• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Rekordsommar för M/S Rosella

Aldrig har så många rest med Viking Lines fartyg Rosella mellan Sverige och Åland, som under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år. Totalt valde sex procent fler än i fjol att kryssa med Rosella. Även i Finska viken gjorde närresetrenden avtryck, när Tallinnkryssaren Viking XPRS slog all time high. Det visar färsk resenärsstatistik från rederiet.

Rosella, som går dagligen mellan Kapellskär och Mariehamn sedan 2008, slog i sommar alla tiders resenärsrekord med närmare 335.000 passagerare.

– Sommaren är vår högsäsong då vi alltid har gott om glada resenärer ombord. Men i år såg vi redan i maj att bokningarna till Åland började ta fart. Vi anade en närresetrend som vi nu i september kan konstatera är ett faktum. Rosella hade fler resenärer än någonsin tidigare under hela sommaren, med juli som den absoluta toppmånaden, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien.

Närresetrenden slog också igenom mellan Helsingfors och Tallinn. Över 605.000 personer reste med Viking XPRS under juni, juli och augusti vilket är alla tiders rekord. Utöver detta reste ytterligare närmare 176.000 med fartygen Gabriella och Mariella som förstärker Tallinntrafiken under sommaren.

– Det bekräftar att kortare resor i närområdet är intressant för fler. Vi är den naturliga länken mellan Östersjöländerna och gläds över att fler upptäcker oss. Det sporrar inte bara våra duktiga medarbetare ombord och i land, utan inspirerar också till fortsatt utveckling av vårt reseerbjudande. Utöver Rosellas framgångar hade vi även en fin premiär för våra helt nya Visbykryssningar med Viking Cinderella i början av juli, säger Kenneth Gustavsson.

Totalt bedriver Viking Line trafik med sju fartyg och trafikerar lika många hamnar. Sommarresandet på linjerna utöver Kapellskär-Mariehamn respektive Helsingfors-Tallinn har varit i nivå med fjolårets, med sammanlagt 2.319.865 resenärer juni-augusti. Det är 0,5 procent bättre än sommaren 2018. Sammantaget reser ungefär 6,5 miljoner resenärer från Norden och övriga världen med Viking Line varje år.

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »

Bra affär ta emot kryssare

Årets sommar börjar nalkas slutet.
Läs mer »
Foto: Karsten Bidstrup.

Hurtigruten tog Nordvästpassagen

Om det är något som definierar människan är det drivet att söka andra vägar och hitta nya platser.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

RABN sålde första fartyget

Det är en både glad och vemodig vd Antti Partanen som i dag på eftermiddagen bekräftar att Rederi Ab Nathalie i Åbo för första gången sål
Läs mer »