• Foto: Gränsbevakningsväsendet
  Foto: Gränsbevakningsväsendet
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Arctia
  Foto: Arctia
 • www.marinetraffic.com
  www.marinetraffic.com
 • Foto: Gränsbevakningsväsendet
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Arctia
 • www.marinetraffic.com

Sjödrama på Finska viken

Panamaregistrerade lastfartyget M/S Glory Hongkong är i sjönöd på Finska viken, väster om ryska ön Hogland som före andra världskriget gick under namnet Högland och tillhörde Finland. Gränsbevakningen är på plats och står, enligt tidningen Östnyland och Svensk presstjänst (SPT) redo att evakuera den kinesiska besättningen på tjugotvå man.

Glory Hongkong kom från hamnstaden Aviles i norra Spanien och är på väg mot St Petersburg då fartyget av okänd anledning, ingen grundstötning, sprang läck på torsdagseftermiddagen. Gränsbevakningen mottog nödropet klockan 12.40 på torsdagen, enligt SPT:s uppgifter tog fartyget in vatten genom en ”havsvattenbrunn”. Läckan måste varit omfattande då fartygets maskinrum fylldes med fem meter havsvatten.

Trots läckaget är risken för att fartyget ska sjunka inte sannolik, enligt de första rapporterna är fartygets vattentäta skott intakta och dörrarna till maskinrummet stängda. Andra läckor är inte kända men till följd av översvämningen är fartyget maskinlöst och står följaktligen stilla. Först på plats hos haveristen efter nödmeddelandet var Arctias isbrytare Nordica följd av Gränsbevakningsväsendets helikopter. Sent på torsdagskvällen kom även bevakningsfartyget Tursas till platsen liksom kemikalietankern M/S Emanuele S som stannade i området på sin färd från Kotka till Sillamae i Estland.

– Helikoptern bär på räddningspersonal och pumputrustning som kommer att hissas ner till Nordica. Vi kommer inte att försöka pumpa maskinrummet, men vill vara förberedda ifall vattnet sprider sig till andra avdelningar, säger Tommi Karppi, sjöräddningschef vid Gränsbevakningsväsendet till SPT.

Det exakta läget är för ögonblicket inte klarare än så.

–  Planen är att fartyget bogseras till närmaste hamn där maskinrummet pumpas och läckan repareras, säger Karppi.

/Jörgen Pettersson

Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »