Restaurangbåt på Åland i vår

Restaurangfartyget Sunnan II lämnar Ekenäs efter trettio år och inleder trafik i den åländska skärgården i vår. Fartyget som registreras i Jomala har köpts av Ove Kemmelmeier med hustrun Katja Mustonen-Kemmelmeier och brodern Erik Kemmelmeier. Fartyget är i detta nu på väg till den nya hemhamnen vid Sjökvarteret under befäl av sjökaptenen Dan Wikingsson.

– Jodå, det känns väl både läskigt och spännande samtidigt men mest är det skoj, säger Ove Kemmelmeier till Ålands Sjöfart.

Sunnan II hör till de riktigt legendariska kryssningsfartygen, om än i mindre skala. Hon byggdes 1906 för trafik i Saimen och kan i dag ta totalt 92 personer. Fartyget har betraktats som en av klenoderna i Raseborgs destinationsmarknadsföring men ägaren Björn Lindqvist har en längre tid flaggat för en försäljning.

– Vi har väl funderat ett par års tid på detta innan vi slog till, säger Ove Kemmelmeier som tillsammans med sin hustru även driver Brobacka gästhem i Ämnäs.

Ingen av köparna är sjömän men det finns ändå en plan för hur bemanningen ska gå till.

– Vi räknar med att vi behöver några skeppare och däcksare för att köra runt i skärgården. Vi behöver en skeppare, två däcksare och köks- och serveringspersonal, säger Ove Kemmelmeier.

Avsikten är att erbjuda traditionella skärgårdskryssningar med utgångspunkt från Sjökvarteret i Mariehamn. Planen är Kastelholm, Föglö, östra och västra hamnen i Mariehamn, bröllopsfester, charter osv.

– Vi vill såklart göra så mycket som möjligt, lite som gamla Legend gjorde förr i världen, säger Kemmelmeier.

I höst är planen att fartyget ska torrläggas på dockan vid Algots varv för ändringar och uppgraderingar i den mån budgeten räcker till.

– Men det är inte så mycket som behöver göras, det mesta är i väldigt fint skick och kök och allt fungerar bra, säger Ove Kemmelmeier.

Vad man får ge för ett fartyg som Sunnan II är kanske inte hemligt men heller inget man marknadsför.

– Den kostade ungefär lika mycket som ett nytt hus, säger Kemmelmeier.

Sunnan II i Ekenäs år 2016.

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »