• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Rekordsommar för M/S Rosella

Aldrig har så många rest med Viking Lines fartyg Rosella mellan Sverige och Åland, som under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år. Totalt valde sex procent fler än i fjol att kryssa med Rosella. Även i Finska viken gjorde närresetrenden avtryck, när Tallinnkryssaren Viking XPRS slog all time high. Det visar färsk resenärsstatistik från rederiet.

Rosella, som går dagligen mellan Kapellskär och Mariehamn sedan 2008, slog i sommar alla tiders resenärsrekord med närmare 335.000 passagerare.

– Sommaren är vår högsäsong då vi alltid har gott om glada resenärer ombord. Men i år såg vi redan i maj att bokningarna till Åland började ta fart. Vi anade en närresetrend som vi nu i september kan konstatera är ett faktum. Rosella hade fler resenärer än någonsin tidigare under hela sommaren, med juli som den absoluta toppmånaden, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien.

Närresetrenden slog också igenom mellan Helsingfors och Tallinn. Över 605.000 personer reste med Viking XPRS under juni, juli och augusti vilket är alla tiders rekord. Utöver detta reste ytterligare närmare 176.000 med fartygen Gabriella och Mariella som förstärker Tallinntrafiken under sommaren.

– Det bekräftar att kortare resor i närområdet är intressant för fler. Vi är den naturliga länken mellan Östersjöländerna och gläds över att fler upptäcker oss. Det sporrar inte bara våra duktiga medarbetare ombord och i land, utan inspirerar också till fortsatt utveckling av vårt reseerbjudande. Utöver Rosellas framgångar hade vi även en fin premiär för våra helt nya Visbykryssningar med Viking Cinderella i början av juli, säger Kenneth Gustavsson.

Totalt bedriver Viking Line trafik med sju fartyg och trafikerar lika många hamnar. Sommarresandet på linjerna utöver Kapellskär-Mariehamn respektive Helsingfors-Tallinn har varit i nivå med fjolårets, med sammanlagt 2.319.865 resenärer juni-augusti. Det är 0,5 procent bättre än sommaren 2018. Sammantaget reser ungefär 6,5 miljoner resenärer från Norden och övriga världen med Viking Line varje år.

Niklas väg mot världens största

Maskinmästaren Niklas Fabritius, 32, är välberest och lever ett hektiskt yrkesliv som sträcker sig över hela världen.
Läs mer »

Mergus nära krock med Finnswan

Finferries landsvägsfärja Mergus som trafikerar mellan Korpo och Houtskär var i dag onsdag nära att kollidera med Finnlines ropax-fartyg
Läs mer »

Shippingtoppar möts i Helsingfors

Det europeiska sjöklustrets toppar samlas till Breaking Waves-konferensen i Helsingfors den 21 november.
Läs mer »

Fler söker sig till sjöfarten

Sjöfartsverket och Transportföretagen ansvarade gemensamt under juli månad för Sjöfartskonvojen.
Läs mer »

Nytt lastcentrum för Viking Line

Stockholms Hamnar har tillsammans med Viking Line investerat i ny speditionsbyggnad för Viking Lines cargotrafik i Masthamnen.
Läs mer »

Läsarkryssning till Grekland

Det är när tiderna mörknar som det är viktigt att planera för framtiden och ljuset!
Läs mer »