Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat. I dag på eftermiddagen gick M/S Viking Grace på grund utanför den gamla oljehamnen i Mariehamn, några hundra meter söder om den kaj man var på väg för att förtöja vid. Ombord på fartyget som ligger kvar, hårt mot strandlinjen, finns 331 passagerare och 98 personer i besättningen. Nere vid Lotsgatan myllrar med folk som vill se haveriplatsen och strax intill står sjöbevakningstornet där en ledningscentral upprättats. 

Vad som gått snett är än så länge alldeles för tidigt att säga men vädret är hårt med sydvästliga vindar på över tjugo meter per sekund i byarna. Detta borde dock inte äventyra säkerheten på ett fartyg som Viking Grace. Hennes linjekollega M/S Amorellas hamnmanövrar samma eftermiddag gick som vanligt liksom M/S Baltic Princess och M/S Galaxy som trafikerar för Tallink Silja. Enligt samstämmiga vittnesuppgifter hade Viking Grace, som vanligt, vänt 180 grader och börjat backa mot kajen då hon förlorade manövrerförmågan och drev in mot land.

Hela händelseförloppet finns på filmen nertill som tagits av MR FinlandSuomi aka Kim Jansson i Mariehamn, en vaken fartygsfilmare.

På plats vid Viking Grace fanns på eftermiddagen gränsbevakningens fartyg Uisko liksom båtar från Ålands sjöräddningssällskap.

Grundstötningen är Viking Lines andra på kort tid, den 20 september förlorade M/S Amorella manöverförmågan och grundstötte i Apotekarfaret i Föglö. Den sjöförklaringen ska äga rum i januari.

Här finns mer att läsa om Amorellas grundstötning.

 

Här går Viking Grace på grund.
En annan film från haveriplatsen.

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »
Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.

Midas räddade tre seglare

Godby Shippings fartyg M/S Midas räddade i helgen tre skeppsbrutna seglare sedan deras katamaran vält ute på Atlanten, 150 sjömil från de
Läs mer »