt visat initiativförmåga och uppfinningsrikedom. Här är 2019 sett från Ålands Sjöfarts perspektiv:

Vid sidan av allt detta hände oerhört mycket mer som finns att läsa på Ålands Sjöfarts hemsida. Vi önskar alla våra läsare och kompisar ett rogivande slut på ett händelserikt år och ett utmanande decennium och samtidigt ett framgångsrikt nytt år och nio till! 

 

Oxelösund redo för metan

Jobbet med att göra sjöfarten mer och gärna helt fri från koldioxidutsläpp pågår varje dag över hela världen.
Läs mer »
Peter Ståhlberg i Raumo förra veckan när Aurora Botnia kölsträcktes. Foto: Jörgen Pettersson.

Mer stålar för Ståhlberg

Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå med M/S Wasa Express fortsätter tuffa på och tjäna pengar.
Läs mer »

Öppna hytten med mobilen

Viking Line tar första steget mot en helt pappersfri värld genom att lansera digitala hyttnycklar ombord på M/S Viking XPRS som går mella
Läs mer »

Nionde titeln för Birka

Det är full fart på Birka Cruises. Fartyget Birka Stockholm avgår i eftermiddag mot Sundsvall och årets skidweekend.
Läs mer »
Jan Hanses, vd Viking Line.

Dubblad vinst för Viking Line

Viking Line redovisar i dag resultatet för år 2019 och gör det med stärkt självförtroende.
Läs mer »

Alla överens i sjöfarten

Det råder fred och samförstånd bland parterna inom den finländska sjöfarten som förenar sig i konkurrensen mot omvärlden.
Läs mer »