Svensk kapten prisad av IMO

När Världssjöfartens dag uppmärksammades i Stockholm i dag fick sjökapten Fredrik Krysén, befälhavare på Wallenius Shippings bilfartyg M/S Undine, ta emot IMO:s stora utmärkelse Award for Exceptional Bravery at Sea. Bakgrunden är den räddningsinsats som kapten Krysén tillsammans med sin besättning genomförde i Malackasundet i fjol.

Ett mindre containerfartyg med 15 personers besättning hade kapsejsat och 13 av besättningen låg i vattnet när Undine passerade och upptäckte de nödställda. De 13 räddades men två hittades aldrig; kocken och kaptenen.

– Men vi lyckades rädda 13 fäder och försörjare, vilket var stort, säger Fredrik Krysén till Sjöfartstidningen.

Förutom en uppvisning i sjömanskap var det också prov på en medmänsklighet som tydligen inte alltid finns ens till sjöss:

– När vi kom fram till platsen hade personerna legat i vattnet i sex timmar. Detta är en väldigt trafikerad led och jag kan tänka mig att säkert 50 fartyg hade passerat området innan vi kom. Ändå hade ingen plockat upp dem, vilket vi förstås tycker är konstigt. Det handlar ju bara om medmänsklighet.

Detta är inte första gången som Wallenius fartyg varit inblandade i räddningsoperationer. I fjol somras undsatte M/S Fidelio elva fiskare vars fiskebåt krossats i en kollision med ett större fartyg, rapporterade tidningen Sjömannen.

M/S Undine går under bron i Kanmonsundet, Japan.

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »