Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat. I dag på eftermiddagen gick M/S Viking Grace på grund utanför den gamla oljehamnen i Mariehamn, några hundra meter söder om den kaj man var på väg för att förtöja vid. Ombord på fartyget som ligger kvar, hårt mot strandlinjen, finns 331 passagerare och 98 personer i besättningen. Nere vid Lotsgatan myllrar med folk som vill se haveriplatsen och strax intill står sjöbevakningstornet där en ledningscentral upprättats. 

Vad som gått snett är än så länge alldeles för tidigt att säga men vädret är hårt med sydvästliga vindar på över tjugo meter per sekund i byarna. Detta borde dock inte äventyra säkerheten på ett fartyg som Viking Grace. Hennes linjekollega M/S Amorellas hamnmanövrar samma eftermiddag gick som vanligt liksom M/S Baltic Princess och M/S Galaxy som trafikerar för Tallink Silja. Enligt samstämmiga vittnesuppgifter hade Viking Grace, som vanligt, vänt 180 grader och börjat backa mot kajen då hon förlorade manövrerförmågan och drev in mot land.

Hela händelseförloppet finns på filmen nertill som tagits av MR FinlandSuomi aka Kim Jansson i Mariehamn, en vaken fartygsfilmare.

På plats vid Viking Grace fanns på eftermiddagen gränsbevakningens fartyg Uisko liksom båtar från Ålands sjöräddningssällskap.

Grundstötningen är Viking Lines andra på kort tid, den 20 september förlorade M/S Amorella manöverförmågan och grundstötte i Apotekarfaret i Föglö. Den sjöförklaringen ska äga rum i januari.

Här finns mer att läsa om Amorellas grundstötning.

 

Här går Viking Grace på grund.
En annan film från haveriplatsen.

Pandemin pressar hela sjöfarten

Den finländska sjöfarten lever just nu i den värsta krisen i modern tid, särskilt passagerarsidan är i stort sett borta i väntan på vacci
Läs mer »

Åbo hamn säljer kranar

Åbo Hamn Ab säljer sin lyftkransverksamhet till Turku Stevedoring Oy (TurkuSteve).
Läs mer »

Dubbla segel på norskt fartyg

Norska rederiet Sea-Cargo som nyligen hyrt Godby Shippings rorofartyg Misida, Misana och Baltica tar ett rejält kliv i hållbarhet genom a
Läs mer »

Framtidstro hos Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg är redo för framtiden och låter inte pandemin påverka humöret, mer än minimalt, och väljer att se positivt p
Läs mer »

Viking ser ljuset i tunneln

Till följd av pandemin och de restriktioner som infördes förlorade Viking Line i stort sett av all den trafik som bolaget lever av; 70 pr
Läs mer »

Wasa Express till Röda havet

M/S Wasa Express säljs av det finsk/svenska fartygsägaren Kvarken Link i Vasa till UME Shipping LLC i Förenade Arabemiraten.
Läs mer »