Restaurangbåt på Åland i vår

Restaurangfartyget Sunnan II lämnar Ekenäs efter trettio år och inleder trafik i den åländska skärgården i vår. Fartyget som registreras i Jomala har köpts av Ove Kemmelmeier med hustrun Katja Mustonen-Kemmelmeier och brodern Erik Kemmelmeier. Fartyget är i detta nu på väg till den nya hemhamnen vid Sjökvarteret under befäl av sjökaptenen Dan Wikingsson.

– Jodå, det känns väl både läskigt och spännande samtidigt men mest är det skoj, säger Ove Kemmelmeier till Ålands Sjöfart.

Sunnan II hör till de riktigt legendariska kryssningsfartygen, om än i mindre skala. Hon byggdes 1906 för trafik i Saimen och kan i dag ta totalt 92 personer. Fartyget har betraktats som en av klenoderna i Raseborgs destinationsmarknadsföring men ägaren Björn Lindqvist har en längre tid flaggat för en försäljning.

– Vi har väl funderat ett par års tid på detta innan vi slog till, säger Ove Kemmelmeier som tillsammans med sin hustru även driver Brobacka gästhem i Ämnäs.

Ingen av köparna är sjömän men det finns ändå en plan för hur bemanningen ska gå till.

– Vi räknar med att vi behöver några skeppare och däcksare för att köra runt i skärgården. Vi behöver en skeppare, två däcksare och köks- och serveringspersonal, säger Ove Kemmelmeier.

Avsikten är att erbjuda traditionella skärgårdskryssningar med utgångspunkt från Sjökvarteret i Mariehamn. Planen är Kastelholm, Föglö, östra och västra hamnen i Mariehamn, bröllopsfester, charter osv.

– Vi vill såklart göra så mycket som möjligt, lite som gamla Legend gjorde förr i världen, säger Kemmelmeier.

I höst är planen att fartyget ska torrläggas på dockan vid Algots varv för ändringar och uppgraderingar i den mån budgeten räcker till.

– Men det är inte så mycket som behöver göras, det mesta är i väldigt fint skick och kök och allt fungerar bra, säger Ove Kemmelmeier.

Vad man får ge för ett fartyg som Sunnan II är kanske inte hemligt men heller inget man marknadsför.

– Den kostade ungefär lika mycket som ett nytt hus, säger Kemmelmeier.

Sunnan II i Ekenäs år 2016.

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »

Vinstregn över Lundqvists

Medan världen står inför en av sina värsta kriser någonsin och läget är spänt överallt fortsätter åländska Lundqvist Rederierna att tjäna
Läs mer »

I dag testades bogporten

Medan livet (alltför sakta) återvänder till det gamla normala pågår bygget av Viking Glory för fullt i Xiamen, Kina.
Läs mer »