Roro-jättar till nytt svenskt rederi

På ett rätt diskret vis har ett nytt svenskt rederi sett dagens ljus och lägger in en beställning på stora roro-fartyg i Kina. Det skriver Dagens Industri i dag:

Ett nytt svenskt rederi har startats och tack vare stora kontrakt med skogsindustrin har en ny flotta med jättelika gasdrivna roro-fartyg för flera miljarder kronor beställts. Bakom storsatsningen står rederikoncernen Wallenius och Göteborgsrederiet SOL. Under stort hemlighetsmakeri har Sverige fått ett nytt rederi. Det startade verksamheten den 12 april och har döpts till Wallenius SOL, efter de båda två huvudägarna som delar på hälften vardera av ägandet. 

”Det är jättespännande och otroligt roligt att få vara med och förverkliga en sådan här offensiv och samtidigt miljömässigt bra satsning. Extra roligt är också att vi kommer att ha svensk flagg på vår flotta och är därmed med och bryter den mångåriga trenden med utflaggningar av svensk sjöfart”, säger Ragnar Johansson, som är vd för Wallenius SOL och nu leder verksamheten från huvudkontoret i Göteborg. 

Bakom initiativet står alltså bland annat familjeägda Wallenius som under många decennier skördat stora framgångar inom sjöfart. Wallenius är mest känd för att ha varit med och byggt upp en av världens ledande aktörer inom transporter av bilar och annan rullande last. Men Di kan nu avslöja att den medieskygga redarfamiljen utvidgar imperiet. Tillsammans med ett annat anrikt svenskt rederi, SOL (Svenska Orient Linien), ska det nu bygga en ny rederikoncern. 

”Affärsidén är att stärka infrastrukturen och konkurrenskraften för svensk och finsk skogsindustri men även annan basindustri genom att skapa en högmodern och kostnadsaffektiv linjetrafik från Bottniska viken och Östersjön till kontinenten och Storbritannien”, säger Ragnar Johansson. 

Och det nya rederiets planer uppges ha fått en lysande start. Fleråriga avtal om transporter av skogsprodukter har tecknats med flera av branschens största skogsindustrikoncerner, Stora Enso, BillerudKorsnäs och Metsä.

”Det är fantastiskt. Det visar att vårt koncept om att slå samman volymer för att kunna bygga en riktigt kostnadseffektiv lösning håller. Målet är att få kontrakt om både frakt av skogsprodukter men även andra produkter från basindustrin”, säger Ragnar Johansson.

Inledningsvis ska flottan omfatta fem fartyg, varav upp till fyra kommer att vara nybyggen. Tack vare de nya fraktavtalen har bolaget nu gett grönt ljus till beställningar av upp till fyra nya specialbyggda fartyg. 

”Det handlar om investeringar på mellan 2–3 miljarder kronor. 240 meter långa och med 30.000 tons dödvikt blir de sannolikt världens största isklassade roro-fartyg” säger Ragnar Johansson.

För att minska miljöpåverkan kommer de nya fartygen att ha flytande naturgas, LNG, som bränsle. 

”Jämfört med nuvarande transportlösningar kommer kunderna att kunna sänka koldioxidutsläppen med 65 procent, så det blir ett viktig led i att nå även klimatmålen”, säger Ragnar Johansson.

Även om rederiet startat och redan bedriver trafik dröjer det till 2021 innan de nya fartygen levereras från varvet i Kina och verksamheten enligt planerna kommer i gång i full skala.

Här kan man läsa mer om strukturaffären i Sjöfartstidningen.

Tiden på Africa Mercy och i Guinea gick snabbt för Lillwi Lyreö.

Lillwi om livet på Africa Mercy

I dag firar Mercy Ships att man genomfört 100.000 operationer och hyllar alla som gjort det möjligt.
Läs mer »
M/S Africa Mercy.

100.000 operationer för Mercy Ships

Välgörenhetsorganisationen Mercy Ships firar 40 år och det är skäl att skicka tankarna till M/S Africa Mercy, världens största civila sju
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Voionmaa in i Bimco-styre

Finland är en liten aktör i den stora sjöfartsvärlden.
Läs mer »
Näör vinden ger upp ordnar besättningen turer runt fartyget med zodiacs.

På kryss bland spanska städer

Att resa med segelfartyget Sea Cloud II är en upplevelse på olika plan.
Läs mer »
Olof Widén avtackades med guldmedalj på Sjöfartens Dag. Foto: Therese Andersson.

Widén säger adjö med renare sjöfart

Läs mer »

Limnell leder nordiska försäkrare

Alandiadirektören Jan Limnell (Commercial Marine Insurance Director) från Mariehamn har 
Läs mer »