• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Superjakt på Ålandsbesök

I dag har Åland och Mariehamn besök av sommarens kanske lyxigaste superjakt. Den heter Volpini 2 och byggdes 2018 av varvet Amels i Holland. Fartyget är 58 meter långt och var då den byggdes världens första lyxjakt som uppfyllde de stränga miljökraven som heter Tier III. Fartyget är tre våningar högt och kan ta 12 passagerare och 13 besättningsmän. Marschfarten är 13 knop och med full tank når hon 4.500 sjömil.

Volpini 2:s ägare heter Lindsay Fox, 82, som är en australiensisk mångmiljardär som gjort sin förmögenhet på åkeriverksamhet. Hans företag Linfox är i dag störst i Australien med över 5.000 lastbilar utspridda på tio länder. Fox lyckades aldrig fullfölja Melbourna High School på grund av ”bristande akademiskt intresse”. Istället blev han lastbilschaufför och entreprenör och har efter det återvänt till skolan många gånger för att berätta om sin resa. Linfox startade han 1956 med en lastbil. Lindsay Fox och hans hustru sedan 50 år har sex barn av vilka sonen Michael tog sitt eget liv 1991. Detta fick Lindsay Fox att engagera sig i arbetet med att förebygga självmord vilket han förklarade så här:

– Livet handlar om att stå upp och sedan falla för att ställa sig upp igen. Jag trodde jag var osynlig för alla andra fram till Michaels självmord. Efter det visste jag att alla behövs. Jag skulle ge bort allt jag har för att få tillbaka Michael. Han har en speciell plats i allas våra hjärtan och han finns alltid där och han blir aldrig äldre.

Ombedd att 2004 förklara vem han är svarade Lindsay Fox listigt:

– Jag tror... att Labour har mig för Liberal medan Liberal tycker jag är Labour. Katolikerna menar att jag är protestant samtidigt som protestanerna beskriver mig som katolik. Vår lokala rabbi ger mig osyrat bröd... så när allt kommer omkring betraktar jag mig rätt och slätt som australiensare!

Det är inte bekant om Lindsay Fox själv finns ombord på Volpini 2 under Ålandsbesöket.

Källa: Wikipedia.

Volpini 2 på Youtube.

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »

Bra affär ta emot kryssare

Årets sommar börjar nalkas slutet.
Läs mer »
Foto: Karsten Bidstrup.

Hurtigruten tog Nordvästpassagen

Om det är något som definierar människan är det drivet att söka andra vägar och hitta nya platser.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

RABN sålde första fartyget

Det är en både glad och vemodig vd Antti Partanen som i dag på eftermiddagen bekräftar att Rederi Ab Nathalie i Åbo för första gången sål
Läs mer »