• Annina Rosenqvist är projektledare. Foto: Jörgen Pettersson
    Annina Rosenqvist är projektledare. Foto: Jörgen Pettersson
  • Annina Rosenqvist är projektledare. Foto: Jörgen Pettersson

Rekordintresse för Åbomässa

Åbo är platsen att vara på då oktober går över i november. Den 31.10-1.11 är det dags för årets upplaga av Sjöfartsmässan som ordnas i Auriga Business Center i Åbo. Arrangörer av den stora Sjöfartsmässan som ordnas vartannat år i Åbo är alumniföreningen Ånikap rf samt Aboa Mare där Annina Rosenqvist är projektledare för mässan. Förväntningarna är höga inför årets event som samlar 56 utställare från det samlade finländska och åländska sjöfartsklustret; hela 16 rederier är på plats!

– Vi riktar oss mot professionella inom sjöfartsnäringen, sjöfarare, rederier, start-up företag, myndigheter samt till lärare och studerande inom branschen. I samband med mässan hålls även en konferens med workshop, paneldiskussion och karriärevenemang, säger Rosenqvist.

Årets öppningstalare är Alexander Avanth, Digital Intrapreneur and Director of Business Innovation vid PTC Holding. Han ska senare också leda workshopen Future Leadership and Forecasting under mässans andra dag. Workshopen är avsedd för ledare inom sjöfartsnäringen som vill vara med och skapa en roadmap för ledarskap och strategier i en framtida digitaliserad sjöfart. Avanth är en tungviktare i talarbranschen och högt listad på olika TED-listor. Han beskriver sig själv som ”TEDx Speaker on Navigating Digital Mindfulness, future enthusiast, ordained buddhist monk and tech connoisseur. Speaking order into Chaos.”

Enligt Avanth är effekterna av teknologier såsom autonoma fartyg, allmän artificiell intelligens (AI), genmodifiering och bioteknologi överväldigande.

– Vi måste försöka bilda oss en uppfattning om framtiden på ett sätt som vi själva förstår. Detta innebär att en organisation snabbt måste identifiera begränsningarna i sina kunskaper för att kunna finna en lämplig strategisk samarbetspartner, tillägger Avanth som talar på engelska.

Under den första konferensdagen ordnas en paneldiskussion om autonom sjöfart med rubriken ”Will autonomous shipping be reality and in what extent?” I paneldiskussionen diskuterar ledare inom sjöfartsnäringen sjöfartens framtid.
På annan plats i denna tidning berättar vi om Sjöfartskonvojen som under året dragit fram över Sverige för att locka nya sjömän till branschen. Finland dras med liknande problem och insikten att detta borde hanteras är i stigande. Därför ordnas ett karriärevenemang under konferensens första dag.

Arrangörer är Aboa Mares studerandeorganisation ENÅ (Elevföreningen vid Navigationsskolan i Åbo) och representanter för rederier, privata yachter och Finlands sjöfartsmyndighet presenterar karriärmöjligheter och diskuterar tillsammans med åhörarna olika arbetsmöjligheter inom branschen.
 

Niklas väg mot världens största

Maskinmästaren Niklas Fabritius, 32, är välberest och lever ett hektiskt yrkesliv som sträcker sig över hela världen.
Läs mer »

Mergus nära krock med Finnswan

Finferries landsvägsfärja Mergus som trafikerar mellan Korpo och Houtskär var i dag onsdag nära att kollidera med Finnlines ropax-fartyg
Läs mer »

Shippingtoppar möts i Helsingfors

Det europeiska sjöklustrets toppar samlas till Breaking Waves-konferensen i Helsingfors den 21 november.
Läs mer »

Fler söker sig till sjöfarten

Sjöfartsverket och Transportföretagen ansvarade gemensamt under juli månad för Sjöfartskonvojen.
Läs mer »

Nytt lastcentrum för Viking Line

Stockholms Hamnar har tillsammans med Viking Line investerat i ny speditionsbyggnad för Viking Lines cargotrafik i Masthamnen.
Läs mer »

Läsarkryssning till Grekland

Det är när tiderna mörknar som det är viktigt att planera för framtiden och ljuset!
Läs mer »