• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Rekordsommar för M/S Rosella

Aldrig har så många rest med Viking Lines fartyg Rosella mellan Sverige och Åland, som under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år. Totalt valde sex procent fler än i fjol att kryssa med Rosella. Även i Finska viken gjorde närresetrenden avtryck, när Tallinnkryssaren Viking XPRS slog all time high. Det visar färsk resenärsstatistik från rederiet.

Rosella, som går dagligen mellan Kapellskär och Mariehamn sedan 2008, slog i sommar alla tiders resenärsrekord med närmare 335.000 passagerare.

– Sommaren är vår högsäsong då vi alltid har gott om glada resenärer ombord. Men i år såg vi redan i maj att bokningarna till Åland började ta fart. Vi anade en närresetrend som vi nu i september kan konstatera är ett faktum. Rosella hade fler resenärer än någonsin tidigare under hela sommaren, med juli som den absoluta toppmånaden, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien.

Närresetrenden slog också igenom mellan Helsingfors och Tallinn. Över 605.000 personer reste med Viking XPRS under juni, juli och augusti vilket är alla tiders rekord. Utöver detta reste ytterligare närmare 176.000 med fartygen Gabriella och Mariella som förstärker Tallinntrafiken under sommaren.

– Det bekräftar att kortare resor i närområdet är intressant för fler. Vi är den naturliga länken mellan Östersjöländerna och gläds över att fler upptäcker oss. Det sporrar inte bara våra duktiga medarbetare ombord och i land, utan inspirerar också till fortsatt utveckling av vårt reseerbjudande. Utöver Rosellas framgångar hade vi även en fin premiär för våra helt nya Visbykryssningar med Viking Cinderella i början av juli, säger Kenneth Gustavsson.

Totalt bedriver Viking Line trafik med sju fartyg och trafikerar lika många hamnar. Sommarresandet på linjerna utöver Kapellskär-Mariehamn respektive Helsingfors-Tallinn har varit i nivå med fjolårets, med sammanlagt 2.319.865 resenärer juni-augusti. Det är 0,5 procent bättre än sommaren 2018. Sammantaget reser ungefär 6,5 miljoner resenärer från Norden och övriga världen med Viking Line varje år.

Skriv ditt namn, rädda sjöfarten!

Till följd av covid-19-pandemin håller sjöfarten i Sverige på att gå under.
Läs mer »

Isabelle till Kapellskär

Tallink Grupp sätter in sitt fartyg M/S Isabelle (tidigare Isabella, Viking Line) på rutten Paldiski-Kapellskär över sommaren. För närvar
Läs mer »

Farväl Alpo, tack för allt

Sjökaptenen och redaren Alpo Mikkola var på många sätt mannen som begrep såväl sjöfartens inre väsen, livet ombord på fartygen, som de st
Läs mer »

Åland är navet i IT-nätverk

Ålänningen Sune Häggblom är vd för FerryGateway Association som bildades 2014 med avsikten att forma en ny IT-standard för kommunikation
Läs mer »

Viking tillbaka i försiktig trafik

Med beaktande av den finska regeringens beslut att successivt lätta på några av de coronarelaterade restriktionerna kommer Viking Line at
Läs mer »

Från rekordvår till fullt stopp

I mars i år såg det ut som om Strommas Rederi AB Göta Kanals kryssningssäsong försäljningsmässigt skulle bli det bästa året någonsin.
Läs mer »