Svensk flagg för M/S Visborg

Nu har Gotlandsbolagets nybygge M/S Visborg levererats och införts i det svenska registret. Rederi AB Gotlands vd Håkan Johansson är nöjd och säger till Sjöfartstidningen:

– Fartyget är nu vårt och registrerat i det svenska skeppsregistret. Klockan närmar sig halv tio och det är beckmörkt här i Kina så det får vänta till i morgon att hissa den svenska flaggan, säger han och fortsätter:

– Det känns väldigt bra. Det har varit ett långt projekt och vår organisation har gjort en väldigt bra insats från början till slut. För vår kärnverksamhet hemma på Gotland innebär det en miljöförbättring och kapacitetsförstärkning. Visborg ägs av Rederi AB Gotland och trafiken ska opereras av dotterbolaget Destination Gotland.

– Det är fantastiskt roligt att vi nu har fått Visborg levererad och under svensk flagg. Vi ser fram emot att hon ska komma hem och vi ska kunna sätta henne i trafik, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland, till Sjöfartstidningen.

Bruzelius räknar med att Visborg kommer att lämna varvet i mitten av nästa vecka och resan till Sverige beräknas ta cirka 30 dagar.

– Vi går först till Oresund Drydocks i Landskrona och där ligger vi ungefär en månad för att ta ombord den sista utrustningen och trimma in fartyg och besättning.

Därefter går Visborg till hemmahamnen Visby, varefter hon inleder trafik för Destination Gotland kring månadsskiftet februari-mars. När Visborg kommer i trafik kommer Gotland, som är en av de nuvarande stora färjorna, att vara upplagd fram till påsk.

– Från påsk kommer vi att köra alla tre fartygen under den kommande högsäsongen, säger Christer Bruzelius.

Christer Bruzelius berättar att när upphandlingen för färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet gjordes 2013 var kravet att man skulle ha EU-flagg på fartygen.

– Det var en så kallad EU-upphandling och vi hade ett upplägg med svensk flagg som vi alltid har haft. Vi är ju ett svenskt bolag, baserat i Visby. En stor del av alla som jobbar i vårt företag bor och verkar på Gotland så vi tycker att det är väldigt viktigt att man också har svensk flagg på fartygen i färjetrafiken mellan fastlandet och Gotland, säger han.

Föreningen Svensk Sjöfart välkomnar den nya Gotlandsfärjan till det svenska registret.

– Det är väldigt glädjande att Gotlandsbolagets nybygge Visborg i dag har fått svensk flagg. Det visar inte minst på att villkoren och förutsättningarna för att segla under svensk flagg börjar närma sig omvärldens. Förstås är det också positivt för miljön att det är en färja som har stor potential att drivas på biogas (LBG) och som fram tills att detta bränsle finns tillgängligt som alternativ kommer att drivas med LNG. Det är bra för såväl den lokala miljön i Östersjön som för klimatet. Nu ser jag fram emot att fartyget ska komma till Östersjön och sättas i trafik till glädje för resenärer och befraktare, säger Rikard Engström, vd, Svensk Sjöfart.

Dopet av M/S Visborg
Foto: Vilhelm Holmberg

Subsea växer med polisbåt

Rederiet Subsea Åland växer och frodas trots underliga tider och pandemin.
Läs mer »

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »