Restaurangbåt på Åland i vår

Restaurangfartyget Sunnan II lämnar Ekenäs efter trettio år och inleder trafik i den åländska skärgården i vår. Fartyget som registreras i Jomala har köpts av Ove Kemmelmeier med hustrun Katja Mustonen-Kemmelmeier och brodern Erik Kemmelmeier. Fartyget är i detta nu på väg till den nya hemhamnen vid Sjökvarteret under befäl av sjökaptenen Dan Wikingsson.

– Jodå, det känns väl både läskigt och spännande samtidigt men mest är det skoj, säger Ove Kemmelmeier till Ålands Sjöfart.

Sunnan II hör till de riktigt legendariska kryssningsfartygen, om än i mindre skala. Hon byggdes 1906 för trafik i Saimen och kan i dag ta totalt 92 personer. Fartyget har betraktats som en av klenoderna i Raseborgs destinationsmarknadsföring men ägaren Björn Lindqvist har en längre tid flaggat för en försäljning.

– Vi har väl funderat ett par års tid på detta innan vi slog till, säger Ove Kemmelmeier som tillsammans med sin hustru även driver Brobacka gästhem i Ämnäs.

Ingen av köparna är sjömän men det finns ändå en plan för hur bemanningen ska gå till.

– Vi räknar med att vi behöver några skeppare och däcksare för att köra runt i skärgården. Vi behöver en skeppare, två däcksare och köks- och serveringspersonal, säger Ove Kemmelmeier.

Avsikten är att erbjuda traditionella skärgårdskryssningar med utgångspunkt från Sjökvarteret i Mariehamn. Planen är Kastelholm, Föglö, östra och västra hamnen i Mariehamn, bröllopsfester, charter osv.

– Vi vill såklart göra så mycket som möjligt, lite som gamla Legend gjorde förr i världen, säger Kemmelmeier.

I höst är planen att fartyget ska torrläggas på dockan vid Algots varv för ändringar och uppgraderingar i den mån budgeten räcker till.

– Men det är inte så mycket som behöver göras, det mesta är i väldigt fint skick och kök och allt fungerar bra, säger Ove Kemmelmeier.

Vad man får ge för ett fartyg som Sunnan II är kanske inte hemligt men heller inget man marknadsför.

– Den kostade ungefär lika mycket som ett nytt hus, säger Kemmelmeier.

Sunnan II i Ekenäs år 2016.

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »

Tallink nära tio miljoner

Tallink Group närmar sig den magiska tiomiljonergränsen beträffande resenärer på ett kalenderår.
Läs mer »