• Foto: Owe Ehlén
  Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
  Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
  Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
  Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
  Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
  Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén
 • Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders och Solbritt Broström i Sund. Ann Christine är att anrikt fartyg, byggt redan 1938, på 421 DWT. Hennes historia är brokig men de senaste sju åren har hon legat mer eller mindre upplagd intill den gamla spannmålstorken i Färjsundet, även den ägd av makarna Broström. I dag finns hon på paradplats vid Norr Mälarstrand i centrala Stockholm i väntan på att snart gå tillbaka i trafik – i den åländska skärgården. Den sjunde juni ska den avgörande slutbesiktningen äga rum.

– Men det ska inte bli några problem. Vi har jobbat hårt för att få henne i skcik igen, säger redaren Anders Broström.

Den långa pausen för Ann Christine var ett resultatet av svag konjunktur och försvinnande få laster. Men i fjol började ljuset över sjöfarten komma tillbaka och Anders Broström beslöt sig för att sätta fartyget i trafik på nytt. Det visade sig inte vara så enkelt. Han stötte på patrull i form av finländska myndigheter.

– Jag har skickat sammanlagt 29 olika beställningar till trafikministeriet och Trafi för att göra alla nödvändiga besiktningar, säger Anders Broström till Ålands Sjöfart.

Trots detta kom aldrig Trafis inspektörer till fartyget och efter att ha suttit en hel dag och väntat och efter ytterligare påstötningar ledsnade Anders Broström och bytte i fjol flagg på fartyget från finländsk till svensk. I maj i år gick fartyget från varvet i Svibyviken där hon bottenbesiktigats och målats till Stockholm och Norr Mälarstrand där hon nu ligger. Bemötandet från svenska Transportstyrelsen har, enligt Anders Broström, varit något helt annorlunda jämfört med det som hände på Åland och i Finland.

– Vi har haft bra kontakt med besiktningsmännen och nästa vecka ska den sista kontrollen göras. Sedan ska vi börja köra i den åländska skärgården igen, säger Broström som inte döljer sin besvikelse över hanteringen från Trafis sida.

– Det verkar faktiskt som om man inte vill ha sjöfart under finländsk flagg vilket är väldigt konstigt. Nu bär vi svensk flagg och ska i sommar börja trafikera i den åländska skärgården.

Enhetschefen Jan Welander vid Trafi har en något annan uppfattning om vad som hänt.

– Vi försöker alltid göra allt för våra kunder och vill naturligtvis inte att fartyg ska byta till svensk flagg, säger han.

Några 29 ordrar känner han inte till men medger att det fanns en planerad besiktning som aldrig blev av.

– Fast jag menar att det berodde på kunden i det här fallet. Vi fick aldrig bekräftat vare sig tid eller plats vilket förbryllade oss. Vi ville betjäna dem men de bröt dialogen, säger han.

Trafis inspektörer var också initialt ombord på fartyget och listade ett 20-tal anmärkningar som borde åtgärdas innan fartyget kunde förklaras sjödugligt. När man sedan skulle kontrollera att detta gjort, uteblev svaret från redarens sida, enligt Jan Welander.

– Jag undrade faktiskt ett tag varför de aldrig hörde av sig, tillägger han.

Nu tycks det vara ett faktum att besiktningsprocessen fortlöpt snabbare under svensk flagg och att fartyget nästa vecka slutsynas och därefter kan gå i trafik. Ändå hävdar Jan Welander att det inte finns några avgörande skillnader i kraven som ställs i Finland jämfört med i Sverige.

– Alla regler baserar sig ju på internationella direktiv som sedan implementeras nationellt. Tanken är att det ska vara i huvudsak liknande regler inom åtminstone hela EU.

Welander tillstår att det absolut inte känns roligt att förlora ett fartyg till Sverige men understryker också att det ”sist och slutligen handlar om sjösäkerhet”.

– Och jag har från våra inspektörer fått intrycket att det krävdes ganska omfattande åtgärder för att försätta Ann Chistine i ett sådant skick.

Hur som helst är en come back nu nära förestående för den gamla skutan. Då blir det troligen lastning i Mariehamn för vidare färd ut till skärgården. I sdamband med den lastningen är det sannolikt att Trafis inspektörer gör en så kallad Port State Control ombord för att kontrollera att fartyget fyller även finländska krav.

– De är såklart välkomna att se med egna ögon. Det här fartyget är i gott skick, säger Anders Broström.

M/S Ann Christine är 46 meter lång och sju meter bred och sköts av tre fyra besättningsmän.

– Men de blir ju att betala skatt till sverige nu till följd av flaggbytet. Det är okej för mig men olyckligt för Åland och Finland som förlorar inkomster och ett fartyg, säger Anders Broström.

 

Succé för Carus i Spanien

IT- och resespecialisten Carus med huvudkontor i Mariehamn har levererat ett komplett IT-system ombord på Trasmediterraneas färja M/S Ciu
Läs mer »
Hanna Hagmark berättar om dockbygget.

Pommerns säkra hamn

Bygget av den nya torrdockan för fyrmastade segelfa
Läs mer »
Foto: Jan-H Tetens/www.marinetraffic.com

Helmer Lundström köpte nytt fartyg

Västanfjärdrederiet Helmer Lundström Ab storsatsar och har köpt
Läs mer »

Fler reste med M/S Eckerö

Nu har även Eckerö Linjen sammanställt antalet passagerare som reste med M/S Eckerö mellan Grisslehamn och Eckerö under år 2018.
Läs mer »
Foto: Gävle hamn

Gävle är Sveriges kaffehamn

Gävle hamn stärker sin position som Sveriges kaffehamn nummer ett.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Eckerö putsas inför trafikstarten

Liksom M/S Birka Stockholm ligger även M/S Eckerö just nu på varvet Fayard i Danmark d
Läs mer »